Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет засега няма да включи съдебните заседатели в списъците за ваксинация, а първо ще проучи дали те не се имунизират през общинските съвети.

Повод за решението беше писмо от Съюза на съдебните заседатели, които поискаха да бъдат включени в третата фаза от Националния ваксинационен план. Според заседателите, чийто общ брой е 3688, те са неглижирани и не ги включват в списъците, които се изготвят от съдилищата до съответните регионални здравни инспекции.

Затова те поискаха Съдийската колегия да укаже на председателите на съдилища да включат в списъците онези от тях, които искат да се ваксинират.

Боян Магдалинчев обаче заяви, че ако сега удовлетворят това искане, утре може да има такова от вещи лица, тълковници и преводачи. „При този дефицит от ваксини, съдебната система да носи отговорност и за ваксинацията на съдебните заседатели? Ние получаваме писма от страната, където магистрати и служители все още не са ваксинирани. Не виждам как ще се ангажираме. Включването в списъка означава и ангажимент съдебните заседатели да бъдат ваксинирани. Да, те са част от съдебния процес, но не са служители. Количеството на ваксините е малко, недостатъчно за населението. Да раздуваме изцяло възможността на съдебната система, без да имаме реални възможности за такова нещо…“, каза той.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков каза, че не вижда проблем заседателите да бъдат включени в списъците.

Но Севдалин Мавров заяви, че те се избират от общинските съвети. „Не знам как там стои въпросът за ваксинацията, но по-скоро ние трябва да им предложим да се обърнат към общините. Много трудно ще направим организацията по ваксинирането им. По-скоро трябва да съберем информация как стои въпросът с ваксините в общинските съвети, защото те избират съдебните заседатели“, каза Мавров.

Красимир Шекерджиев обаче застъпи друга позиция. Според него съдебните заседатели просто искат да бъдат включени в списъците с възможност да бъдат ваксинирани. Той поясни, че е ясно, че съдебната система не носи отговорност за това дали даден човек ще бъде ваксиниран, а това зависи от РЗИ.

Да укажем на председателите да дадат възможност на съдебните заседатели да изготвят списък с желаещите за ваксиниране. Това е ангажимент, че ако има ваксини, те ще се възползват от логистиката, която ще осъществи съответният председател. Ако има възможност, не виждам проблем наред с магистрати и служители, и съдебните заседатели да бъдат в списъците. Още повече, че имаме системен проблем с намирането на съдебни заседатели. Като система да покажем необходимото уважение, защото им го дължим“, каза Шекерджиев.

Даниела Марчева го подкрепи. Тя отбеляза, че съдебните заседатели са в близък контакт със съдиите, а и не всички от тях са постоянно ангажирани с дела.

Шефът на ВАС добави, че може част от съдебните заседатели да са се ваксинирали по друга линия. И добави, че не всички от тях са в пенсионна възраст, някои са в активна и може да са успели да се имунизират.

Олга Керелска подкрепи Мавров за отлагане на този въпрос, докато не се събере повече информация.

С 5 на 4 гласа Съдийската колегия отложи въпроса за следващото си заседание.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
justice
justice
31 март 2021 22:37
Гост

Не искаме да сме с предимство. Ние сме част от съдебния състав, подписваме заедно със съдията и носим своята отговорност за това (срещу жалките 20 лв.) В същото време влизаме в тесни зали, с много участници в процеса – подсъдими, адвокати, свидетели, понякога по 30 човека от цялата страна, без гаранция за здравето им, а от там и за нашето здраве. Защо вашето здраве да е по-важно от нашето здраве?????????

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 12:19
Гост

Хайде и тези! Всички искат да са с предимство.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 10:30
Гост

Ама адвокатите може да са в списъци и да се ваксинират приоритетно, нали?

Zeta
Zeta
30 март 2021 10:30
Гост

Абе да се организират и да идат да се ваксинират бе. Кой ще се занимава с тях. С какво са по-специални точно те?

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 12:20
Гост

Е, друго си е да се чувстваш с приоритети.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 10:30
Гост

Според мен това са поредните глупости и поводи да се мрънкоти

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 10:29
Гост

Не е за вярване. Колко са онеправдани горките. Излагация.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 12:21
Гост

Смешни са просто.

Kalinka
Kalinka
30 март 2021 10:29
Гост

Българина, като разбрал, че никой за нищо не му е длъжен и изпаднал в потрес.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 12:25
Гост

Да, странно се чувства навярно.

Кирчева
Кирчева
30 март 2021 10:29
Гост

Ооо я стига глупости. Неглижирани били. В тая държава всички смятат, че са неглижирани. Аман.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 10:28
Гост

3688 души? За един ден огат да се организират и да идат да се ваксинират

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 10:27
Гост

Отворени са зелени коридори. Да отиват да се ваксинират там.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 11:15
Гост

Не искат с астра зенека, защото са преимуществено дърти.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 12:26
Гост

То и аз не искам с нея. Нищо че не съм в тази възрастова група.

justice
justice
31 март 2021 22:29
Гост

Спокойно и вие ще станете дърти, ако имате късмет….

justice
justice
31 март 2021 22:27
Гост

А защо вие не отидете на зелените коридори, а чакате ваксиниращите да дойдат в съдебната палата за да положат ваксините на великаните?

Drob4ev
Drob4ev
30 март 2021 10:27
Гост

Не виждам зор да са в списъци. Хайде стига с тая истерия.

Дани
Дани
30 март 2021 10:27
Гост

Абе стига бе хора. Ваксини вече има колкото си искаме. Защо трябва да са в някакви списъци. Може да се ваксинираш без проблем.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 12:26
Гост

Защото така се чувстват по-специални.