От днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет тридневен маратон по избора на европейски делегирани прокурори – първо два дни ще изслушва 21 кандидати, а на третия ще гласува кои от тях да започнат работа с Лаура Кьовеши.

Това е втори опит на ПК на ВСС да излъчи европейски делегирани прокурори (ЕДП). България трябва да има десет. При първата процедура се явиха 31 кандидати и ПК на ВСС подбра десетима, но колегията на Европейската прокуратура одобри само четирима. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата и сега се търсят още шестима.

При тази процедура кандидатите първоначално бяха 23-ма, но в края на август първо зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев се отказа, а после и Вилислава Ангелова от спецсъда, а Галина Господинова-Стефанова от Софийския районен съд.

Останалите желаещи да станат европейски делегирани прокурори са петима съдии – една спецсъдийка – Елена Попова, двама магистрати от Софийския градски съд – Карамфила Тодорова и Атанас С. Атанасов и Румен Попов от ОС-Варна.

Окръжните прокурори са 12 – Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Николай Русинов и Милко Момчев от СГП, Мария Тодорова от Пловдив, Ивайло Илиев от Кюстендил, Яна Николова от Шумен, Стоян Лазаров от Военно-окръжна прокуратура, Анита Джамалова от Перник, Бисерка Калпачева от ОП-София и Ирина Арменова-Янчева от спецпрокуратура.

Двама са обвинителите от районни прокуратури – Здравена Янева от Пловдив и шефът на РП-Сливница Пламен Петков.

Следователите също са двама – Бойко Атанасов от отдела към СГП и Димитър Халачев от СО към спецпрокуратурата.

През първия ден, на два тура – от 9.30 ч. и от 14.00 ч., ще бъдат изслушани по азбучен ред 11 от кандидатите, а през втория – останалите десет.

Според правилата за подбор всеки от желаещите да стане европейски делегиран прокурор ще има 10 минути да се представи и да каже мотивите си за участие, а после и да отговоря на въпроси на членовете на колегията.

В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите, съобразно следните критерии – практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни и икономически престъпления; опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси и провеждането на трансгранични разследвания, съобразно разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори; степента на познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз; статута и функциите на Европейската прокуратура; спазване на високи етични стандарти; почтеност, дисциплинираност, умения за комуникация и работа в екип“, напомнят от ВСС.

В петък – 10 септември, Прокурорската колегия ще обсъди представянето на кандидатите и ще гласува като кадровиците могат да подкрепят до шестима от участниците. Окончателната дума ще има колегията на Европейската прокуратура.

Изслушването

В началото на изслушването главният прокурор Иван Гешев пожела успех на кандидатите. Огнян Дамянов пък се отведе от първата му част поради родствена връзка с един от кандидатите.

Иначе членовете на Прокурорската колегия задаваха различни въпроси на участниците – за материалната и териториална компетентност на Европейската прокуратура, за взаимоотношенията на ЕПр с други европейски органи, за мотивацията, опита и езиковите познания на кандидатите.

Първа на въпросите им отговаря Анита Джамалова – зам.-шеф на окръжната прокуратура в Перник. След като се представи, тя заяви, че има „много скучна биография“, защото целият ѝ професионален път е минал в държавното обвинение. Джамалова обясни, че е осъществявала ръководство и надзор и на престъпления против паричната и кредитната система, против финансовата, данъчната и осигурителната система, както и на такива, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз и корупционни престъпления.

В отговор на въпрос заяви, че не е извършвала лично действия по разследването, а е давала указания.

Анна Алексова от Софийската градска прокуратура (СГП) посочи като свои предимства едногодишния си опит в апелативната прокуратура, където е работила по престъпления, свързани със злоупотреби със средства от европейски фондове, като обвинител в СГП и СРП е изготвила множество обвинителни актове, явявала се е по дела в съда, има опит и като разследващ полицай. Обясни, че е отговорна и дисциплинирана и не допуска забавяния по досъдебните производства.

Тъй като нивото ѝ на владеене на английски език е В2, тя беше попитана дали това е достатъчно, за да комуникира свободно с колегите си от други държави членки. „С познанията, които имам, заедно със знанията, които съм придобила в курса по юридически английски език и с оглед актовете, които се изготвят, смятам, че е достатъчно“, каза Алексова.

Въпрос за езиковите си познания получи и Бисера Калпакчиева от Софийската окръжна прокуратура, чието ниво на владеене на английски език също е В2. И Калпакчиева изрази увереност, че ще се справи, като обясни, че има и допълнително обучение в алианс, но не могла да намери документа. Иначе тя посочи, че участва в подбора, защото ѝ допада колективният начин на работа в Европейската прокуратура. „Да разчитам по всяко време на ръководството, помощта и указанията на съответния европейски прокурор и съответната постоянна камара – това би довело до добри резултати, ще мога да разгърна своите възможности“, каза Калпакчиева.

Съдията от СГС Атанас Атанасов пък беше попитан за мотивите му да поиска смяна на професионалното амплоа. Той отговори, че това е възможност и за кариерно израстване.

Това е една възможност, която е изключителна по своя характер. Не е някаква текуща възможност като конкурсите, които се обявяват в съдебната система, макар такива рядко да се обявяват от Съдийската колегия. Това е нещо, което е уникално, заслужава си да опитам. Запознат съм с правните системи на други държави членки, в които е нормална, дори препоръчителна, промяна на амплоато между съдии и прокурори. Това дава възможност за друг поглед, за смяна на рутината. Повече от 20 години съм в тази професия и е предизвикателство да опитам да сменя попрището. Макар че те не са много различни. Независимостта като основно качество, което трябва да се прояви при упражняване на съдийската професия, е допълнително утвърдено и в регламента спрямо европейските делегирани прокурори. Обективността също“, каза Атанасов. В отговор на въпрос дали има опит в прокурорската работа, той заяви, че има в осъществяването на съдебен контрол върху голяма част от актовете на прокурорите и като съдия има цялостен поглед върху наказателното производство и може да каже кога има пропуски в разследването и кога е извършено изцяло в съответствие със закона.

Следователят Бойко Атанасов за втори път се явява в процедурата. Неговото изслушване се проведе онлайн поради множеството му служебни ангажименти. Той обяви, че участва отново, защото прокуратурата не работи по най-добрия начин по отношение на делата за тежки престъпления и такива, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства. Според него трябва да се гарантира преследване на извършителите на такива престъпления. Освен това той иска да се усъвършенства и развива. В отговор на въпрос дали някога е изготвял обвинителни актове, защото европейският главен прокурор Лаура Кьовеши държи на прокурорския опит, Атанасов заяви, че не е, но като следовател е изготвял обвинителни заключения.

Реакциите на членове на Прокурорската колегия при изслушването на следващия кандидат – Виктор Тарчев от СГП, показаха, че той изпъква със своята подготовка. От две години той е заместник на официалния ни представител в Евроджъст, а преди това е бил една година на стаж в Европейския съд по правата на човека.

Тарчев обясни, че има непосредствен и дългогодишен опит в преследването на престъпления, попадащи в материалния обхват на Европейската прокуратура. В Евроджъст е придобил специфични знания и умения за трансграничното преследване на данъчни престъпления, на организирани престъпни групи, на изпиране на имущество и корупционни престъпления.

По думите му опитът му би подсилил този на колегите му, които работят като европейски делегирани прокурори и на тези, които ще бъдат избрани. Тарчев обясни, че в Евроджъст е натрупал умения по организиране на координационна среща по дело, създаване на съвместен екип за разследване, спорове за компетентност на различни юрисдикции и др. Имал е възможност да участва в координирането на едновременни действия на разследване на територията на множество държави членки при отчитане на всички специфики. Две от делата, по които е работил със Специализираната прокуратура, са били дадени като пример за добра практика в годишния доклад на Евроджъст.

Повече от три години работя в международни структури като ЕСПЧ и Евроджъст, което ми даде възможност да се науча на комуникирам ефективно не само по вертикала, но и по хоризонтала с колеги от други държави в една дигитална, мултилингвистична, мултикултурна среда, да изградя професионално доверие. Като човек, който вярва в екипната работа и мотивира колегите към професионално развитие, това е важно, защото съм уверен, че вие искате не просто да подберете най-добрите професионалисти, а искате да подберете екип от такива професионалисти, които да работят заедно, рамо до рамо, за постигане на обща цел – защита на финансовите интереси на ЕС. Екипът е този, който да гарантира постигането на по-добри резултати“, каза Тарчев.

След представянето му Гергана Мутафова заяви, че не знае какво да го пита с оглед очевидните му познания и практически опит, който има. При все това тя поиска да знае дали съгласно регламента на Европейската прокуратура има някаква регулация за взаимоотношенията между нея и Евроджъст.

Виктор Тарчев посочи редица разпоредби от регламента, които уреждат тези взаимоотношения. „Европейската прокуратура и Евроджъст поддържат и установяват тесни отношения, които са основани на изграждането и поддържане на управленски, административни и оперативни връзки помежду им. ЕПр може да сключва работни договорености с оглед изграждане и обмен на информация. Вече има сключена такава договореност между ЕПр и Евроджъст от февруари т.г.“, отговори той.

И добави, че Европейската прокуратура може да поиска помощ от Евроджъст по трансгранични казуси по отношение на държави членки, които не са страна по регламента, както и по отношение на трети държави, с които пък Евроджъст си сътрудничи.

Светлана Бошнакова започна въпроса си с констатацията, че е видно, че Тарчев е много подготвен. После го попита за т.нар. опростени процедури за работа по някои дела на ЕПр и получи изчерпателен отговор.

Още един кандидат впечатли кадровиците и това беше зам.-шефът на окръжната прокуратура в Кюстендил Ивайло Илиев. Той заяви, че кандидатите за европейски делегирани прокурори трябва да притежават комплексни качества – теоретична подготовка, практически опит, личностни и етични качества, както и езикова подготовка. За себе си каза, че един от най-комплексните кандидати. Заяви, че не е спирал да се усъвършенства. Поясни, че шест години е бил разследващ полицай и главен разследващ, като е ръководил 40 души. Посочи, че е работил по много тежки и сложни дела, които са го изградили като професионалист и провокират интереса му към работата. Илиев също демонстрира много добри познания по въпроси, свързани с компетентността на Европейската прокуратура, показа, че е запознат с регламента, както и с някои други, като например информационната система на Евроджъст, която се използва и от ЕПр.

По време на изслушването си следователят от спецпрокуратурата Димитър Халачев каза, че има 17-годишен стаж, работил е по най-различни дела, включително и такива с елемент на трансгранични разследвания и смята, че би бил полезен като европейски делегиран прокурор. Той добави, че има допълнителни познания по икономика и финанси, за трансфер на криптовалути и за офшорни зони, които биха допринесли за по-задълбочени разследвания и успешното поддържане на обвинението в съда.

Елена Попова от спецсъда изтъкна, че е започнала работа в съдебната система като прокурор в СРП, където е работила по дела за престъпления против собствеността. Като съдия е натрупала опит в международното правно сътрудничество по повод някои от делата, които е разглеждала. В отговор на въпрос заяви, че като прокурор не е извършвала лично действия по разследванията, но това донякъде се компенсира с работата ѝ в съда. Попова беше попитана как е уреден съдебният контрол върху актовете на Европейската прокуратура. Елена Попова обясни, че е предвиден такъв от националните съдилища и от Съда на ЕС. Първите се произнасят, когато актовете на ЕПр засягат правата на трети лица, а СЕС – по преюдициални запитвания, спорове за компетентност между националните прокуратури и ЕПр и др.

Обвинителят от РП-Пловдив Здравена Янева също беше изслушана днес. Тя обясни, че участва в подбора, водена най-вече от образованието си и от професионалния си опит. Като обвинител е изготвяла европейски заповеди за арест и за разследване. Тъй като при първата процедура само един районен прокурор беше одобрен за ЕДП от колегията на ЕПр, останалите бяха отхвърлени, Янева беше попитана за нейната „опитност“. Кандидатката обясни, че методиката за разследване на Европейската прокуратура е идентична с българската и не зависи до такава степен от размера на вредата. „Работила съм по дела с фактическа и правна сложност в една от най-натоварените прокуратури. Досегашните резултати от работата ми ми дават увереност, че ще се справя с тези правомощия“, каза Янева.

Изслушването на кандидатите продължава утре.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 септември 2022 19:14
Гост

Дааа, претупан обзор за тези с най-много реален опит в практическото разследване на дела от компетентността на ЕП и прехвала на тези, които го нямат.

Симо
Симо
08 септември 2021 12:45
Гост

Успех този път. И нека изберат достойни хора, които няма да ни излагат.

Кики
Кики
08 септември 2021 12:51
Гост

Ще видим дали маратонците няма да се изложат отново.

Фики
Фики
08 септември 2021 12:27
Гост

Дано най-сетне да запълнят квотата.

Anonimen
Anonimen
08 септември 2021 12:27
Гост

Най-добре да извикат Лаура Кьовеши, тя да си избере с кого да работи.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 9:45
Гост

Пак ще има ан блок гласуване по списък от Каскетното ведомство. Че да не стане някое недоразумение и да изберат някой, който не е целувал ръка в Доган сарай, и после да тръгне да разследва обръчите от фирми.

Асен
Асен
08 септември 2021 12:29
Гост

Не се знае дали Кьовеши ще ги одобри. Те нашите могат да си избират техни хора колкото си искат.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:56
Гост

Сред кандидатите има читави, познавам някои и им желая успех

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 9:43
Гост

Да, Бойко Атанасов. Но той е борец против мафията и задкулисието в съдебната система и очаквам този позорен ВСС да му даде 0 гласа.

Кики
Кики
08 септември 2021 12:30
Гост

Нищо ново под слънцето. Обикновено си избират хора, които ще им изпълняват поръчките.

лично мнение
лично мнение
08 септември 2021 7:44
Гост

Личната ми позиция е – на тази длъжност не може да бъде избран друг освен прокурор, Няма съдии, няма следователи. Второ – прокурорът трябва да е поне от окръжно ниво! Това са хора с опит и същевременно оперативни и с компетентност да повдигат и поддържат обвинение.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:49
Гост

горе-долу това им каза и Кьовеши, но да видим дали в ПК само ще си преместят каскета от лявата на дясната страна или ще се съобразят

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:57
Гост

Според мен и съдия с опит ще се справи

Гиги
Гиги
08 септември 2021 12:46
Гост

Надали. Трябва практика като прокурор.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 17:28
Гост

Не е достатъчна практика на прокурор. Ако е от районно ниво, няма необходимата практика.
Само прокурорите от окръжно ниво и следователите имат необходимия опит за делата, които ще са подсъдни на ЕП.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 8:01
Гост

Този път ще се съобразят. Така мисля. Едва ли искат отново да берат срам

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 8:03
Гост

Брех, не думай. Гьонсуратлъкът е широко разпространен в ПК

Лозан
Лозан
08 септември 2021 12:31
Гост

Те и срам! Надали знаят какво е това.

след първата сеч
след първата сеч
08 септември 2021 7:41
Гост

Той този маратон започна бая отдавна, като избраха първата десетка убавци и Кьовеши ги насече. Да видим сега втория опит 🙂

Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 7:37
Гост

Кандидатите капят като круши. Защо ли

успех
успех
08 септември 2021 7:39
Гост

e, чак като круши, двама са се отказали – голям праз. виждам и читави колеги, които познавам сред останалите. пожелавам успех!