Висшият съдебен съвет (ВСС) започва серия от срещи с адвокати от страната във връзка с промените в Закона за медиацията, които предвиждат провеждането на задължителна първа среща по медиация по шест вида дела.

Първата среща ще бъде с Адвокатската колегия в Бургас. Тя ще се проведе на 15 март от 14 часа в съдебната палата в града. На следващия ден от 10.30 ч. пък ще е разговорът с колегията в Стара Загора, а на 17 март от 14 часа пък е срещата с Адвокатската колегия в Пловдив, която ще се състои в кинозалата в съдебната палата.

Целта на срещите е да бъде обсъден институтът на съдебната медиация и да бъдат дискутирани всички въпроси по създаването на съдебните центрове за медиация, ролята на съдебните медиатори и адвокатите с оглед промените в Закона за медиацията“, съобщават от ВСС.

В края на януари последното Народно събрание прие промени в Закона за медиацията, с които предвиди провеждането на задължителна първа среща по шест вида дела.

Според измененията, които влизат в сила от 1 юли 2024 г., съдът ще задължава страните да участват в първа среща в процедура по медиация, когато е предявен иск или до съда е отправено искане за:

  • разпределяне на ползването на съсобствена вещ по чл. 32, ал. 2 от Закона за собствеността;
  • парични вземания, произтичащи от съсобственост по чл. 30, ал. 3 и чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността;
  • делба по чл. 34 от Закона за собствеността – в производството по извършване на делбата
  • изпълнение на задължения на собствениците, ползвателите или обитателите на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост по чл. 6 от Закона за управление на етажната собственост, за възстановяване на направени от отделен собственик разходи за ремонт на общи части на сградата по чл. 48, ал. 7 от Закона за управление на етажната собственост, както и за отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание или на незаконосъобразен акт на управителния съвет (управителя) на етажната собственост по чл. 40, ал. 1 и чл. 43, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост;
  • изплащане на стойността на дружествен дял при прекратяване на участие в дружество с ограничена отговорност по чл. 125, ал. 3 от Търговския закон;
  • отговорност на управител или на контрольор на дружество с ограничена отговорност за причинени на дружеството вреди по чл. 142, ал. 3 и чл. 145 от Търговския закон.

По други 12 вида дела пък съдът ще може да задължи страните да участват в процедура по медиация. Става дума за предявени искове или до отправено до съда искането за:

  • развод по чл. 49 от Семейния кодекс;
  • разрешаване на спорове относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения с детето и издръжката му по чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс;
  • изменение на мерките, свързани с упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения с детето и издръжката му по чл. 51, ал. 4 и чл. 59, ал. 9 от Семейния кодекс;
  • разрешаване на разногласия по повод упражняване на родителските права и задължения по чл. 123, ал. 2 от Семейния кодекс;
  • определяне на мерки за лични отношения с бабата и дядото по чл. 128 от Семейния кодекс;
  • издръжка;
  • парично или непарично вземане, произтичащо от договор, едностранна сделка, непозволено увреждане, неоснователно обогатяване или водене на чужда работа без пълномощие с цена на иска до 25 000 лева;
  • съществуване, прекратяване, унищожаване или разваляне на договор или на едностранна сделка или за сключване на окончателен договор с цена на иска до 25 000 лева;
  • собственост и други вещни права върху имот или за нарушено владение;
  • възнаграждения или обезщетения, произтичащи от трудови правоотношения, както и за признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна и за възстановяване на предишната работа;
  • защита на членствени права в търговско дружество по чл. 71 от Търговския закон или за отмяна на решение на общото събрание на дружеството по чл. 74 от Търговския закон, както и искове но чл. 58, ал. 1 от Закона за кооперациите и по чл. 25, ал. 4 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел;
  • защита на права на интелектуална собственост по Закона за авторското право и сродните му права, Закона за патентите и регистрацията на полезните модели, Закона за марките и географските означения, Закона за промишления дизайн, Закона за топологията на интегралните схеми и Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни.

Медиацията ще се провежда в специални центрове към съдилищата, а медиатори по висящи съдебни спорове могат да са само юристи.

При гласуването на промените депутатите премахнаха първоначално предвидената санкция при отказ за участие в процедурата по медиация.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
съдия
съдия
14 март 2023 12:11
Гост

Уважаеми колеги, на този свят рядко се намират бързи, евтини, но едновременно с това и качествени услуги. Няма защо да търсим и такава съдебна услуга. Визията, че на народа следва да му е евтиничко ( 50 лева поста такса) доведе до завеждане на хиляди дела с малък интерес, което не оставя за РС време да си гледа истинските дела. Аз виждам следните варианти за развитие: 1) медиация за делата по СК (с изключение на лишаването от права) и по дела с цена на иска до 1000 лева или извеждане на последните за решаване в някакви квази съдебни органи; 2) тъй… Покажи целия коментар »

Оспорете НЕЗАБАВНО медиацията пред КС
Оспорете НЕЗАБАВНО медиацията пред КС
14 март 2023 7:50
Гост

Защо Висшия адвокатски съвет чака, и не сезира КС заради това противоконституционно недоносче-задължителна медитация(а да-ма то било медиация)? Оспорването трябва да стане сега, незабавно, преди да са почнали назначаванките на медиатори и администрация на заплата. Тази медиация е посегателство над свободната воля. Казва ти се-ще преговdряш, въпреки,че не го искаш, и въпреки,че си избрал законния способ-да решиш спора в съда. Ами не-казва ти се-ще отидеш на медиация, зорлем, ще платиш на медиатора за непоисканата му ,натрапена дейност, ще платиш на адвоката си-а представете си делба с 30 съделители за какви пари иде реч, ще загубиш работни дни, ще пътуваш до… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 19:17
Гост

Далаверата във ВСС куца, за да се занимават с празнословие. Никой не спира никого да се споразумява, ако има желанието
Медиацията е джендърско и безсмислено движение.
Колко и по каква тарифа ще се плаща на медиаторО.

Унизително
Унизително
13 март 2023 17:35
Гост

Това шега ли е?! Ще обясняват медиацията на адвокатурата, докато корупцията в системата достига чудовищни размери.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:16
Гост

С тази задължителна медиация ще се забавят делата, защото първото заседание ще е да ги пратят на медиация, вместо да събират доказателства и да решават по същество. Те, страните като са стигнали до съд, значи няма шанс да се помирят или иначе казано да се споразумеят. Ще се оскъпи и процеса, защото адвокатите ще таксуват и медиацията, т.е.воденето на преговорите. Никой не печели от тази работа. За мен е загадка, защо ВСС се занимава с изискването на становища от адвок.колегии в страната. Да не приключиха конкурсите, да не би да атестираха или пък да решиха въпроса с неравномерната натовареност или… Покажи целия коментар »

Поредното недомислие и безхаберие
Поредното недомислие и безхаберие
13 март 2023 14:30
Гост

Що за глупост е това ВСС да разяснява на Адвокатурата??????????
Както какви ВСС ще го правят???????????
Да не са обучителна организация или НИП-а?????????????????
Коя ли болна глава го е измислила???????????????
И колко ли пари ще струва на Съвета и данъкоплатеца??????????????
Ще скъсат нервите на съдилищата с това обучение- дискусия.
САМО БОЛЕН МОЗЪК НЕ РАБОРИЛ В СИСЕМАТА МОЖЕ ДА ГО ИЗЛИСЛИ!!!!! А ДАВА ЛИ СИ СМЕТКА КАКВИ БАКИИ Е ПРОИЗВЕЛ???????????

Фики
Фики
13 март 2023 13:06
Гост

Добро начинание!

Щерев
Щерев
13 март 2023 13:08
Гост

Така ще има по- малко дела.

Филип
Филип
13 март 2023 12:57
Гост

Не съм съгласен съдът да може да задължава страните да участват в процедура по медиация.

Цветанов
Цветанов
13 март 2023 12:58
Гост

И аз смятам, че това е въпрос на личен избор.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 13:56
Гост

Ами ок.

Глух
Глух
13 март 2023 12:25
Гост

Не трябва да се подиграваш на никого, нали така казваше Жигмонд Мориц, автор на юношески роман, но все пак – с тази медиация е скок в еди-къде си.

Нещо не е читаво.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 12:23
Гост

Искам да съм ДЛ по защита на личните данни в център по медиация. По блага работа, за до пенсия няма.

Спрете тази правна изратения
Спрете тази правна изратения
13 март 2023 12:03
Гост

Това безумие трябва да бъде незабавно спряно. Или със сезиране на КС, или със законодателна промяна. Задължителна медиация е като дървено желязо-по дефиниция медиацията е доброволна. Дали ще ходиш на медиация е личен избор, а не друг да решава вместо теб. Не може друг да решава как да бъдат харчени чуждите пари, средства ,усилия, как да се използва чуждото време, и да бъде натрапвана непоискана , паразитна процедура. Заради преразпределение на чужди пари, гражданите ,заради чуждия кеф ще губят време, средства , усилия, процесът ще се удължи. И всичко това, за да бъдат инсталирани на държавна заплата и назначени на… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
13 март 2023 11:18
Гост

“ Задължителна медиация“ в „центрове към съдилищата“ ?
Евала на съдебните хрантутляци, пак измислиха как да работят по-малко и рават за парцалки и бонбонки.

Манов
Манов
13 март 2023 10:55
Гост

Не е зле

Вълев
Вълев
13 март 2023 10:55
Гост

Страхотно

Нашков
Нашков
13 март 2023 10:54
Гост

Не е зле да се залата повече на медиация в България

Жаки
Жаки
13 март 2023 13:03
Гост

Стига да е доброволна.

Стратиев
Стратиев
13 март 2023 10:54
Гост

Това може и да разреши пробелам с висящите дела

Тодорина
Тодорина
13 март 2023 10:53
Гост

Радващо.

Попов
Попов
13 март 2023 10:53
Гост

Много работа ще свършат от ВСС, няма що

Налина
Налина
13 март 2023 10:52
Гост

Чудесна инициатива

Мавродиев
Мавродиев
13 март 2023 10:52
Гост

Определено мисля, че беше време

Кънчев
Кънчев
13 март 2023 10:52
Гост

Страхотна новина

Шилев
Шилев
13 март 2023 10:52
Гост

В Пловдив има кино зала в Съдебната палата?