Проблем с усвояването на средствата за основен ремонт на сгради беше маркиран на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. Оказва се, че са изразходвани едва 731 987 лева от утвърдените към 31 август тази година 15 754 798 лева в бюджета за съдебната власт, което е 4.6 на сто.

Според председателя на Комисията за управление на собствеността Евгени Диков това се дължи на проблеми с процедурите за обществени поръчки – пропуски при законосъобразното изготвяне на техническите задания, жалби срещу поръчки, както и отказ на някои административни ръководители да провеждат такива. Той даде пример със Самоков, където председателят на съда вече почти година не стартира процедура за ремонт, въпреки че в инвестиционната програма на ВСС са заложени 100 000 лева за това.

Представляващият съвета Боян Магдалинчев добави, че подобен казус има и в Асеновград. Той поясни, че предстоят разговори за бюджета за 2019 г., в който ВСС е заложил 31 млн. лева за капиталови разходи. Искаме тези пари при тези резултати от усвояването, не ми се иска да обясняваме защо е така, заяви още Магдалинчев. И поясни, че все пак има някакво раздвижване в сравнение с 2017 г.

Атанаска Дишева също заяви, че ВСС трябва да предприеме действия, за да може до края на годината да усвои поне част от тези почти 16 млн. лева.

Олга Керелска акцентира върху друго – отношението на членовете на съвета към служителите в администрацията му. Тя заяви, че шефът на звеното, отговарящо за дълготрайните материални активи Петър Станков е в предизвестие. Напуска и още един служител от отдела.

„Предстои оголване на звеното в областта на придобиване на ДМА. Но трябва да поговорим за нашето отношение към кадрите, защо се е стигнало до напускането на служители. Обезглавяваме важни дирекции и не знам какви резултати от нашата дейност да очакваме. Това звено е важно. Дейността му е тежка и отговорна. Въпросът е много сериозен. Случаят с Петър Станков не е прецедент. И друг член от нашата администрация подаде молба за напускане“, заяви Керелска.

Евгени Диков добави, че в отдела остават трима експерти и не може да се очаква те да изготвят всички задания.

Същевременно днес Пленумът на ВСС избра и членове на постоянната си жилищна комисия. За председател бе посочен кадровикът Боян Новански, а в комисията влизат още Огнян Дамянов и служителите от администрацията Анжела Цветанова, Красимира Василева и Ралица Огнянова.

Наред с въпроси за собствеността, ВСС окончателно отхвърли искането на председателите на спецсъдилищата за отпускане на средства за поставянето на 10-метров пилон пред сградата, на който да бъде поставен българския флаг. Но пък съветът ще удовлетвори искането им за допълнителни средства за поставянето на маркировка на паркинга и огледала в подземния гараж. По думите на Магдалинчев там царял хаос, нямало къде и как един автомобил да мине.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 октомври 2018 12:51
Гост

И понеже им остават пари се чудят за какви глупости да ги изхарчат. Сега пък пилон. Ние нямаме нормални кабинети, в които да работим.

Чудя се
Чудя се
04 октомври 2018 12:50
Гост

И защо ВСС залага два пъти повече пари за догодина, при условие, че не могат да усвоят и тазгодишните? Явно принципът е да се искат пари, пък каквото стане. В случая – нищо.

Анчо
Анчо
04 октомври 2018 12:52
Гост

Явно ще харчат по-скоростно. 🙂

Минувач
Минувач
04 октомври 2018 12:49
Гост

Aбсолютно е прав Евгени Диков. Изготвянето на задание е съществена част от обществената поръчка и трябва да бъде обмислено много добре.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2018 12:43
Гост

Всички проблеми с процедурите за обществени поръчки, както и пропуските идват от недомислиците в ЗОП.