Висшият съдебен съвет (ВСС) да подпомага при процесуално представителство съдилищата, които са страни в искови производства за нарушено право на Европейския съюз. Тази идея лансира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на последното заседанието на Пленума на ВСС.

Идеята на Чолаков е да се открият 2-3 щата за юрисконсулти във ВСС, които да се занимават само с процесуалното представителство по искове срещу съдилища за вреди от нарушение на правото на ЕС (чл. 2в от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди).

С оглед новата промяна на ЗОДОВ, всеки съд носи отговорност по съответните актове. ВСС трябва да знае какви дела има заведени против съдилищата и да организира, да подпомогне районните и окръжните съдилища. Във ВКС и ВАС има юрисконсулти, които се явяват по тези дела, които са най-много срещу последните инстанции, но има и срещу други съдилища. По искове срещу административните съдилища ние ги подпомагаме с нашия юрисконсулт. Но и ВСС да има ангажимент по процесуалното представителство, защото не знам дали колегите имат капацитета да се справят с тези искове“, заяви Чолаков.

Той уточни, че тъй като това е нова материалноправна норма в ЗОДОВ, в момента „практиката по тези искове се прави“.

Чолаков допълни, че за да може ВСС да помага, той трябва да бъде уведомен от съдилищата в момента, в който получат иск по чл. 2в от ЗОДОВ. „Някакъв регистър ли ще направим, или нещо друго, но да знаем къде ни съдят в държавата“, изтъкна шефът на ВАС.

Всъщност повод за изказването му бяха предложения на бюджетната комисия за отпускане на общо 1 785 487 лв. на районния съд в Сливница, който е осъден по две дела за вреди от нарушено право на ЕС (по едното за 404 858 лв., а по другото за 1 380 629 лв.).

Двата казуса са аналогични.

През 2014 г. германският гражданин от турски произход Дорсун Калъч е хванат на границата с 399 500 недекларирани евро. Повдигнато му е обвинение и той сключва споразумение с прокуратурата за 4 месеца условно с три години изпитателен срок. Районният съд в Сливница одобрява споразумението, а предметът на престъплението – парите, са отнети в полза на държавата.

Калъч обаче завежда дело по чл. 2в, ал. 1, т. 2 от ЗОДОВ с претенция равна на отнетите му 399 500 евро. Той твърди, че РС-Сливница му е причинил вреди като не е приложил правото на ЕС при разглеждане на споразумението. Посочва, че с това е нарушен Договорът за ЕС и европейският регламент за контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от общността. Калъч припомня, че Съдът на ЕС се е произнасял по преюдициални запитвания на български съдилища и е приел, че съвместното прилагане на наказание лишаване от свобода с отнемането на средствата в полза на държавата е в явно нарушение на принципа на пропорционалност, установен в регламента.

Софийският окръжен съд отхвърля иска, но Софийският апелативен съд отменя решението и осъжда РС-Сливница да плати на Дорсун Калъч 399 500 евро или 781 354 лв. Заедно с лихвата от ноември 2014 г. сумата възлиза на 1 380 629 лв.

Другият случай е с белгийския гражданин от турски произход Октай Елици, който е осъдил РС-Сливница и трябва да получи 404 858 лв.

И тъй като са издадени изпълнителни листове, РС-Сливница поиска ВСС да му отпусне сумите, за да плати.

На 26 май съветът отложи разглеждането на въпроса като реши първо да види дали ВКС не е сезиран по двата казуса.

На 9 юли стана ясно, че председателят на РС-Сливница Мариана Маркова е съобщила, че не е обжалвала решенията, защото познавала практиката на ВКС по такива казуси.

Това възмути Светлана Бошнакова. Тя определи мотивите на Маркова като несериозни и обясни, че трябва да се обжалва, защото всяко дело има своите особености.

Шефът на ВАС на свой ред посочи, че преценката на Маркова е неправилна и че тя носи отговорност за всяка стотинка. Била е длъжна, по думите му, да мине през всички инстанции. „ВАС е страна в момента по много дела и изчерпваме всички възможности. В момента практиката по тези искове се прави, това е нова материалноправна норма и сме длъжни да атакуваме всяко решение“, каза Георги Чолаков. Той напомни, че ВАС също е бил осъден, но депозирал касационна жалба и ВКС отмени решението на въззивната инстанция. Чолаков посочи и че по тези дела пред ВКС не се внася гаранция, защото става въпрос за бюджетни учреждения.

Драгомир Кояджиков заяви, че ВСС не може „с гордо мълчание“ да подмине тази ситуация. Той призова да се направи одит на съда в Сливница по двата казуса и да се види за какво става дума. Кояджиков определи поведението на председателя на РС-Сливница като „безотговорно и безстопанствено“.

И именно тогава председателят на ВАС предложи ВСС да подпомага съдилищата с процесуално представителство.

Но на финала кадровиците решиха да върнат предложенията на бюджетната комисия, която да провери казусите и да изготви подробен доклад.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
и това от предс. на ВАС лелееее :)))
и това от предс. на ВАС лелееее :)))
13 юни 2022 10:03
Гост

Идеята е не само глупава , но и смешна….. хвърля ме в изумление, че съдиите нямали капацитет и знания :)))))) лелеееееее , как ти го роди главата бре ? И сега хоп да назначим щатни някакви юрисконсулти, които щели да са по – компетентни :))))) .
А защо не си намете някой адвокатски кантори като всеки нормален субект , ако искате да печелите ?

Анонимен
Анонимен
13 юни 2022 19:49
Гост

Съдиите не представляват съдилищата по дела, представляват ги юрисконсулти или съдебни помощници.

LSSAH
LSSAH
11 юни 2022 17:44
Гост

Още хрантутници, че сегашните са малко.

Мечо Пух
Мечо Пух
11 юни 2022 13:39
Гост

2 млрд. е винаги по-добре от 1 млрд.

Да има и за правни помощници, юрисконсулти, процесуални представители, любовници, държанки и куртизанки по дела по гафове на съдии … на съдилища … на ВСС … на ИВСС … на Жорко … на Чолаков и с-ие.

И те така.

До второто пришествие или до … новата К. Ама за вас ще е К.P. Със сигурност.

Beauzampa78
Beauzampa78
11 юни 2022 11:39
Гост

Panera Bread Holiday Hours – Panera Bread deals in Soups‌, Salads, Pastries & Sweets, Drinks,
Sandwiches, Pasta, Sandwiches, cheese, Freshly Baked Breads and Desserts. ‌

Panera Bread services feature a unique blend of quick-serve speed mixed with quality and flavour.

Panera Bread Holiday Hours

Ad nauseam
Ad nauseam
11 юни 2022 9:37
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Гъзолина
Гъзолина
11 юни 2022 9:32
Гост

Верно. Как не са се сетили за НБПП.

Това е гениално! Уникално ще е, още повече че ДБ по линия на НПО и ЦРУ създадоха този „полезен модел“ (незнайно за #КОЙ) на „правна помощ“ за ФЛ. Където ФЛ, там и съдилищата, които естествено работят … за хората.

НБПП да правноподпомага съдилищата
НБПП да правноподпомага съдилищата
11 юни 2022 7:29
Гост

Предлагам съдебната система да се обърне към НБПП-щом считат,че председателите на съдилищата нямат знанията сами да защитят в съда ,юридическото лице-съд, което представляват като председател, и щом съдебната система няма пари за платена правна помощ(това, за нямането на пари в съдебната система като вица на седмицата, че в съдебната система при нарушение наказанието е да те замерят с пачки с пари), да се промени закона, и да се въведе,че НБПП може да оказва служебна защита и на съдилищата, когато те са ответници по дела. Ноторно е,че адвокатите ,оказващи правна помощ по линията на НБПП са висококвалифицирани, та ищците нямат никакви… Покажи целия коментар »

НОВАТА ВЛАСТ ДА ВЪВЕДЕ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ НА СЪДИИТ
НОВАТА ВЛАСТ ДА ВЪВЕДЕ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ НА СЪДИИТ
11 юни 2022 7:16
Гост

Редно е да се въведе ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ **на съдии и на председатели на съдилища. Така, по тези дела те и ще се явяват лично, за да защитават съда, в качеството си на юристи-представители на юридическото лице-съд. То далавера-съдия нарушава закона, и плаща данъкоплатеца. Огромни заплати, и НИКАКВА, ама НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ-това е съдебната система. Каквито и да ги свършиш-не отговаряш ти, отговаря друг. Не възразявам личната отговорност да е ограничена-например по правилата за ограничена отговорност на КТ-до три заплати*, освен в случаите на умисъл. И това е нещо. По -добре ограничена отговорност, отколкото никаква. *след като при напускане съдиите получават до… Покажи целия коментар »

Въвеждане на лична отговорност в съдебната система
Въвеждане на лична отговорност в съдебната система
11 юни 2022 7:50
Гост

Обръщам внимание-днес съдиите, а ипрокурорите са приравнени на малолетни и поставени под запрещение, от гледна точка неносене на отговорност. Достойно е пълнолетно лице, адекватно и квалифицирано, да отговаря за това, което е свръшил или несвършил лично. Днес, за това, което е свършил съдия или прокурор отговаря държавата-ама директно в ЗОДОВ си го пише, крайно време е магистратите да не се крият зад прокси-зад държавата-което днес плаща по ЗОДОВ, а лично да плащат обезщетенията*. Мисля,че е обидно магистратите да бъдат третирани като малолетни-от гледна точка неносенето на отговорност, редно е затова да бъде въведена лична отговорност! * дори и отговорността да… Покажи целия коментар »

Попрочел
Попрочел
10 юни 2022 17:46
Гост

А дали не е по-добра идея да се подпомогне обучението на съдиите по право на ЕС, за да НЕ СЕ ДОПУСКАТ НАРУШЕНИЯ, вместо да търсим кой да ги защитава, когато го нарушат?

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 18:23
Гост

Лесно е да се каже, еди кой си съдия не знаел, затова допуснал нарушение. В посочените случаи съдът в Сливница е следвал националното право, което не е било съобразено с практиката на СЕС (чл. 251, ал. 2 НК е отменен през 2019г., а споразумението е от 2014г). От друга страна съдиите, които пренебрегват националното право, за да приложат правото на ЕС и практиката на СЕС, са любима мишена на обществения натиск в България и като цяло нищо добро не ги чака. Тъй че хем така, хем иначе.

който не знае ПЕС, поне малко-да следва УВО 2022
който не знае ПЕС, поне малко-да следва УВО 2022
11 юни 2022 7:43
Гост

А дали не е добра идея: -съдия, който няма знания по ПЕС, не да бъде тепърва обучаван, а директно уволняван, без изплащане на 20 заплати награда? Тази несменяемост днес всъщност насърчава некомпетентността-и да не знаеш, никой нищо не може да ти направи, заплатата си тече. Несменяемостта трябва да е ОТНОСИТЕЛНА и да може да отпада в редица хипотези. -да се въведе периодичен изпит по ПЕС. Например ежегодно съдиите да бъдат изпитвани, който е подготвен не се страхува от изпита. Периодичен изпит по ПЕС е задължителен за инсталирани без конкурс. -при нарушения съдията да носи лична отговорност. То далавера днес-огромни заплати,… Покажи целия коментар »

Страхил
Страхил
10 юни 2022 13:01
Гост

Утре открийте Агенция по правна помощ, илинаправо още едно министерство.

Re:
Re:
11 юни 2022 13:34
Гост

С бюджет от 1 млрд.

ВСЕ ПАК да не забравяме най-важното, нали?

Мирча Кришан
Мирча Кришан
10 юни 2022 12:53
Гост

Дайте още 1 млрд. на съдебната власт и не ги закачайте!

Кики
Кики
10 юни 2022 12:14
Гост

Много добро предложение на Чолаков.

Прср
Прср
10 юни 2022 12:13
Гост

Какви са тези глупости!!!! Всеки съд вече си има съдебни помощници, които са с юридическо образование и могат без проблем да осъществяват процесуално представителство по такъв вид дела. Сега какво пак търсим работа на 2-3 наши хора

Страхил
Страхил
10 юни 2022 13:02
Гост

А, направо да правят списък с хората си, на които държавата трябва да намери поедна работа. Какво си играем тука на днес 2-3 места, утре 7-8?

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 14:24
Гост

Съдебните помощници едвам се оправят с елементарните дела по ЗОДОВ, какво остава за тези. Говорим за хора, които заемат тази длъжност с години, защото нямат капацитет да спечелят конкурс за нещо друго, въпреки че всяка година кандидатстват за всичко възможно.

Съдебен помощник
Съдебен помощник
10 юни 2022 15:21
Гост

А анонимният е тъпак.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 16:26
Гост

Отлична аргументация. Как да не му дадеш да защитава държавата по някое дело за 400 000 евро.

LSSAH
LSSAH
11 юни 2022 17:45
Гост

Разносвачите на кафе ли? Голям смях са. Направо ще спечелят делата.

Иванов
Иванов
10 юни 2022 11:20
Гост

Не им вярвам, че ще направят нещо

Симо
Симо
10 юни 2022 12:15
Гост

Дано да стане.Идеята е много добра.

Андреев
Андреев
10 юни 2022 11:20
Гост

Чудесно!

Делимерски
Делимерски
10 юни 2022 11:20
Гост

Категорично добра идея

Николаев
Николаев
10 юни 2022 11:19
Гост

На мен идеята ми допада. Това ВСС да има и добра идея

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 11:19
Гост

Процесуално представителство е добре

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 11:17
Гост

Чолаков допълни, че за да може ВСС да помага, той трябва да бъде уведомен от съдилищата в момента, в който получат иск по чл. 2в от ЗОДОВ. „Някакъв регистър ли ще направим, или нещо друго, но да знаем къде ни съдят в държавата“, изтъкна шефът на ВАС.

И какво гарантира, че веднага ще бъдат информирани?

Лозан
Лозан
10 юни 2022 12:16
Гост

Не са го дообмислили съвсем.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 11:17
Гост

Ами явно някой трябва да се занимава само с това. Очевадно е.

Бомонти
Бомонти
10 юни 2022 11:16
Гост

Интересно е какво ще решат. Идеята не е лоша.

Пипи
Пипи
10 юни 2022 12:17
Гост

Би било разумно да приемат това предложение.

Черкезов
Черкезов
10 юни 2022 11:16
Гост

В смисъл това е последното евър заседание на този ВСС или последното в смисъл, че сега е последно и актуално.

Bolinska
Bolinska
10 юни 2022 11:16
Гост

Ми добра му е идеята

Хахахах
Хахахах
10 юни 2022 11:12
Гост

Сега две три места, утре ще трябват по 30 … 40.
Съдилищата масово не прилагат правото на ЕС.

Димчо
Димчо
10 юни 2022 12:17
Гост

И за това ги съдят.

Хахаха
Хахаха
10 юни 2022 20:05
Гост

Да, защото са нанесени щети от неспазване и неприлагане на правото на ЕС при правоприлагащата дейност на съда
А, прочети поне чл.2в от ЗОДОВ и после се … на мокър пясък.
Но Димчо писател, не читател
Но сш го пише и в статията …
Който ти е дал + е точно като теб … на мокър пясък