Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да огласи публично критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло. За това призова Съюзът на съдиите (ССБ) в обръщение, разпространено до медиите.

От организацията се позовават на изискванията на Административнопроцесуалния кодекс, чийто чл. 13 предвижда: „Административните органи своевременно огласяват публично критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на своята оперативна самостоятелност по прилагане на закона и постигане на целите му“. А в обръщението се напомня, че по закон ВСС представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ.

Повод за него е отказът на Съдийската колегия от миналата седмица да излезе с декларация в подкрепа на съдията от Административен съд София-град Полина Якимова-Илиева. Тя стана обект на нападки в медийни публикации по повод нейно решение, с което се признава правото на пребиваване в страната на австралийка, сключила брак с французойка, която живее в България. Членовете на колегията се разделиха – 6 на 6 гласа, и предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за декларация не влезе в дневния ред.

Днес от ССБ напомнят, че многократно са призовавали ВСС в такива случаи да заема позиция и да предприема действия, чрез които да се насърчи професионалната и обективна журналистика и да се порицае използването на медиите за клеветнически и манипулативни кампании. „Както знаем, фактите и истината не могат да се защитават сами и както се вижда напоследък все по-често на практика истината и обективността стават жертви на непрофесионални и целенасочени медийни атаки. Не бихме искали да навлизаме в съдържанието на поредната публикация, тъй като такова на практика липсва. Тя е компилация от несвързани и недоказани твърдения, чиято единствена цел е да натрупа поредния отпадък върху купа хули срещу съда и неговата работа“, пише в обръщението.

В него се посочва, че тенденцията да се хулят съдии се задълбочава. „Персоналните атаки срещу личността на съдиите, обвиненията във всевъзможни низости и дезинформацията по отношение на правото рушат и изличават всичко, което сме свикнали да обозначаваме като правова държава. Освен това демотивират самите съдии, които трябва да работят и да дават най-доброто от себе си докато биват обругавани, личното им достойнство бива накърнявано, професионалната им етика и квалификация са поставени под въпрос и залагат доброто си име на произвола на недоброжелателни и анонимни медии“, заявяват от съсловната организация.

В обръщението се посочва, че липсата на последователност в позициите на ВСС само насърчава подобно поведение. И се напомня, че Съдийската колегия вече е поела ангажимент да реагира „при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия“. „Ясно си даваме сметка, че всяка позиция, изразявана от ВСС следва да се подложи на гласуване и това води до заемане на различни позиции при сходни или идентични случаи. Това е един от недостатъците на демократичната система, който обаче може да бъде коригиран в голяма степен. По тази причина от Съюза на съдиите настояваме Съдийската колегия на ВСС да огласи публично, в съответствие с изискванията на чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс, критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си по чл. 16, ал. 1 от Закона за съдебната власт да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло“, посочват от съюза, като подчертават, че са необходими системни и последователни усилия в отстояването на независимостта на съдебната власт.

„Считаме, че нито Съюзът на съдиите, нито ВСС имат моралното право да проявяват пасивност или още по-лошо – да се отказват изцяло от битката за нормална и благотворна медийна среда“, се казва на финала на обръщението.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
17 юли 2018 13:08
Гост

Този път от Съюза на съдиите са напълно прави. Тази съдийка взе единственото възможно и правилно решение, а беше публично опозорена, че си е свършила работата. А ВСС мълчат като п…, с което дават повод за още подобни атаки срещу магистрати.

Възмутен
Възмутен
17 юли 2018 10:59
Гост

Съсипаха я тази жена. Крайно време е ВСС да застане зад магистратите в подобно положение и да защити авторитета им.

Гунчо
Гунчо
17 юли 2018 11:13
Гост

Чак пък да я съсипят. Нали иначе са много устати. Защо не се защити тя? Ама нали все някой трябва да е зад гърба им.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2018 10:25
Гост

Не само различните позиции във ВСС са плод на недостатъците на демокрацията. А и свободата на словото, изродило се в свободия.

4авдар
4авдар
17 юли 2018 10:30
Гост

Така е. Някои медии нямат граници за етично поведение. По принцип трябва да се предпазват хората, независимо от социалното им положение от такива нападки.