За трети път Съдийската колегия не освободи Методи Лалов като съдия от Софийския районен съд. Този път причината не беше липсата на кворум, такъв на днешното заседание имаше, като на него присъстваха 11 от кадровиците.

Мотивите за отлагане на решението за освобождаването на Лалов бяха два. Първият е формален – оставката му не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), каквото било изискването на Закона за съдебната власт. Вторият – защото отказал да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на непълнолетен по дело, което му е било разпределено в края на юни.

Като последен акт, който дължи на правосъдието, е да не отказва правосъдие, а да се произнесе по мярката за неотклонение. След което няма никаква пречка Съдийската колегия да се произнесе по оставката. Колегата Лалов не е изпълнил това задължение, той е следвало незабавно да се произнесе по искането за промяна на мярката, противното означава да откаже правосъдие. Да му дадем възможност да се произнесе„, каза Вероника Имова.

Всъщност основно дебатът се фокусира върху факта, че оставката на Лалов не е разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите, каквото е изискването на чл. 38, ал. 1 от ЗСВ.

При дискусията по този въпрос се стигна до размяна на по-остри реплики между председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Драгомир Кояджиков. Кадровикът поиска да знае защо Панов като председателстващ заседанията на Съдийската колегия не е препратил оставката в КАК. Шефът на ВКС обясни, че не трябва да се търсят формални основания за удължаване на срока, в който Лалов да бъде магистрат. И напомни, че оставката е подадена на 1 август, когато вече е съдебна ваканция, макар ВСС да няма такава. Направи аналогия с решението на Прокурорската колегия, която в началото на август се събра извънредно, за да възстанови на работа в спецпрокуратурата Пламен Георгиев като отбеляза, че за да стане това, бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е минал през три администрации в рамките на няколко дни – КПКОНПИ, Министерският съвет и ВСС

Кой наруши правилата и не изпрати заявлението на Лалов в КАК? Заявлението на Пламен Георгиев е било разгледано от прокурорската КАК, има и становище на етичната комисия. Проверих, защото тази аналогия я правят разни писачи. Продължавате да развивате тезите на някои драскачи, не бива да правите аналогия, защото сте част от кухнята, първо се информирайте и после правете аналогия, това не е коректно“, заяви Драгомир Кояджиков.

Панов повтори, че за него отлагането на гласуването на оставката на Лалов е формално и се усъмни, че се цели нещо друго.

Цветинка Пашкунова поясни, че действително процедурата предвижда всички предложения да минават през КАК. „В случая обаче става дума за подадена оставка, което е конституционно установено право на всички магистрати и израз на свободно формирана воля. Какво ще направи КАК? Тя ще действа като пощенска кутия. Според чл. 166 от ЗСВ оставката се подава чрез административния ръководител до съответната колегия. Не виждам какво би се променило, ако мине през КАК“, добави Пашкунова.

Според Боян Новански законово задължение е оставките също да се разглеждат от помощната комисия, защото иначе може да се стигне до това всеки да си внася предложения за назначаване, без те предварително да са обсъдени от КАК.

Цветинка Пашкунова му напомни, че става дума за съвсем различни неща. При назначаването се извършва оценъчна дейност, докато оставката е да имаш правото да избереш място и професия. Тя се позова на решение на Конституционния съд, според което ВСС не може дори мотиви и основания за това да обсъжда. Не може принудително да го оставим в СРС като е изразил воля, че иска да му се прекрати трудовото правоотношение, заключи тя.

Темата за неразгледаната от Лалов мярка за неотклонение бе „вкарана“ от представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той обясни, че тази сутрин е получен сигнал, според който Методи Лалов отказва да се разгледа искане за промяна на мярка за човек, чието дело му е било разпределено през юни, т.е. преди да подаде молба за напускане.

Всички членове на СК на ВСС се обединиха около позицията, че Методи Лалов не е имал никакви основания да отказва да я разгледа. Председателят на ВАС Георги Чолаков добави, че е бил длъжен да го стори.

От думите на Цветинка Пашкунова стана ясно, че делото с непълнолетен обвиняем му е било разпределено в края на юни. По закон Лалов има двумесечен срок, в който да го насрочи. Преди да стори това и вече в срока му на предизвестие, постъпва искане за промяна на мярката „задържане под стража“ в по-лека от въпросния обвиняем. Лалов обаче не насрочва дата за разглеждането, което става причина председателят на СРС Александър Ангелов да сезира Инспектората към ВСС. Той пък на свой ред отговаря, че не може да вземе отношение и тогава Ангелов издава разпореждане Лалов незабавно да разгледа искането. Последният обаче отказва, защото бил в предизвестие.

Не може да ограничаваме правото на магистрата да подаде оставка. Но той е бил задължен по висящо дело незабавно да се произнесе по искане за изменение на мярка за неотклонение, която е взета по отношение на непълнолетен подсъдим. Делото е висящо преди да подаде оставка. И към момента Лалов е действащ съдия и е бил задължен по силата на закона незабавно да се произнесе по това искане, да изпълни задължението си като титуляр на състава, независимо че молбата е подадена в срока на предизвестието. Като последен акт, който дължи на правосъдието е да не отказва правосъдие, а да се произнесе“, каза Имова.

С 8 гласа „за“ и 3 „против“ (Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска) мнозинството в СК на ВСС реши оставката на Лалов първо да бъде разгледана от КАК.

Съдийската колегия въобще не обсъди предложението на дисциплинарния състав Лалов да бъде наказан с „намаляване в ранг за една година“ и „забележка“. То беше образувано в резултат на две предложения – едното е на Инспектората към Висшия съдебен съвет и е за неизпълнение на служебни задължения, включително и като председател на СРС, какъвто той беше от 2012 г. до 2016 г., а второто беше на и.ф. шефа на СРС Стефан Милев, който поиска уволнението му заради обидно и унизително отношение към служителка на съда.

В предложението на дисциплинарния състав се казва, че Лалов не е организирал и контролирал ефективно работата на съдиите, не е предприемал мерки за приключването на делата на определени състави в СРС, нито за спазване на сроковете по изписването на делата, нарушавал е принципа за случайно разпределение на делата и др., като по този начин е допринесъл за влошаване на работата на отделни състави. Бездействието му, според дисциплинарния състав, е довело да забавяне по хиляди дела.

Ако Съдийската колегия беше разгледала и приключила дисциплинарното производство срещу Лалов преди да гласува оставката му, тогава той можеше да получи обезщетение при напускане, което в неговия случай е 16 заплати.

След освобождаването си той ще вземе само обезщетение за неизползван отпуск. Лалов има 393 дни, което по груби изчисления означава, че ще получи поне 20 заплати.

Методи Лалов подаде оставка на 1 август, като посочи, че иска да бъде освободен от съдебната система от 2 септември.

По този повод председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на два пъти свика заседание на Съдийската колегия – на 15 и на 30 август, но липсваше кворум и оставката не беше гласувана.

В заявлението си за напускане на съдебната система Лалов посочи, че за 16 години в съдебната власт е работил за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, „но е ясно, че проблемът е преди всичко политически“. Затова ще се включи активно в обществено-политическия живот и да работи за политическа промяна, без която не може да бъде извършена съдебната реформа.

По-късно стана ясно, че Лалов е поканен да оглави листата за общински съветници на „Демократична България“.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Обикновен юрист
Обикновен юрист
10 септември 2019 10:09
Гост

Да не би няКОЙ да изпада в паника при мисълта, че още един борец за независима съдебна система ще стане глас на около 99% от редовите юристи, които искат точно такава независима съдебна система?

Трудно ще е
Трудно ще е
09 септември 2019 16:20
Гост

Унизително отношение на магистратите към един от най-кадърните и честни техни колеги. Но борбата срещу злобата, зависимостта и обвързаностите в съда е дълга и изисква лични жертви. Давай, Методи, с теб сме!

Kiro
Kiro
09 септември 2019 16:25
Гост

Заразата от ФБ-феновете дойде и в този уважаван от мен сайт, който сред останалите тематични ел.медии винаги е бил максимално обективен, колкото и да няма обективна журналистика в България.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 18:16
Гост

и ти, за съжаление си поредния идиот, дето и хал хабер си няма от право. Виж чл. 38, ал. 1, т.2 от ЗСВ. Лозан Панов подложи Методи като динена кора. Панов Панов трябваше да отнесе въпроса още на 2 -ри август до съдийския КАК, но не го направи. Той определя дневния ред на заседанията на съдийската колегия. Защо ли не го направи? Да не би да не знае разпоредбата ? Методи да си помисли много добре оттук нататък с кого ще става ортак и съпартиец!

Обикновен юрист
Обикновен юрист
10 септември 2019 10:12
Гост

Това ми звучи като да е писано от секретарката на Гешев – достатъчно нагла, за да поучава останалите юристи без необходимото образование, но все пак имаща достатъчно опит, за да напише концепцията на кандидата за нов главен прокурор, която така или иначе няма да бъде дебатирана по същество от ВСС, а безропотно приета.

Съдия от СГС
Съдия от СГС
09 септември 2019 15:38
Гост

Лалов е ясен, скоро ще е извън системата, но за жалост в нея ще остане лицето Кояджиков, когото всички с умиление наричаме Кояджика. Кариерата му в СРС започна по времето на Иван Колев и най-интересното, че дълго време съвместяваха общ кабинет именно с Лалов, Таня Маринова и Весислава Иванова – на последния етаж в душегубката на „Драган Цанков“, беше кабинет № 20 и нещо. По това време Кояджика беше слабичко и смугло момченце, на което гласът му не се чуваше, а сега е станал като двукрилен гардероб и яко се е надул. Беше много бос по наказателни дела и добре,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 16:58
Гост

Колега, да си припомним и любимото заведение на Кояджиков до старата сграда на СРС, което често посещаваше с други колеги. Май се казваше Избата. Откакто спря да го посещава заведението фалира.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 15:36
Гост

Пацо Терасата и останалите цацароиди, които обслужват интересите на властта, за 2 дни минават по 3 процедури, но достойните магистрати им стъжняват живота „по устав“. Успех на Лалов в борбата му срещу недъзите в съдебната ни система, макар и извън системата.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 18:07
Гост

и ти си поредния идиот, дето и хал хабер си няма от право. Виж чл. 38, ал. 1, т.2 от ЗСВ. Лозан Панов подложи Методи като динена кора. Панов трябваше да отнесе въпроса още на 2 -ри август до съдийския КАК, но не го направи. Той определя дневния ред на заседанията на съдийската колегия. Защо ли не го направи? Да не би да не знае разпоредбата ? Методи да си помисли много добре оттук нататък с кого ще става ортак и съпартиец!

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 14:46
Гост

И с 16 заплати се размина. Не му върви нещо по пътя към политиката.

Мишо
Мишо
09 септември 2019 14:42
Гост

Методи, пак удари на камък. Как ще ае изявиш в политиката сега?

Анонимен
Анонимен
09 септември 2019 14:43
Гост

Няма нужда въобще от него. Особено ако е такъв кадър, какъвто беше като председател.