Целият състав на Софийската апелативна прокуратура подкрепи кандидатурата на Албена Вутова за шеф на САП за втори мандат. В становище до Висшия съдебен съвет 25 обвинители, сред които двете заместнички на Вутова – Красимира Филипова и Галина Стоянова, и командированите прокурори, казват, че тя се е доказала като успешен ръководител през първия си мандат и трябва да продължи работата си като такъв, за да гарантира достиженията на САП и да ги доразвие.

Становището идва след обявяването на втората процедура за избор на шеф на САП. При първата кандидат беше само Албена Вутова, но Прокурорската колегия на ВСС не я избра. На 23 януари тя получи четири гласа в своя подкрепа, а петима кадровици бяха против.

При откритата втора процедура кандидатите вече са двама – Вутова и районният прокурор на София Радослав Димов. Засега няма определена дата за избор, защото Димов подлежи на извънредно атестиране.

В становището до ВСС апелативните прокурори казват, че високите професионални и нравствени качества на Вутова са безспорни. И посочват, че през първия ѝ мандат като ръководител са се изградили много добри колегиални отношения не само между магистратите, но и със служителите. Утвърдено било ефективно взаимодействие с останалите звена на прокуратурата и значително се повишило качеството на контролно-ревизионната дейност. Обвинителите добавят, че чрез създадената организация на работата в САП трайно е подобрена срочността на произнасянията на прокурорите и на изготвяните касационни протести.

Албена Вутова полага максимални усилия за издигането на авторитета на Апелативна прокуратура – София, изтъкват колегите ѝ. И отправят следния призив към Прокурорската колегия на ВСС:

Ефективното правосъдие се основава преди всичко върху качествен и квалифициран човешки ресурс. Затова и всеки един избор на административен ръководител следва да се провежда по начин, даващ възможност за подбор на най-качествения и най-подходящия за съответното звено на съдебната система. Вярваме, че ще изпълните Вашите задължения и ще осигурите такъв избор за административен ръководител на Апелативна прокуратура-София“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
04 юни 2019 13:53
Гост

Дали тази подкрепа ще натежи и ПК на ВСС ще си преразгледа решението? Интересно ще е да се види дали мнението на магистратите на място има повече тежест от това на централния орган на съдебната власт…

Анонимен
Анонимен
03 юни 2019 15:06
Гост

Е, естествено, че подчинените й ще я подкрепят.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2019 14:56
Гост

В интерес на истината Албена Вутова има много повече опит, което е от съществено значение за този пост.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2019 14:57
Гост

Да, но при първата процедура удари на камък. Не вярвам кадровиците да променят мнението си.