Всичките 1614 кандидати за младши прокурори и следователи са допуснати до участие в конкурсите, обявиха днес от Висшия съдебен съвет.

891 от тях ще се борят за 36 свободни места за младши прокурори, а 723 – за 20 места за младши следователи.

Сега им предстоят писмени изпити. Този за младшите прокурори ще е на 13 април, а за следователите – на 20 април. И двата ще бъдат в сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 9 ч.

Кандидатите трябва да са там един час преди започването на изпита, като ще влизат с лична карта и след подпис в присъствен списък.

На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретичните знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл и знанията по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека – чрез тест.

Конкурсните комисии ще трябва да съставят 10 казуса от наказателно-правните науки и 10 теста с по 12 въпроса от правото на Европейския съюз и в областта на правата на човека.

Разрешено е използването само на нормативни актове, но не и на съдебни и тълкувателни решения, както и всякаква друга съдебна практика. Нарушителите ще бъдат отстранявани от участие в конкурса. Същата съдба ще последва и онези, които преписват или се опитат да внесат компютри, мобилни телефони и други технически средства.

Писменият изпит продължава пет часа. След обявяване на началото му един от кандидатите ще изтегли на случаен принцип един казус и един тест.

До устния изпит ще бъдат допуснати онези кандидати, които получат оценка  поне „4.50“ на писмения.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 март 2019 12:27
Гост

Елементарно Уотсън, комисиите са обявени, виждате кои прокурори участват и търсите техни дела потвърдени на всички инстанции, това в общи линии е подготовката за писмения. Винаги досега са давали казуси от практиката и то такива на членовете на съответната комисия. Хайде успех на всички.

Анонимен
Анонимен
14 март 2019 12:31
Гост

И още нещо важно-вижте как се пише диспозитив на обвинителен акт, щото казуса си е казус, най вероятно ще има рецидив, кумулация и прочие, но накрая като дежурен въпрос е да напишете диспозитив на ОА. Още веднъж успех на всички.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:32
Гост

Uspeh!

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:32
Гост

Би било глупаво от страна на кандидатите да се опитат да вкарат компютри, мобилни телефони или други технически средства.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:28
Гост

До тук добре. Но борбата ще е безмилостно жестока.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:30
Гост

Ще видим колко ще са допуснати до устния изпит. Цедката е много ситна.