Броят на делата срещу държавата непрекъснато расте – миналата година са стигнали почти 1000, а няма достатъчно и добре подготвени юристи, които да защитават интересите ѝ в съда. Юрисконсултите в специалната дирекция на Министерството на финансите (МФ), което е процесуален субституент на държавата по почти всички искове срещу нея, масово напускат, а към конкурсите има все по-слаб интерес.

Това признава министър Кирил Ананиев и предлага юрисконсултите МФ, които се явяват по дела срещу държавата, да получават доста по-високи заплати от колегите им в останалите министерства, за да може в дирекцията „Съдебна защита“ да бъдат привлечени и задържани качествени служители (какви изменения в нормативни актове се предлагат виж тук).

Много дела, малко хора

Какво е положението в момента в дирекцията, която трябва да представлява държавата по делата срещу нея, в това число и по изключително тежки и сложни спорове пред международни арбитражи, става ясно от мотивите за промените, както и от оценката за въздействие, приложена към тях.

Миналата година срещу държавата са водени 971 дела (без да се броят тези пред международни арбитражи). „От тях 695 са висящи, 140 са спечелени, 42 са загубени и 94 са приключили като в производството държавата, министърът на финансите или Министерството на финансите са били конституирани като ответник, трето лице – помагач или заинтересована страна“, обяснява Ананиев.

Към това трябва да се добави, че в момента България участва в 5 международни арбитражни дела, които се разглеждат в един и същ момент. „Отделно от това, Република България е получила 6 уведомления за възникнали инвестиционни спорове и във връзка с тях към настоящия момент са в ход процедури на преговори с цел доброволно уреждане на споровете, по реда на двустранните инвестиционни спогодби. Също така, към настоящия момент Република България води преговорни процеси във връзка с прекратяване на договорите за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, сключени от „Националната електрическа компания“ ЕАД с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД и „Ей И Ес-3С Марица изток 1“ ЕООД“, обяснява финансовият министър.

Това означава, че на МФ са необходими юристи, които не само познават българското материално и процесуално право, но и да имат познания по право на ЕС и международен арбитраж.

Оказва се обаче министерството не може да привлече и да задържи такива хора, като в оценката за въздействието на предлаганите промени в заплатите, ситуацията е определена като задълбочаваща се криза. Като от министерството разказват, че от звеното, което представлява държавата по дела през последните години по собствено желание са напуснали 17 души – четирима са станали адвокати, двама – съдии, трима – прокурори, петима са преминали на работа в други администрации на по-високо платени позиции, трима са заминали в чужбина.

„Загубата на квалифицирани и обучени служители не е компенсирана с новопостъпили служители, тъй като за последните пет години са се задържали само 5 от тях. Причините за напускането на 5 служителите не се корени в липсата на интерес към работата или в несправяне със служебните задължения, а са в значителна степен обусловени от възможностите за получаване на по-високо заплащане на труда в сходните юридически професии“, обясняват от МФ.

И констатират и друга „изключително тревожна тенденция“ – интересът на юристите към конкурсите в дирекция „Съдебна защита“ прогресивно намалява, а малкото, които кандидатстват, не се справят успешно. „Докато през 2014 г. броят им е надхвърлял 100 кандидати, то през 2019 г. са проведени 4 конкурса, като на последния конкурс през есента на 2019 г. са се явили едва 10 кандидати и само един участник е успял да премине успешно писмената част на конкурса“, посочват от министерството.

Предложението: По-високо ниво от останалите юрисконсулти и с 30% по-големи заплати

Затова МФ предлага да се направят две групи промени. Първата е да се вдигне нивото по класификатора на длъжностите в администрацията на юрисконсултите в дирекция „Съдебна защита“. А втората – те да могат да получават до 30% отгоре от максимално заплащане за служител в администрацията на тяхното ниво.

В момента главен юрисконсулт в МФ се води на експертно ниво 1Б и за длъжността се изискват 5 години стаж. С предлаганите промени нивото на главния юрисконсулт по чл. 31, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс в дирекция „Съдебна защита“ на
Министерството на финансите (това е предлаганото ново наименование на длъжността) се вдига на 1А, като вече ще се искат 6 години стаж за заемане на длъжността.

Това автоматично води до ръст на възнагражденията. В администрацията те зависят от степента на служителя, а тя пък зависи от стажа му. Като ако той има с една година повече стаж от изискуемия за длъжността, се назначава на първа степен, при от 1 до 7 години отгоре – на втора степен, при над 7 години повече от минималния стаж – на трета степен. В последствие може да достигне и четвърта степен. Съответно за всяка от тези степени има различна минимална и максимална заплата (всички възнаграждения според нивата и степените можете да видите тук).

Заради определянето на по-високо експертно ниво на главния юрисконсулт в дирекция „Съдебна защита“ на МФ той вече според стажа си ще може да получава от 730 лв. до 4100 лв. В момента диапазонът на възнагражденията е от 720 лв. до 3950 лв.

Старши юрисконсултът в което и да е министерство в момента се води на експертно ниво 4 и за длъжността се искат 2 години стаж. С предлаганите от МФ промени заемащите тази длъжност в неговата дирекция „Съдебна защита“ вече ще се водят на експертно ниво 2 и ще трябва да имат най-малко 3 години стаж. В момента най-ниската основна заплата е 610 лв., а максимално допустимата е 3250 лв. С вдигането на нивото минимумът става 660 лв., а таванът – 3600 лв.

Редовият юрисконсулт в момента се води на експертно ниво 7, а от МФ предлагат техните в дирекцията „Съдебна защита“ да са на експертно ниво 5. Това означава, че според стажа ще се получават от 610 лв. до 3200 лв. (в момента границите са от 610 лв. до 2950 лв.).

Към всичко това се добавя и промяна в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, според която „индивидуалните основни месечни заплати на служителите на пълно работно време в дирекция „Съдебна защита“ в Министерството на финансите и на директора на дирекцията може да надвишават с до 30 на сто максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен на основната месечна заплата по приложение № 1.“.

Това означава, че ако главният юрисконсулт е достигнал най-високата четвърта степен, основната му заплата ще може да достигне 5330 лв. За старши юрисконсулт таванът се вдига на 4680 лв., за юрисконсулт – 4160 лв.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димо
Димо
08 септември 2020 14:51
Гост

Естествено, че ще има все по-слаб интерес към конкурсите. С това мижаво заплащане.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 14:14
Гост

Добри запалтки са си предвидили.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 14:13
Гост

МФ когфа ли не е било в криза! А и все пари нямат. Може би е заради министъра.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 13:47
Гост

Тоест, юрисконсултите на МФ се уредиха с по-високо заплащане.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 13:49
Гост

Честито! Нали и без това са им малки възнагражденията.

Шопар Пеевски
Шопар Пеевски
08 септември 2020 13:46
Гост

Свършиха ли им номенклатурчиците ? Роднина, милиционер, роднина, милиционер 😀 Гербавия отдел за човешки ресурси обрича не само тази администрация, а и много други, просто за тях не се чува много, защото нямат заведени дела

ОСТАВКА на целият гербав модел с Боко и Гешев

адвокат
адвокат
08 септември 2020 13:46
Гост

Аз съм участвал в конкурси за юрисконсулт в дирекция „Съдебна защита“, но останах на второ място два пъти, без да се класирам за устен изпит. Мисля, че на поне два-три конкурса никого не назначиха. Конкурсите не са леки – по пет часа са. Включват синтез на съдебен акт (отнема време), превод от български на английски език на текст от различни области на правото (ако длъжността предполага работа по международни арбитражни дела) и казус за решаване. Аз лично имах някои пропуски, а опит нямах. Притеснявах се и времето все не ми стигаше, въпреки че изглежда да е предостатъчно. Доколко са високи… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
08 септември 2020 14:37
Гост

Да се поправя – едната задача май не беше казус за решаване, а да се изготви искова молба (или отговор). Не помня.

Гост
Гост
08 септември 2020 13:41
Гост

Във Фантастико има по-високи заплати на касите!!!

Касиер
Касиер
08 септември 2020 14:15
Гост

Ама много ги бавят и не винаги ги изплащат пълни. Знаете ли какви са глобите при ревизия?

123
123
08 септември 2020 13:15
Гост

А освен кандидатите, не са ли важни и препитващите. Защото ако те са некадърници, е ясно какви хора ще изберат – роднина, милиционер, роднина, милиционер и т.н.

питанка
питанка
08 септември 2020 13:00
Гост

А бе Министерството на финансите не беше ли едно от малкото, в които си раздават астрономически премии. Или големите пари отиват при определи хора, а други, които се трудят като пчелички, са ощетени.

мъка
мъка
08 септември 2020 13:06
Гост

Баш, ама явно не дават на бачкаторите юристчета или пък толкова е паднало качеството в ЮФ , че не могат да изкарат конкурса

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 13:11
Гост

Във всяко министерство има „любиммци“, коитос се облагодетелстват, защото са такива, а не защото са вършили някаква работа. Не казвам, че е правилно, това е просто факт. Не знам за прокуратурата, но в държавната администрация трябва да се направи реподбор – да се проверят качествата и познанията на служителите и да останат най-добрите.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 13:14
Гост

Аз пък искам задължително да им разиграят ситуация и да се види кой как реагира. Така ще може да се определи как реагират да проблемите на хората и кой от тях проявява човещинка, а не се репчи и изнервя на въпросите на хората. Защото и възпитанието липсва, не само образованието и опитът.

ветровеееееее
ветровеееееее
08 септември 2020 12:59
Гост

хайде сега да си го кажем честно – няма как да привлечеш специалист по международен арбитраж в администрацията. за целта се наемат цели кантори, които да водят делата и така се върши работа. не казвам, че на мф не му трябват качествени юристи – напротив, но винаги човек ще предпочете да стане магистрат, най-малкото заради несмеяемостта. а в едно министерство дори и държавните служители могат да ги обрулят политическите ветрове

адвокат
адвокат
08 септември 2020 13:48
Гост

Мисля, че за самото процесуално представителство си наемат кантори („бутикови“), но има и друга работа по тези дела.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 12:58
Гост

Администрацията е пълна с калинки и обявята е поредното доказателство за това.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 12:57
Гост

Като са само от кол и въже подбирани, от човека на човека там така ще е.

мутри - вън
мутри - вън
08 септември 2020 12:56
Гост

А защо хората съдят държавата – защото тя гази и мачка наред като мутра! Мутри – вън!

Анонимен
Анонимен
08 септември 2020 12:56
Гост

Това е добро дошло за някои бедни адвокати. Като чиновници ще изкарват повече 🙂