Всеки гражданин, който разполага с квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация, съобщиха от правителствената информационна служба.

Проверката ще бъде възможна от всеки персонален компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), поддържанa от Държавната агенция „Електронно управление“. Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотния регистър и за Националната база данни „Население“.

„Вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил до регистрите да има достъп чрез Системата за електронно връчване с оглед на Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR, 2016/679), който влиза в сила на 25 май“, обясниха от правителството. И посочиха, че в процес на разработка е и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите.

Преди седмица Томислав Дончев призова всички администрации да предприемат своевременни действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни. Решението на Комисията за защита на личните данни от март тази година разпорежда администрациите да гарантират високо ниво на сигурност при достъпа до личните данни на физически лица чрез използване на поне два критерия за персонална идентификация на гражданите, припомнят от кабинета.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Tkg
Tkg
10 май 2018 10:38
Гост

Какво означава „Идентификатор“ – името ли?

Кало
Кало
28 април 2018 14:26
Гост

Добра инициатива, но за съжаление за момента виждам само два регистъра. Поне има имотен регистър и си видях партидата. Още по добре е ако стане обещаното от Дончев – като ми достъпват данните, да мога да видя кой и на какво основание го прави.

Гражданка
Гражданка
27 април 2018 19:10
Гост

И като проверя, какво от това?

Петя
Петя
27 април 2018 14:10
Гост

Съгласна съм за ЕГН-то. Сега можеш да го намериш дори в правно-информационните системи, ако имаш фирма например.

5-ко
5-ко
27 април 2018 14:07
Гост

Сигурно е заради GDPR Регламента, приет от Европейския съюз

Anonimen
Anonimen
27 април 2018 14:06
Гост

Много полезна инициатива.

Гошка
Гошка
27 април 2018 14:08
Гост

Да, така е. В последно време много често започнаха да се крадат лични данни.

Борисов
Борисов
26 ноември 2018 13:44
Гост

Как да проверя дали някой се възползва от личнитеми данни