Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да участват в състава на най-малко три комисии. Освен това те са длъжни да присъстват на заседанията на съвета и на комисиите, в които са избрани. Това е залегнало в проекта за нов Правилник за организацията на дейността на ВСС и неговата администрация, който е публикуван за обществено обсъждане.

В действащия правилник няма такива изисквания и всеки член на съвета участва в различен брой комисии. Ако предложението бъде прието, то петима от кадровиците трябва да влязат в състава на поне в още една.

От Съдийската колегия това са Даниела Марчева и Красимир Шекерджиев. И двамата са част от комисията по натовареност, Марчева участва и в IT комисията, а Шекерджиев в най-натоварената – Комисията по атестирането и конкурсите (КАК).

От Прокурорската колегия трима души са членове на по две комисии. Огнян Дамянов и Пламена Цветанова са в „Управление на собствеността“ и КАК, а Йордан Стоев – в дисциплинарната и етичната комисии.

С промените в Закона за съдебната власт от 6 април 2016 г. беше забранено на членовете на съвета да получават възнаграждение за участие в комисии, както беше преди това. Същевременно заплатите им бяха приравнени на тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Те получават основно месечно възнаграждение равно на 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд.

Освен това членовете на съвета получават допълнително 2% за всяка година трудов стаж, но не повече от 40 на сто.

В проекта за нов правилник изрично е залегнала възможността, след решение на Пленума или на някоя от колегиите, да се провеждат изнесени заседания в страната или в друга сграда в столицата. В проекта обаче не е уредено законовото изискване за публичност на заседанията. Не е ясно дали въобще ще бъдат допускани журналисти на изнесените заседания, ще има ли онлайн излъчване и т.н.

Предлагат се промени и в правомощията на представляващия Висшия съдебен съвет. Една от идеите е вече той да упълномощава процесуалните представители от името на Пленума.

Наскоро на заседание на съвета имаше дискусия по темата. Тя беше свързана с предложение на правната комисия новият директор на правната дирекция Николай Найденов да бъде упълномощен да се явява по дела, по които ВСС е страна. Тогава председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че няма да подкрепи предложението, защото според него това е правомощие на представляващия.

Тогава никой от членовете на съвета не се позова на сега действащия правилник, който е предвижда, че представляващият ВСС подписва акта за упълномощаване, но след изрично решение на пленарния състав. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи отлагане за прецизиране на диспозитива по отношение на представителството пред органите на изпълнителната и местната власт.

Що се отнася до колегиите, то в проекта се предлага това да прави съответния председателстващ.

Наред с това, в новия правилник изрично се посочва, че представляващият ВСС ще отговаря за комуникационната и медийната политика и за взаимодействието на съвета с органите на другите власти, с юридическите лица с нестопанска цел, съсловни организации и медии.

В проекта детайлно са разписани правомощията на комисиите към ВСС, както и на звената в администрацията на кадровия орган.

Целта е с новия правилник е да се въведат ясни организационни връзки и процедури, отчитащи йерархията и подчинеността в администрацията на ВСС, става ясно от доклада към проекта. „Недвусмисленото и разграничително описание на задължения и отговорности в функционалните характеристики на отделните звена ще се преустанови дублирането на функции, трайно установено към настоящия момент. С прецизиране на настоящата уредба ще се преодолее и проблемите с неспазване на установената йерархичната структура и субординация, смесването на функциите на структурните звена и вменяването им на неприсъщи за тях дейности. Посочените проблеми многократно са били констатирани като причина за недостатъчно ефективното изпълнение на възложени задачи“, се казва още в доклада.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пич
Пич
29 ноември 2018 12:25
Гост

ВСС станаха като депутатите и това не е толкова добре.

5-ко
5-ко
29 ноември 2018 11:55
Гост

Друго си беше до сега с дублирането на функции.

Минка
Минка
29 ноември 2018 11:41
Гост

Много кофти, бе, ще трябва да работят повече за същите пари.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2018 11:09
Гост

Хубаво е, че са предвидили изнесени заседания.