Прокурорската колегия се отказа от изслушване на заместник-шефовете на Специализираната прокуратура и извърши рокада в ръководството. Димитър Франтишек Петров единодушно беше определен за временен началник вместо Даниела Начева, която изпълняваше тази функция от юли тази година.

Няма никакви основания да се приеме, че заместникът на административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии съобщили не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров. Това е обяснимо в момента, в който действат прокурорите от Специализираната прокуратура“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди гласуването.

Повод за изказването му са публикации в медии, според които Димитър Франтишек проявил агресия срещу дете, което го предредило на опашка в училищна лавка. Прокурорът му направил забележка, деветокласникът отговорил, а после обвинителят посегнал на ученика. Ръководството на учебното заведение извикало полиция, а бащата на детето подал сигнал срещу магистрата. В прокуратурата беше извършена проверка, която приключи с обръщане на внимание на Димитър Франтишек.

Иначе още миналата седмица Прокурорската колегия трябваше да извърши рокадата в ръководството на спецпрокуратурата. Даниела Начева бе подала молба да бъде освободена като временен началник, а заместник-главният прокурор Иван Гешев предложи за такъв да бъде определен Димитър Франтишек.

Но тогава Огнян Дамянов предложи колегията да покани тримата заместник-шефове на спецпрокуратура, за да се опита да разбере дали има проблем в ръководството там. Повод за решението стана молбата на Даниела Начева да бъде освободена като и.ф. началник, а на нейно място да бъде определен Димитър Франтишек.

Днес обаче стана ясно, че изслушване няма да има. Йордан Стоев беше внесъл предложение за отмяна на поканата към тримата заместници за изслушване, защото в закона нямало такава процедура.

Главният прокурор обясни, че е имал среща с Начева и Франтишек и проблем не е констатирал. Той самият сподели мнението на Йордан Стоев. Добави, че правомощие на административния ръководител е да определя своите заместници. В случая няма такъв, но има предложение от ресорния заместник-главен прокурор, каза още Цацаров.

Йордан Стоев на свой ред призова колегите си да не създават прецедент, защото сега става дума за София, но следващия път може да засяга прокурори от Силистра, Варна или друг отдалечен град. И ако дойдат всички заместници, тогава съответната прокуратура ще остане без ръководство за определен период от време, каза Стоев. И отново повтори, че Законът за съдебната власт не предвижда такава процедура.

Така Прокурорската колегия отмени решението за изслушване на заместниците и замени Начева с Франтишек.

Освободени са военният прокурор и следователят, участвали в пиянски скандал в заведение

Същевременно кадровият орган освободи днес военния прокурор полк. Спас Илиев и военния следовател подполк. Калоян Узунов от съдебната система.

Двамата подадоха оставки, след като срещу тях беше образувано дело за хулиганство заради пиянски скандал в заведение в столицата, завършил с изстрел по метална врата на отсрещна сграда.

Илиев и Узунов искаха да бъдат освободени след изтичане на едномесечното предизвестие, но Прокурорската колегия реши това да стане от днес.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пенко
Пенко
31 октомври 2018 15:44
Гост

Илиев и Узунов големи ентусиасти за работа. Чак искат още един месец.

Минувач
Минувач
31 октомври 2018 15:57
Гост

Сигурно защото е най-сладко да си попийваш през работно време. Виж за стрелянето нещата не стоят така.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2018 15:08
Гост

Беше добре да се изслушат тримата кандидати. Така щеше по-обективно да се преценят качествата им.

Анчо
Анчо
31 октомври 2018 15:02
Гост

Има нещо гнило обаче около случая с детето.

Пейо
Пейо
31 октомври 2018 15:18
Гост

Цацаров си знае работата.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2018 15:01
Гост

Правилният избор.