Вотът на недоверие срещу правителството не мина със 102 гласа „за“, 124 „против“ и 11 „въздържал се“. За него гласуваха само депутатите от БСП и ДПС и един независим. Още сутринта лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че колегите му от партията ще гласуват „въздържал се“, а той самият „против“ и така те застанаха заедно с ГЕРБ, Обединени патриоти и 8 независими.

С обявяването на гласуването депутатите от левицата напуснаха залата с викове „Оставка!“, а след това призоваха за разпускане на парламента след като приеме промени в Изборния кодекс за машинното гласуване.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гъневски видя „опит за метеж“ в искането за оставка на кабинета, протеста обяви за „уличен пуч“, а лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече „водачка на безродната червена глутница“. Валери Жаблянов от левицата поиска наказание за Гърневски за квалификациите.

Гласуването протече на фона на протест пред сградата на Народното събрание. Там за втори ден граждани се събират и блокират движението по бул. „Цар Освободител“.

От членове на правителството идват все повече сигнали, че възнамеряват да изкарат мандата си. След като вчера финансовият министър Владислав Горанов, който е сред тройката членове на кабинета, чиито оставки поиска премиерът Бойко Борисов, за да разсее съмненията за връзки с ДПС, заяви, че не вижда причина да се оттегли от поста си, днес министърът на труда Деница Сачева заяви: „Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав“.

Този неин коментар идва след като от ГЕРБ дадоха заявка, че след отхвърлянето на вота ще има големи промени в кабинета.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов продължава да говори за ремонт на правителството. „След преодоляване на вота на недоверие, ще обсъдим работата на всеки министър, възможно е да се разделим с някой, не е изключен вариантът да се обсъди въпроса и за министър-председателя“, заяви той пред БНТ. И каза, че утре или вдругиден ще има коалиционен съвет, на който ще се обсъдят евентуални промени.

Вицепремиерът Томислав Дончев също обеща промени в следващите дни, но не уточни дали това значи смяна на министри. Той заяви, че всеки ще бъде чут, тъй като демокрацията не е диктатура и „никой от тях не мечтае всичко да е като преди две седмици“ и че се търси платформа за диалог с протестиращите.

„Един вот на недоверие няма да промени нищо. Искаме промяна, а не подмяна. Искаме всички от властващата мафия вън“, написа пък във Фейсбук т. нар. „отровно трио“ – организаторите на протестите Арман Бабикян, адвокат Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Това беше петият неуспешен опит на БСП да свали правителството и втори по проблема с корупцията.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Имейл
Имейл
21 юли 2020 21:33
Гост

Е как ще мине вот на недоверие, 20 и отгоре милиарда има за крадене. Герберастите сега ще вадят противни личности като Томислав Дончев да се карат защо протестираме и да обясняват какъв огромен успех имало правителството, разни отрепки с отдавна залепнали релета като Спас Гърневски да квичат истерично, Шкембе войводи и Далавери Симеоновци, които са си на хранилка, докато Тиквата стои настрани, нищо че го освиркаха и оплюха български емигранти, преди да влезе на прословутото европейско съвещание за дележ на средствата. Ще подпъхват и отпадъци като Марешки, проектопатерица на герберастите. Крайно време е да ексхумират и политически трупове като Плювналиев… Покажи целия коментар »

смях и сълзи
смях и сълзи
21 юли 2020 13:17
Гост

Масоните Бабикян, Хаджигенов и Минеков, дето много искат Конституцията да се промени и да влезне текст за нетрадиционните семейства – не са организатори на протеста. Просто се опитват да го яхнат, както и всички останали. До миналата година 3-та подкрепяха Мая Манолова, защота тя е ЗА истанбулската конвенция. А 85% от народа са против техните неолиберални „въжделения“. И ако на някой му пукаше за народа, а не за власт и пари, щяха да се обединят всички, и с БСП и да направят кардинални промени, уволнения на прокурори, съдии и мвр служители – разтрогване на традиционните корупционни схеми. Но уви, парите… Покажи целия коментар »

Прас прес
Прас прес
21 юли 2020 13:43
Гост

Изчерпаха ли ви се всички останали опорки в кафяво-свинските медии, че вече залагате на подобни откровено будещи смях опити за дискредитация на организаторите на всенародното недоволство срещу мафиотската система, от която имат най-голяма полза именно вашите господари от Доган сарай?

питащ
питащ
21 юли 2020 12:57
Гост

Как може въобще да споменавате Гърневски, който е доказал се дегенерат ?!

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:06
Гост

Обръщам се към организаторите на протеста – по-добре концентрирайте обществената енергия на първо място към ВСС+Гешев и СЕМ+Кошлуков, а след това към правителството, защото то най-лесно може да падне. А коронният номер на ББ е да си подаде оставката, а след това изборите да ги спечелят тези, които държат медиите и съдебната власт.

Филипа
Филипа
21 юли 2020 12:01
Гост

Мисля, че няма прични да се дестабилизира страната сега с нов вот и правителство, което не е ясно как ще се скалъпи. С партията на Слави и някакви други маргинали

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:26
Гост

И поради тази причина да оставим сегашните мафиоти да продължават най-нагло да безчинстват и да ни се присмиват, че каквото и да правим, те винаги ще са на власт и от нас нищо не зависи? Абсурд! Чашата преля вече!

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:00
Гост

Е Марешки се доказа, като подлога на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:03
Гост

Отдавна и то.

наблюдател
наблюдател
21 юли 2020 12:59
Гост

Е, и преди Магарешки се доказа като такъв, но сега съвсем. И с магаре да смениш куц кон, все тая !

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:00
Гост

Според мен няма как да падне правителството сега.

наблюдател
наблюдател
21 юли 2020 13:01
Гост

И това е добре, защото колкото по-нататък, толкова с по-голям гръм и трясък гербаджийската престъпна шайка, заедно с патриотарската, ще се сринат.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:00
Гост

Спас Гъневски до кога ще се държи като селянин.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 11:59
Гост

НЕ харесвам ГЕРБ, но смятам, че така и така догодина има избори. Сега да дадем над 20 милиона за нови избори

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 11:59
Гост

БСП не се държат нормално. Нищо ново. Правят глупости и крещят, като кокошки

обективен
обективен
21 юли 2020 13:03
Гост

Те поне внасят вотове, съвестните граждани протестират, а Христо Иванов обсажда олигарси. Въпросът е драскачи като теб какво друго правят ?!

Калина
Калина
21 юли 2020 11:58
Гост

Според мен ГЕшев трябва да се махне, освен Влади Горанов. Един заради това, че е замесен в Божков, а друг за това, че не иска да разследва замесения с Божков.

Василева
Василева
21 юли 2020 11:58
Гост

Пълна пародия е тоя вот. А правителството има защо да се маха.

Лозан
Лозан
21 юли 2020 11:58
Гост

Как може да има „въздържали се“. Не ги ли интересува какво става в тази държава.

Емилиева
Емилиева
21 юли 2020 11:58
Гост

Ако ще пада някакво правителство, то това ще е на база на хората на улицата, не в парламента

Ристевски
Ристевски
21 юли 2020 11:57
Гост

Е то не се е очаквало друго

Радев
Радев
21 юли 2020 11:57
Гост

БСП се държи неадекватно

dimityr
dimityr
21 юли 2020 11:57
Гост

Е, край. Гешев сега е вечно наш.

нострадамус
нострадамус
21 юли 2020 13:07
Гост

Човек предполага, а господ разполага ! И понеже този атеист се подигра с Божествената енергия, сами ще видите какво ще претърпи.

dimo
dimo
21 юли 2020 11:56
Гост

Много жалко.