44 от съдиите от Софийския градски съд са подкрепили Евгени Георгиев за поста председател на съда, а 25 гласа е получил опонентът му Светлин Михайлов, научи „Лекс“.

Днес се проведе общото събрание на СГС, на което двамата претенденти за административната длъжност бяха изслушани от колегите си и отговаряха на въпроси.

В началото на събранието мнозинството от магистратите са решили след изслушването да има гласуване и то тайно.

По информация на „Лекс“ в гласуването са участвали 88 съдии, 13 от тях не са подкрепили нито един от двамата кандидати, а шестима са дали гласа си и за Георгиев, и за Михайлов.

Въпросите към Светлин Михайлов са били повече от тези към Евгени Георгиев.

И двамата казали, че ще защитават публично независимостта на съда и на съдиите от всяка злонамерена нападка.

Евгени Георгиев наблегнал на съдийското самоуправление, казал, че сред приоритетите му са изработването на критерии за срочното разглеждане на делата, намирането на още съдебни зали и намаляване на натовареността на съдиите, защото в момента са притеснени и стресирани.

На въпрос как ще подбере заместниците си той отговорил, че ще се допита до колегите си, но няма да избяга от отговорност и сам също е готов да направи предложения. Георгиев казал, че Калоян Топалов се е справил с някои от проблемите, но неговият подход щял да бъде различен. Какъв, не става ясно, защото никой от съдиите не го е попитал.

След като накратко представил концепцията си, Светлин Михайлов, бил попитал какво за него е разумен срок за изписване на дело. Отговорил, че е до три месеца и че няма да толерира забавянето на дела. И той акцентирал върху защитата на независимостта на съда. Михайлов добавил, че ще работи за добра атмосфера и материална обезпеченост на съда. Казал още, че ще се опита да възроди негова идея от мандата му като председател на СГС в периода 2004-2009 г., а именно контакти със съдилища от европейски държави. Според него това сега би било трудно заради репутацията на съда. Михайлов обяснил още, че трябва да се въведат електронни досиета на делата, което би улеснило значително работата.

Един от въпросите към него бил дали ще спре тютюнопушенето в коридорите на СГС, на което отвърнал, че е един от нарушителите.

Протоколът от общото събрание ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, а изборът е насрочен за 20 февруари.

 

Коментирайте

avatar