Военният прокурор и следовател, срещу които миналата седмица беше образувано дело за хулиганство след пиянски скандал в заведение, сами са поискали да напуснат съдебната система.

В сряда Прокурорската колегия ще разгледа молбите за напускане на обвинителя полк. Спас Илиев и на следователя подполк. Калоян Узунов. Те са подали оставки миналата седмица и искат да бъдат освободени от 25 ноември, когато изтича едномесечното предизвестие.

На 24 октомври от прокуратурата съобщиха, че е започнало досъдебно производство за хулиганство срещу военни прокурор и следовател заради скандал и инцидент с пистолет, разследването по което с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров е възложено на Военноокръжната прокуратура в Сливен.

Два дни по-рано полковникът и подполковникът от Военноокръжната прокуратура в София са били в заведение на ул. „Цар Самуил“. След употреба на алкохол двамата предизвикали скандал с други посетители.

На излизане военният следовател демонстративно извадил законно притежаван пистолет „Глок 19“ и пред очите на други хора, които също си тръгвали от заведението, стрелял по метална врата на отсрещната сграда.

Свидетели на инцидента се обадили на тел. 112 и на място пристигнали патрули на столичната полиция. След като установили длъжността на двамата пияни мъже, униформените се обадили на Военната полиция.

Междувременно били повикани и военни прокурори, и военен следовател, които незабавно извършили оглед и личен обиск, иззели оръжието и боеприпасите, разпитали и свидетели.

По разпореждане на Сотир Цацаров, срещу военния прокурор и военния следовател миналата седмица започна и дисциплинарно производство. Наскоро обаче Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от ЗСВ, според който магистрат не може да напуска системата докато срещу него има висящо дисциплинарно производство. Така че Спас Илиев и Калоян Узунов могат да напуснат, но няма да могат да си вземат обезщетението от до 20 заплати за прослужени години, докато не приключи наказателното производство срещу тях.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
двоен аршин
двоен аршин
29 октомври 2018 19:41
Гост

Пълно е със случаи младежи да бъдат арестувани-и за 24 часа, а после за 72 часа-задържани от прокуурор ако извадят например газов(не боен) пистолет-без значение дали ще стрелят, или не. В такива случаи винаги следва арест. Очевидно е,че и военна полиция, и военна прокуратура прилагат двоен аршин пред закона. Което е повод дали не следва водещите разследването да бъдат НЕМЕЛДЛЕННО ОТСТРАНЕНИ-и това най-малкото… Изобщо да го кажем-военното правосъдие не е нито военно, нито правосъдие.

Ovo je standard
Ovo je standard
29 октомври 2018 14:51
Гост

Тези са си за ареста, ама явно са извадили връзки. Въобще не ме учудва. Не е първият случай, в който някой го галят с перо.

Анчо
Анчо
29 октомври 2018 14:49
Гост

До къде води бездействието! Никаква работа, високи заплати. Можеше да стане инцидент, докато този стреля.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 14:47
Гост

При тази издънка в никакъв случай не бива да се допуска да вземат до 20 заплати за прослужени години.

Срам
Срам
29 октомври 2018 14:44
Гост

Е, то оставаше и да останат съдебната система. Подаването на оставките в случая не е проява на съвест, а излизане от положение.

двоен аршин на закона
двоен аршин на закона
29 октомври 2018 14:26
Гост

Защо не са арестувани? Ако граждсани без власт се напие и почне да стреля напосоки щеше да изкара минимум 24 часа по ЗМВР, и 72 часа по НПК-прокурорско задържане.

20 заплати за награда
20 заплати за награда
29 октомври 2018 14:24
Гост

Не им приемайте оставките, а ги уволнете дисциплинарно. Приемане на оставки значи,че ще получат 20 заплати кеш-за награда. Плюс правото да се впишат като адвокати(каквото право не съществува, ако са дисцихплинарно уволнени). така наглост-да вадиш пиян пистолет и стреляш в центъра на София не може да бъде награждавана с десетки хиляди лева кеш(заплатата умножена по 20)