Обезщетение от 400 000 лева е осъдена да плати прокуратурата на военния прокурор Илиан Георгиев. На толкова състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Богдана Желявска е оценил вредите, които прокурорът е претърпял от незаконни обвинения в длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване, показа проверка на „Лекс“.

Решението на градския съд не е окончателно и делото вече е в Софийския апелативен съд, който го е насрочил за април.

Съдебната сага на прокурор Георгиев от Военно-окръжната прокуратура-София започна преди 8 години. Той първо беше обвинен и съден за документни престъпления, но Върховният касационен съд (ВКС) го оправда окончателно, като изрично подчерта липсата на извършено престъпление, а не недоказаност на обвинението. След това Георгиев заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 60 000 лева.

През 2012 г. срещу него започна друго дело, по което той беше обвинен в 3 престъпления – за длъжностно престъпление, което се отнася до съхранение на веществени доказателства, за държане на 26 патрона за пистолет без разрешително, и за присвояване 1009 лева, връчени му като веществени доказателства, извършено чрез документно престъпление. Преди 2 години ВКС го оправда окончателно и по него, и след това Георгиев на свой ред е завел новото дело по ЗОДОВ.

Разследването и процесът срещу прокурора са продължили повече от 5 години, което е мотивирало и първоинстанционния съд да определи обезщетение за неимуществени вреди от 210 000 лева. СГС признава за доказано, че през тези години Георгиев е преживял болки и страдания, уронване на престижа и доброто си име пред обществото, колегите, семейството и приятелите, налагало се е да бъде издържан от баща си, имал е и психически травми, които не са отшумели и до момента. Илиан Георгиев е и волейболен съдия, а в хода на разследването и след писмо на прокуратурата до волейболната федерация, той е бил изваден от списъка на съдиите заради липса на морал. Всичко това, приема съдът, е било резултат от воденото дело срещу него дело без наличие на убедителни доказателства за вината му.

Всъщност, преди да приключи окончателно преди две години, наказателното дело срещу Георгиев беше върнато от ВКС, след като военните съдилища на две инстанции го оправдаха още през 2013 г. Връщането беше свързано само за обвинението в документно престъпление. То пък е за това, че през 2008 г. Георгиев съставил протокол по досъдебно производство, в който записал невярното обстоятелство, че е върнал 1000 лева на свидетел и после този протокол бил изпратен на Военен съд-София. И при повторното разглеждане Военният съд в Пловдив оправдава прокурора поради липса на престъпление. Военно-апелативният съд обаче измени присъдата, като каза, че документното престъпление формално е извършено, но е малозначително. Съдът посочи в мотивите си, че вреди в случая не са настъпили, тъй като парите били на МВР и в крайна сметка не са били върнати на свидетеля, който пък и не е бил техен собственик. ВКС намери изводите за правилни и делото приключи окончателно през март 2016 г.

В исковата си молба пред СГС прокурор Георгиев е претендирал 700 000 лева обезщетения за неимуществени вреди – по 200 000 за всяко основно обвинение и 100 000 за това в документно престъпление. Отделно е поискал над 260 000 лева обезщетение за имуществени вреди от издръжка на семейство, неполучени заплати, невнесени осигуровки и разноски.

Съдия Желявска е преценила, че искът за неимуществени вреди е доказан и основателен до 210 000 лева.

„Обезщетението следва да бъде съобразено с личността на дееца, начина по който е преживял случилите се събития и отраженията, които са оказали върху него. То има за цел да репарира накърняването на личните права и интереси, а справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди означава да се определи точен паричен еквивалент на негативните преживявания и психичното им отражение върху увреденото лице“, се казва в решението на съда.

За неполучени заплати, неплатени осигуровки, за адвокатски хонорари и разноски за явяване по дела, съдът е присъдил обезщетение на Георгиев от над 181 000 лева. Отделно от това, прокуратурата е осъдена да плати и разноски по делото от над 9500 лева.

Макар и неокончателно, решението на съда определя едно от рекордните обезщетения в дело по ЗОДОВ. Практиката на съдилищата показва, че оправдани по наказателни дела магистрати често получават по-сериозни обезщетения. Най-известният случай е на съдия Петър Сантиров, който беше окончателно оправдан по делото за подкуп, в което беше подсъдим с бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. На първа инстанция, СГС присъди на Сантиров 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, а делото в момента е в Софийския апелативен съд.

Коментирайте

avatar