В Изборния кодекс няма да има специални правила за избора на Велико Народно събрание, както предлагаше ГЕРБ. Връща се гласуването с бюлетини и с машини на всички избори, без тези за местна власт. И изцяло на Централната избирателна комисия (ЦИК) ляга отговорността да осигури машини за гласуване.

Това реши парламентарната правна комисия, която прие на второ четене промени в Изборния кодекс. Първоначалният проект беше внесен от ГЕРБ, но по него предложения направиха всички политически сили. Правната комисия обаче не одобри нито едно от тях – нито на БСП, нито на ДПС, нито на ВМРО,  нито на Патриотичния фронт. Не минаха и тези на ГЕРБ, по които нямаше съгласие с патриотите.

Именно тази съдба споходи цялата нова глава, предложена от ГЕРБ, за изборите за Велико Народно събрание.

В Изборния кодекс беше създаден регламент как се удостоверява „съответствието на техническите устройства за машинно гласуване“. И изрично беше записано, че те се осигуряват от ЦИК.

Зам.-председателят на комисията Таня Йосифова призова депутатите да регламентират в закона изрично дали машините ще се купуват или ще се наемат. И ако наистина задължат ЦИК да ги осигури, поне да ѝ даде правомощие да възлага на други да се занимават с логистиката, транспорта и съхранението им. Подобна разпоредба обаче не влезе в Изборния кодекс.

Депутатите приеха следната разпоредба, която предизвика реакцията на шефа на Българския институт по стандартизация Ивелин Буров: „Държавна агенция „Електронно управление“, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 и изискванията на техническата спецификация по методика утвърдена от председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ и Българския институт по метрология, и председателя на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация“.

Той обясни подробно, че институтът няма как да се занимава със сертификацията на машините и има 5 други акредитирани организации, които могат да я извършат. Буров обясни и че изпитването на машините може да бъде направено от института по метрология, но не и от този по стандартизация. И заяви: До този момент не съм разбрал защо в Изборния кодекс е посечен Българският институт за стандартизация. Бъдете така добри и го извадете от това упражнение!“. Но това не се случи.

Очаквано управляващите върнаха в ИК възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини. В момента кодексът предвижда, че в големите секции (с над 300 души) се гласува само с машини, а в малките само с хартия. Сега се записа, че вотът и в тези с над 300 избиратели ще е смесен.

ГЕРБ сами се отказаха от предложението при извънредна епидемична обстановка гласуването да може да продължава два дни.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ГЕРБ
ГЕРБ
06 януари 2021 9:03
Гост

Това реши парламентарната правна комисия, която прие на второ четене промени в Изборния кодекс. Първоначалният проект беше внесен от ГЕРБ, но по него предложения направиха всички политически сили. Правната комисия обаче не одобри нито едно от тях – нито на БСП, нито на ДПС, нито на ВМРО, нито на Патриотичния фронт. Не минаха и тези на ГЕРБ, по които нямаше съгласие с патриотите.

About Madalin Stunt Cars 2: https://madalinstuntcars2.io

Zaki
Zaki
15 септември 2020 19:25
Гост

Ето защо читав човек като Стефка Стоева се махна от ЦИК.

Христо
Христо
15 септември 2020 19:24
Гост

Евала. Пълен популизъм.

Критичен анализ
Критичен анализ
15 септември 2020 18:39
Гост

Никакви машинарии и електрически подписи, циганята как ще гласуват? А и ГЕРБ как ще подправят протоколи, ако няма хартия?

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 17:14
Гост

Цяло чудо ще е да няма проблеми с машините в деня на вота

Сен Жак
Сен Жак
15 септември 2020 17:14
Гост

Ние май се бъркаме. Искаме електронно гласуване и много хора смятат, че това значи да си гласуват през компютъра. А релано пак трябва да идат до секция чисто физически

Englishman
Englishman
15 септември 2020 17:13
Гост

Категорично смятам, че има нужда И от електронно гласуване. Не може да е само по стария начин.

Пупитувски
Пупитувски
15 септември 2020 17:13
Гост

Повече от нелепо е в 21-ви ВЕК да не можем да гласуваме електронно, а да трябва да се пропътува цялата страна от някои хора за да гласуват

Ристевски
Ристевски
15 септември 2020 17:12
Гост

И каква файда от това Велико Народно?

Temelko
Temelko
15 септември 2020 17:11
Гост

Изборния ден ще е истинско мазало

Севделина D.
Севделина D.
15 септември 2020 17:09
Гост

ОСтана да има избори два дни. То ще има такова мазало, такива подавания на сиганли къде трябва да се набави още цигански вот и къде не.

Filipa
Filipa
15 септември 2020 17:09
Гост

Голямо мислене дали да има машинно гласуване или не. Айде да го въведем един път и да видим какво ще се случи

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 17:08
Гост

Да, защото ЦИК сами ще си подсигурят пари за набавяне на машини. То е ясно, че държавата ще им даде парите. Да не са частна организация ЦИК

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 17:08
Гост

Какво значи на ЦИК ляга отговорността. На държавата е