От днес Върховният касационен съд (ВКС) спира да използва Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Заповед за това е подписал председателят на ВКС Лозан Панов и така на практика изпълни решението на Пленума от преди две седмици.

В заповедта се посочва, че ЕИСС се спира до отстраняване на пречките за пълноценното ѝ използване и решение на Пленума на ВКС за възобновяване на работата с нея. Новопостъпилите дела ще се образуват чрез Автоматизираната система за управление на делата (АСУД), където ще бъдат прехвърлени заведените в ЕИСС дела и преписки.

В мотивите на заповедта се казва: „ЕИСС не допринася за осъществяването на електронното правосъдие, както е предвидено чрез Единния портал за електронно правосъдие. Тя няма капацитета да осигури на гражданите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правосъдие и не допринася за ефективната работа на съдиите във ВКС, като не им предоставя пълноценно възможността да извършват необходимите процесуални действия и удостоверителни изявления, съобразно нормативните изисквания. При използването на ЕИСС, също така, са констатирани рискове относно нейната сигурност, които са от естество да засегнат обективната независимост на съда. Използването ѝ трябва да бъде преустановено с оглед принципа за гарантиране на справедлив процес от независим и безпристрастен съд, съгласно чл. 6 § 1 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи“ (виж заповедта тук).

На 28 юли Пленумът на ВКС реши да предложи на Лозан Панов да издаде заповед за преустановяване на използването на ЕИСС във ВКС още от 2 август 2021 г. и съответно да бъде възобновена работата със старата Автоматизирана система за управление на делата. Решението беше взето само ден, след като беше огласено изключително остро становище за ЕИСС, подкрепено от 69 върховни съдии. В него те обясняват неизчерпателно какви са десетките проблеми, които срещат при работата със системата. Нещо повече – върховните съдии обясниха, че множество нейни функционалности противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони. Затова те определиха ЕИСС като опасна за правосъдието (становището на съдиите от ВКС виж тук).

Още преди да се стигне до решението на Пленума на ВКС, съдът прие да продължи подписването на съдебните актове и на хартия, а не само с е-подпис в ЕИСС. ВКС беше последният съд, който започна работа с ЕИСС – от 1 юни 2021 г.

Същия ден на свое заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди въпроса и на финала реши да се направи независим одит на ЕИСС, a работна група спешно да влезе във ВКС, за да установи пригодна ли е за него системата (подробности виж тук).

Проверката беше направена миналата година, а в момента резултатите от нея се обобщават. Междувременно над 130 съдии подкрепиха колегите си от ВКС (виж тук).

Лозан Панов е възложил контрола по изпълнение на заповедта му за спиране на ЕИСС на трите си заместнички – шефките на Наказателната, Гражданската и Търговската колегии Галина Захарова, Светла Димитрова и Дария Проданова.

Копие от заповедта ще бъде изпратено и на ВСС за „предприемане на необходимите действия по компетентност съгласно разпоредбата на чл. 30. ал. 2, т. 18 от ЗСВ, с оглед осигуряване на работата във ВКС и обезпечаване на връзката с Централизираната система за разпределение на делата, Единния портал за електронно правосъдие и Единната информационна система за противодействие на престъпността“.

Наред с това копие на заповедта ще бъде изпратено за сведение и на дирекцията „Добро управление“ в администрацията на Министерския съвет, която е управляващият орган на оперативна програма „Добро управление“, тъй като именно по проект по ОПДУ беше разработена Единната информационна система на съдилищата.

 

102
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
офтопик, извън темата
офтопик, извън темата
12 август 2021 12:55
Гост

С предстоящото връщане на казармата следва да бъде възприет турския,а и гръцки модел-който не е ходил в казармата на младини, е безсрочно военнозадължен-вклч и след пенсионтиране, и може да бъде рекрутиран в казармата и на 60г,например. Който не е служил на 23г-след университета, ще набивае крак и на 55г-както е в гърция и турция. Ще напомня как например Агджа,, след като се прибра в Турция-директно от летището, на 55 г възраст беше пратен в поделението да отслужи. Връщането на казармата следва да касае преди всичко старите набори, а не младежите-за тях има време кога да служат. Личен опит-и днес като… Покажи целия коментар »

смешници
смешници
12 август 2021 11:01
Гост

А в кое родилно отделение е проплакал?Много ми е важно да го знам днес това, ама много !!!Ейй жалки смешници!!!!

до спамера от 12 август 2021 11:01
до спамера от 12 август 2021 11:01
12 август 2021 12:49
Гост

Смешнико, не спами.

А за казармата-въпросът е ключов-с оглед еднаквата важимост на правилата. Лицето е от военнозадължените набори, и без съмнение честно и почтено е отслужил войнския си наборен дълг-както е по закон. Въпросът е кога и в кое поделение?

въпрос
въпрос
12 август 2021 6:44
Гост

Бихте ли споделили в кое поделение Лозан отслужи задължителната за неговия набор войска повинност като наборен войник?

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 12:45
Гост

Въпросът е кардинално важен, с оглед еднаквата важимост на правилата.

Новата власт кога ще пусне джипката по адреси?
Новата власт кога ще пусне джипката по адреси?
12 август 2021 6:42
Гост

Кога ще почнат арестите в бандитската съдебна система-а който ще спори да гледа видеото осемте джуджета-и подкупа като сума казан директно, и кой взел подкупа, и схемата за плащане на подкупа-вклч посредници, и секвестирането на златото и бизнеса на собственика на асансьорния завод-и една година нсе се случва нищо. Така, както се случи в Румъния, Турция, Грузия, Македония-там, ако магистрат извърши престъпление се прилага закона? По тези ширини, ако съдия или прокурор извърши престъпление-това се отразява добре на кариерното му израстване. Октопода на мафията е тотално сраснал се със съдебната система, особено с прокуратурата, и единственото решение е Грузинското-пълно закриване,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 4:12
Гост

Велемъдро е да се направи стара организация на съдебното деловодство, дразним и гражданите с нашите юридически похвати и всякакви работи, аз досега един човек не съм видял да е доволен от съда, което е показателно, не казвам – дайте на хартиени азбучници, ма защо не, аз не съм сигурен изобщо в електронна форма дали е хубаво.

Упс
Упс
11 август 2021 22:58
Гост

https://www.peticiq.com/334859
Тук може да се присъединявате към призива.

Black swan
Black swan
11 август 2021 19:09
Гост

Работата е пределно ясна- Лозан до 3-4 месеца вече му изтича мандата и настана време да напомни на себе си като насила да го направят герой, че да отскочи – я конституционен съдия, я посланик, я министър… Понеже нарушава Закона за съдебната власт и още куп закони, ВСС ще трябва да предприеме нещо спрямо него и точно това е целта- да се представи пред обществото като репресиран от този лош, лош ВСС. Плиткоумно. Колкото и да беше успешно създаването на фалшивия медиен образ на „бореца срещу статуквото“ на Лозан от медиите на Прокопиев, в съдебната система поне го знаем що… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 20:25
Гост

Вярно е. Напомня за себе си. Очаква да отнесе някоя дисциплинарка за реклама. Ама надали ще му се случи. Ще приключи беадлавно и той. Толкова калпав, безволев и дребнав човек не бях виждал в съдебната система и то на такъв пост. Жалко за похабения мандат. Нивото и авторитета на институцията, която уж ръководи падна до неземни нива. Жалко!

Re:
Re:
11 август 2021 22:23
Гост

Да беше само Лозан, с мед да го намажеш.

Във ВКС почти не останаха некорумпирани и независими.

ДА.
ДА.
11 август 2021 22:20
Гост

Най-точно и в десетката – страхливец!

Old Shatterhand
Old Shatterhand
11 август 2021 23:05
Гост

Ей, герберстко/депесарски трол, я бегай оттук, че вониш, бе…

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 4:16
Гост

Ако мен ме нарече някое паленце – на Малко име, аз ще имам сърбеж – първа на лявото, после на дясното ухо.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 17:28
Гост

Е хубаво, де! Как ще изпълните ГПК, НПК, ЗСВ? Тези закони не ги ли броите вече или си карате по ваши? Защото ако имате ваши, споделете ги и с нас, иначе не е честно!

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 17:41
Гост

Чета, чета…. Никъде не пише АСУД. Навсякъде ЕИСС. Дайте сламка от ваште, че нямам, а вие явно имате! Дайте и на другите колеги за равнопоставеност. Абе на другите не давайте! Те да се оправят! Но на вас чакам да ми покажете как да заобиколя закона. Че то малко зловещо – ГПК, НПК, ЗСВ… май имаше и други. Помогнете, де! Не бъдете егоисти.

Old Shatterhand
Old Shatterhand
11 август 2021 22:03
Гост

Ами то акъл няма как с кофа да ти налея, но… Т’ва ЕИСС съм го отсвирил още откакто се появи. Пиша актове на Word, разпечатвам ги и ги подписвам, както и преди, мятам ги на деловодителя или секретаря по вътрешната поща и те ги вкарват в програмата. После ми пращат задача – подписване на съдебен акт и в края на работния ден, като се понатрупат, влизам в гнусната система и удрям 20-30 подписа. Те това е. Изобщо не знам и не ме интересува какви функционалности има кретенският софтуер. Достатъчни са ми и грозните 4-5 стъпки, които трябва да направя, за… Покажи целия коментар »

ДА.
ДА.
11 август 2021 22:25
Гост

„Голем съдия“ си, трол такъв!

Old Shatterhand
Old Shatterhand
11 август 2021 23:01
Гост

Е па в действителност никак не съм малък… Хората са попитали и аз съм им отговорил как се прави, а пък ти нищо смислено по темата не си казал, така че кой е тролът в случая е абсолютно ясно. Аре сега бегай у лево и не ме занимавай с менталните си проблеми..

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 7:58
Гост

Измислил си го. Подозирам, че пишеш още на пишеща малина, ако въобще пишеш. Но и така става. Да му мислят секретарите и деловодителите. На теб ти е все едно дали е ЕИСС или АСУД. Да му мислят тия, които разпределят през ЦСРД. Ти това не го правиш. И така става. Измислил си го. Така цял живот. Приятна пенсия.

то и ЕИСС не пишеше
то и ЕИСС не пишеше
12 август 2021 10:52
Гост

То и ЕИСС не пишеше, за нея и закона промениха и пак едно нищо на края !

питам КАК???
питам КАК???
11 август 2021 17:01
Гост

КАК БЕЗ ЕИСС административните съдилища имат -бързото правосъдие , признато и в Европа?!?!КАК БЕЗ ЕИСС административните съдилища разпределят прозрачно и в защитена среда своите хиляди дела?!?!КАК БЕЗ ЕИСС административните съдилища осигуряват достъп до делата си и електронно правосъдие , с КОЯ програма и ако е старата им програма, как при тях няма проблеми , а при общите съдилища имало видите ли и за това на тях експеримента с това нещо ЕИСС?!?!?!?!?! ЕИСС не е началото на новия завет, с нея нито започва, нито свършва света, но ако се махне , поне ще свършат мъките на хората, които са принудени да… Покажи целия коментар »

Ники
Ники
11 август 2021 22:01
Гост

Казвам ти директно – на мускули и саможертва от всички – съдии и служители. Иначе проблеми има и там и то големи,но бачкат здраво за да компенсират…

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 16:07
Гост

Досадно става вече. Върти се само около едно нещо- ЦСРД. Разковничето на целия проблем. Кой и как разпределя делата на “нашите” хора? Омръзнахте. Толкова е очевидно и ясно, че чак става неудобно! Не ви ли е срам.

Безименен
Безименен
11 август 2021 16:13
Гост

Абе, а Чолака не разпределя ли и той с ЦСРД?

123
123
11 август 2021 16:38
Гост

То е ясно. Някой така яко ще изгори, че свят ще му се извие. Хора без грам мозък, но защитават сериозни интереси и капитали. Не се спряха заради тия пари, ей!

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 17:52
Гост

Объркахте плюсовете. Говорех за ВКС. Там ще го закъсат. Кой разбрал- разбрал! Кака ви Сийка се ожени.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 15:13
Гост

Искам ВСС да публикува имената на всички съдии, които са взели участие при изработването на заданието за новата ЕИСС, както и протоколите от участията им в съвещания с Информационно обслужване, за да видите какви становища са застъпили въпросните колеги от СРС и СГС. Ще се изненадата много неприятно от имената им, както и от името на този, по чието предложение е прието това разхвърлено скачане по екрана вляво и вдясно, докато се стигне до финализиране на последователността по изготвяне на един съдебен акт. Имената са много интересни и показателни за определени позиции днес!

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 16:12
Гост

Интересно ще е. Виж кой и кога е писал техническото задание. Ще се изненадаш, за да не кажа хлъцнеш.

Съдия
Съдия
11 август 2021 16:49
Гост

Добре, дайте ги, дайте истината! То е ясно, че системата е тъпкана с натегачи- кариеристи, но нека се знаят.

Приложна каскетология
Приложна каскетология
11 август 2021 17:26
Гост

И всички поименно 69 парчета от ВКС, дето отказват да спазват закона в правовата държава по К.

Няма лошо. Поне да е публично и прозрачно. И да се знае, Шиши ли е само корумпиран в кочината или там има 69 малки диви прасенца в багажника? Освен онова дето го качваха на капака.

Old Shatterhand
Old Shatterhand
11 август 2021 23:11
Гост

То е ясно, че палячовците от СРС се бутаха най-много и настояваха за електронно правосъдие, каквото няма нийде по света, че да си разкарат някое и друго заповедно на другия край на страната, а сега най-много реват! Много си повярваха някои „видни“ софийски „теоретици“, ама сега работата е „ний к’ва я мислихме, тя к’ва стана“…

магистрат
магистрат
11 август 2021 15:09
Гост

Истината е, че ЕИСС е непригодна да осъществява електронното правосъдие, особено в комбинация с ЕПЕП, който на практика не функционира. Предлагам да бъдат командировани всичките членове на ВСС да стоят по една седмица в малък районен съд и да работят с ЕИСС, а после и по една седмица в голям, та да видят в какво се изразява работата на съдиите в момента – кликания без край, писане на безброй разпореждания /за размяна на книжа, за издаване на преписи и т.н./ и оттам – забавяне на административното обслужване на гражданите, Да не говорим за абсолютно отвратителни на външен вид актове…. Не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 14:55
Гост
ПППП
ПППП
11 август 2021 14:35
Гост

ДА ЖИВЕЕ НЕ-СЛУЧАЙНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЛАТА ВЪВ ВКС!
ВЕЧНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА СЪДИИТЕ ОТ ВКС!
ДА ЖИВЕЕ ЛОЗАН- ЗАЕШКОТО СЪРЦЕ!

гражданин
гражданин
11 август 2021 15:23
Гост

А ЕИСС как точно разпределя?Някой знае ли, проверил ли ?За другата поне се провери и се разбра, че там не е имало пробив от никого и системата е най-сигурната ! КОЙ може да гарантира , че Информационно обслужване не влияе върху разпределението и не достъпва информацията в ЕИСС, като системата си е негова и си е на негов сървър ?!?!

123
123
11 август 2021 15:37
Гост

невярно твърдение. Не е имало пробив отвън, но отвътре хич не е сигурна. Даже е покъртително несигурна и лесно манипулируема. ОТВЪТРЕ. Не лъжи безобразно, колега – гражданин.

Влади
Влади
11 август 2021 14:33
Гост

Истинската причина за спиране на ЕИСС е за да се вкара обратно в употреба старата система за разпределение на делата, изработена от хора на ДБ и Христо Иванов през 2015г.-2016г., която официално е охарактеризирана като негодна заради липсата на защита, тоест, заради това, че всеки грамотен ИТ може да я манипулира.
Бизнесът секна във ВКС от 1-2 месеца, откакто работи ЕИСС и затова изведнъж заешкото сърце на Панов се престраши да наруши закона и да вкара в употреба система, която ЗСВ и ПВСС вече не разпознават като легална.
Да ви имам двойните стандарти, ВКС!

ЗСВ
ЗСВ
11 август 2021 15:18
Гост

Страхлив клеветник.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 16:13
Гост

??????

аман от некомпететни калинки
аман от некомпететни калинки
11 август 2021 15:20
Гост

Какъв Христо Иванов, какви 5 лева , електронните системи са въведени в съдилищата от повече вече 15 години, много преди Христо Иванов дори да си помисли, че може да влиза в политиката и те нямат нищо общо нито с него, нито пък ги е разработвал нито той, нито „негови хора“, защото преди 15 години, обективно не е имало такива!Точно обратното-какво ли не се мъчиха , какви ли не проверки и експертизи направиха на предишната система за разпределяне на делата и НИЩО не откриха, един опит имало за достъп и той неуспешен останал, че и следа за него съхранила системата, за… Покажи целия коментар »

Калинка
Калинка
11 август 2021 15:45
Гост

безобразно лъжеш. ЦСРД замести друга система и то точно по времето но Христо Иванов. ЦСРД и в момента се манипулира от Кошутов – приятелчето на Христо Иванов, Калпакчиев и Лозан Панов. За това е целият зор. Самостоятелна, неконтролирана, неодитирана, бандитски впедрена система за разпределение на делата. В ЕИСС има 38 модула – какви ли не. Като почнеш от делеводство, минаваш през натовареност и стигнеш до разпределение. Разликите са очивадни. Прав е колегата – търсете парите и то в ЦСРД. Другото е опашата лъжа. ВКС не са толкова тъпи, че да не могат да се справят с една система-програма. Другите как… Покажи целия коментар »

Безименен
Безименен
11 август 2021 16:08
Гост

В грешка си за приятелството на Кошутов и Панов!
Други дърпат конците на Кошутов и те са в Конституционния съд в момента.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 16:19
Гост

Това е без значение. Може и да е така. Не споря. По-важното е, че някой на някого въздейства.

до некомпететната калинка
до некомпететната калинка
12 август 2021 10:56
Гост

Че си калинка, калинка си, но по-трагичното е, че си СУПЕР НЕКОМПЕТЕНТНА КАЛИНКА !Ей целия форум все едно и също бълва, пяна от устата й излиза вече, Христо Иванов, та Христо Иванов , очевадно е, че си му голям фен, както и че дори не си си направила труда да прочетеш пък как се е създала тази ЦСРД преди да лъжеш хората!Модула за разпределението на делата, ползван в ЦСРД е създаден и работи в съдилищата от 2006г., когато нито Христо Иванов е бил политик, нито Калпакчиев член на ВСС, нито пък са имали „техни хора“ за да правят и „налагат“… Покажи целия коментар »

Безотровно трио
Безотровно трио
11 август 2021 14:00
Гост

Закриване на ВКС!

Стожер
Стожер
11 август 2021 14:13
Гост

хаха,един забавен трол 😀

Приложна каскетология
Приложна каскетология
11 август 2021 14:36
Гост

Смейте се! Смейте.

Догодина ще се смеете като Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата на гласуването на кабинета с първия мандат.

Който се смее последен на 69 парчета във ВКС, той се смее най-добре!

ЗИД
ЗИД
11 август 2021 14:40
Гост

ВКС няма как да се закрие. Може, ако се възстанови ВС.

Но може друго. Да се пенсионират съдийките, понеже там мъже няма, откакто някой бе качен на капака след сутрешния крос.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 17:28
Гост

Христо Иванов може да напише законопроекта за закриването. Съдиите се преназначават в съдилищата, от които са дошли във ВКС

Оливия
Оливия
11 август 2021 13:45
Гост

Кой колкото и да се е изложил няма в момента приоритет да се установява. Абсолютно недоумение буди обаче надмеността и неспособността на тези от Информационно ОБСЛУЖВАНЕ да обработят и коригират пропуските съответно на законовите норми. Да наблегнем на втората дума от името им – ТЕ ОБСЛУЖВАТ, те НЕ НАРЕЖДАТ! Не знам сега кой колко компютърно е грамотен след като елементарни функции, които се искат, няма воля да се променят. А да видим и хонорарите, взети за тази „дейност“, там е ключът от палатката! И да ви кажа как тези обслужват – непрекъснато им звънят телефони, крещят срещу теб и надменно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 13:44
Гост

Тая заповед, ако се оспори в АССГ, пада като зряла круша, но естествено, никой съдия от ВКС няма да пусне жалба. Все пак те са от друга планета и на друга планета.

Приложна каскетология
Приложна каскетология
11 август 2021 14:41
Гост

Ми обжалвай я, гнила ябълко от ВКС!

съдия
съдия
11 август 2021 13:32
Гост

Само да преведа, че отказът да се използва системата означава, че страните ще чакат движение на делата си в необозримо бъдеще. Във ВКС се трупат дела по масите и никой не ги пипа щото богопомазаните лели не искат да се научат да работят със системата.

re:
re:
11 август 2021 13:57
Гост

Ми плащайте си бре хора! Плащайте.

Канторите се знаят. Висш адвокатски съвет е паролата.

ЗСВ
ЗСВ
11 август 2021 14:17
Гост

Надали си съдия. Делата се образуват в АСУД, както си беше до 31.05.21 г. Проблем няма.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 14:42
Гост

Колега ЗСВ, това са тролове, чиято единствена задача е да храчат и плюят. Тях не ги интересува истината. Дращят съобразно спуснатите им опорки от оня, който им плаща – днес плюят против ВКС, утре ще е против някой друг. А ЕИСС трябва да спре в цялата страна – когато и да стане това все ще е късно. Въпросът е, че на административните ръководители не им стиска да го направят.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 15:05
Гост

Все едно слушам партизанин , слязъл на площада веднага след 9 септември и приканващ хората да съберат смелост и смачкат империалистите. Пий хапчетата,бе, човек! Съдебната система не е постоянна война със някого, както го схваща ССБто,

Приложна каскетология
Приложна каскетология
11 август 2021 14:43
Гост

Надали, ама дали проблем няма с взятките във ВКС, а?

друг съдия
друг съдия
11 август 2021 14:34
Гост

Отказът да се използва системата е най-правилното нещо, което трябва спешно да се направи и то във всички съдилища. Аз не считам, че съдиите от ВКС са някакви лели или пък баби, както ги наричат простаците като теб, неосъзнавайки собствената си арогатност. Аз съм районен съдия, на тридесет и две години, технически грамотен съм и също не мога да работя с ЕИСС, въпреки че не съм нито баба, нито пъk леля. ЕИСС не е сложна, тя просто е направена зле. Толкова ли е трудно да се проумее, че ЕИСС се лансира с цел усвояване на средства от оперативна програма, а… Покажи целия коментар »

пълни глупости
пълни глупости
11 август 2021 15:09
Гост

До преди безумната нова система, , необозримо ли се чакаха делата, точно обратното, с предишната система делата си се движеха и разпределяха и прозрачно и адекватно, а сега е ужас!!!

Да, пълни глупости и ЛЪЖИ
Да, пълни глупости и ЛЪЖИ
11 август 2021 18:35
Гост

Във ВКС чаках над година по едно несложно фактически и правно дело. При това срещу … Прокуратурата. По ЗОДОВ. И познайте, Прокуратурата е права, въпреки че, „долните“ две инстанции бяха уважили претенцията. Която иначе не следваше да бъде допускана до касационна проверка. Обаче от ВКС уважиха и това на Каскеторатурата.

Пък после пак ги обяснявайте тия врели-некипели. Ама на некой друг. Дето хал хабер си няма от право и юриспруденция. И голата истина днес лъсна, абсолютни защитници на цялостното и най-вече съдебно статукво са точно, ама точно – Демократична България.

Бисер
Бисер
11 август 2021 12:57
Гост

ИО се изложиха тотално. Колко време не могат да си оправят бъговете!

Лозан
Лозан
11 август 2021 12:58
Гост

А ВСС хич не се изложиха. Кой знае какво калпаво задание са направили.

Лизан
Лизан
11 август 2021 13:57
Гост

За сметка на това ВКС са светци. Следва канонизация.

някой
някой
11 август 2021 14:35
Гост

Може и да не са „светци“, но събраха смеслост да изрекат на глас това, което всеки от 10-те хиляди работещи с ЕИСС знаят – Царят е гол !

Мики
Мики
11 август 2021 12:54
Гост

Щом са приели подписването на съдебните актове и на хартия, ясно колко върши работа тази система.

Кики
Кики
11 август 2021 14:44
Гост

Върши идеална работа.

Показа на цялата вселена колко много е корумпиран ВКС. С оценка. 69, не е поза.

Филип
Филип
11 август 2021 12:53
Гост

Сега ли се сетиха, че ЕИСС като опасна за правосъдието? А и Панов колко време се мотае със тази заповед? Системата е трудна за работа, дори някои функционалности все още не работят.

Колибесов
Колибесов
11 август 2021 12:45
Гост

Разгеле! От кога я чакаме тази заповед.

re:
re:
11 август 2021 13:59
Гост

Само почакайте до Нова година. Тамън ще тръгнат и двата патока, северен и южен, и джендърския ви гол задник ще бъде изпълно, всецяло и дълбоко задоволен със сандвич!

Умнокрасива Комбина
Умнокрасива Комбина
11 август 2021 12:22
Гост
re:
re:
11 август 2021 12:25
Гост

На капака не съм се качвал!

Бях много уплашен. Направо ме хвана шубето, което е Голем страх.

После Митко и Милчето ми разясниха в „Пирогов“ с китки, семки и бонбонки, че времето в Сандански е много хубаво.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 12:14
Гост

Още по-малко от половин година. Тик-так, тик-так……времето лети…..После няма да се сещаме за кичетата

Стожер
Стожер
11 август 2021 11:34
Гост

Моето мнение за този човек се потвърждава и то е,че това е най-смелия значим човек в тая държава, чийто действия не се ръководят от чужди (вредни за обществото) интереси.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 12:21
Гост

И на съдиите от ВКС е същото мнение, иронията я схващат само съдиите…

Ангел
Ангел
11 август 2021 12:47
Гост

Така е. Именно за това ВСС са му постоянна опозиция.

Упс
Упс
11 август 2021 11:08
Гост
Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:38
Гост

Ами тази ЕИСС е абсолютно същата като в другите европейски страни, имах честта да го видя при посещения там през 2019, като тя беше вече въведена. Защо на българските съдии никога не им се получава, нито в бързина на процеса, нито в удовлетвореност и предвидимост на съдебните актове, може би трябва сериозно изследване. Включването на психиатри и психолози няма да е излишно.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:40
Гост

Глупости!

запознат
запознат
11 август 2021 14:40
Гост

Лъжец !
Заченки на „Електронно правосъдие“ има в Германия – в някой провинции и в долните инстанции. Изцяло електронна система има в Естония, която е част от цялостното електронно правителство изготвено за тази малка държавица от Microsoft. Дори там в Естония, Върховният съде НЕ РАБОТИ С ТАЗИ СИСТЕМА !

я без да лъжете така
я без да лъжете така
11 август 2021 15:34
Гост

Я НЕ ЛЪЖИ!В другите европейски страни нямат ЕИСС, а нормална , лесно и бързо работеща система за управление на делата като старите системи на съдилищата ни. Къде има ЕИСС, никъде!!!Техните програми нямат нищо общо с ЕИСС и за съжаление, на нас ни натресоха това безумие , изградено въз основа на шаблонче за прокурорската програма за преписките , без въобще да ги интересува, че едното няма връзка с другото, още се изчистват прокурорски функционалности от тази система ….но какво да се очаква друго, след ВСС, счете, че най – компетентният от тях за координатор по създаване на единна система за съдилищата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 9:15
Гост

Щото в Европа системите не ге е правило Информационно обслужване

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:27
Гост

Определено се радвам, че хората са я спрели

Кики
Кики
11 август 2021 12:48
Гост

Крайно време беше.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:26
Гост

Добро решение

Форца Слави
Форца Слави
11 август 2021 12:27
Гост

Направо мъдро

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:26
Гост

Аааа и ние днес вземаме решение на общо събрание да не ходят делата на трета инстанция! Това ще бъде нашия скромен принос към интересната 2021 година, минала под знака за изчегъртването на Гешев, но всъщност досъсипала крехкия имидж на съдебната система. Ще предложим и референдум по ликвидиране на съдебната система, като делата преминат към съседните балкански страни!

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:26
Гост

Ужас. Излагация. За тия дето са направили ЕИСС де, не за Лозан.

Живко
Живко
11 август 2021 10:26
Гост

Мисля, че трябва да се ремонтира тоя ЕИСС

Гост
Гост
11 август 2021 10:29
Гост

Трябва да се демонтира, а не да се ремонтира. Да се ремонтира ЕИСС е същото като да построите небостъргач върху колиба.

Домакин
Домакин
11 август 2021 12:30
Гост

Да не изхвърляме бебето на електронното правосъдие с мръсната вода на съдебната реформа по почина на Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата. Все пак.

Едно ремонтче. Технократско.

Серафим
Серафим
11 август 2021 10:25
Гост

Ми браво, че го спряха. Няма смисъл от него в този му вид.

Йосиф
Йосиф
11 август 2021 10:25
Гост

Ако това беше нещо за банкова институция, щеше да е на светлинни години по-добре направен софтуерен продукт.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:24
Гост

Днес определено трябва да се каже, че ЕИСС е поредната пародия за държавна институция. Не знам какви програмисти се ползват или не я правят като хората, но не знам.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 12:02
Гост

Не са виновни програмистите, а тези които са писали заданията. Ако погледнете имената ще установите колко прокурори има в групата от ВСС изготвила заданието на програмистите. Там е проблема.

Форца Слави
Форца Слави
11 август 2021 12:32
Гост

Точно. Затова требе да манем Гешев, а да оставим прокурорите (и съдиите).

Не. Требе само да манем каскета и да го заменим с бомбето на снимката.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:23
Гост

А не е като да се каже, че не са имали време да се справят с тая система и да я направят както трябва.

Десислава
Десислава
11 август 2021 10:22
Гост

Определено зле изпълнено

Мирослава
Мирослава
11 август 2021 12:35
Гост

И още по-зле експлоатирано, поради липса на всякакви нравствени качества и елементарна компютърна грамотност.

ЕИСС даже за чеп за зеле не става
ЕИСС даже за чеп за зеле не става
11 август 2021 10:08
Гост

Браво! Спирайте я навсякъде тази боза!

Стар радомирец
Стар радомирец
11 август 2021 12:37
Гост

Я си пийте бозичката в единната съдебна система и догодина до амина с новата – всички на трудовата борса.

Пазарна икономика сме все пак и по тази, а и ще си останем такава и по новата.

АМИН