Военно-окръжният прокурор от София Илиан Георгиев осъди окончателно прокуратурата да му плати обезщетение от 130 000 лева заради незаконни обвинения в длъжностни и документни престъпления, както и за незаконно държане на боеприпаси.

Това става ясно от определението на Върховния касационен съд (ВКС), който не е допуснал касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд (САС) от миналата година.

С него обезщетението на Георгиев беше намалено от първоначално определения размер от 210 000 лева до 130 000 лева. Отделно, апелативните съдии Диана Коледжикова, Елена Тахчиева и Камелия Първанова решиха, че на Георгиев не се дължи обезщетение за имуществени вреди, което прокурорът може да си търси по Закона за съдебната власт. На първа инстанция съдия Богдана Желявска беше присъдила на Георгиев общо 400 000 лева, като 190 000 лв. от тях бяха за имуществени вреди.

Въпреки драстично намалените от САС размери на обезщетението, прокуратурата настояваше пред ВКС, че то остава несправедливо завишено. Според държавното обвинение за Георгиев не са настъпили трайни негативни последици за здравето и професионалното му развитие, като в жалбата прокуратурата е написала, че той е бил в млада, трудоспособна възраст към момента на привличането му като обвиняем, което предполага и по-висока устойчивост към стреса.

От своя страна, военният прокурор е настоявал пред ВКС да бъде уважен искът му за обезщетение за неимуществени и имуществени вреди в пълния размер от над 961 000 лева.

За да откажат касационно обжалване, върховните съдии Бойка Стоилова-председател на състава, Мими Фурнаджиева-докладчик и Велислав Павков отхвърлят всички възражения на страните. Според ВКС, противно на твърденията на прокуратурата, апелативният съд е съобразил тежестта на обвинението и развитието на наказателното производство, както и последиците за физическото и психическото му здраве.

„Макар да е вярно, че изрично не е посочено, че са съобразявани възрастта на ищеца, предполагаща по-висока устойчивост към стреса, то съответното експертно заключение обективно е посочило, че симптомите на стреса не са отшумели“, посочва в определението си ВКС.

За да отхвърлят и доводите на Георгиев, върховните съдии приемат, че правилно са били оценени всички преживени от него страдания в хода на делото, продължило 5 години.

„Съдът е съобразил всички доказани вреди в професионалния и личния му живот, включително въздействието на информацията в публичното пространство върху отношенията му с колегите“, подчертава ВКС.

Илиан Георгиев беше подсъдим по 3 дела в последните 9 години. Първото беше за документно престъпление и след като беше напълно оправдан, той осъди и за него прокуратурата за 60 000 лева. Така обезщетенията му по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди достигат 190 000 лева.

Третото дело срещу Георгиев беше по обвинения, че е набедил в извършване на престъпления колегите си Веселин Стоев, Данчо Данов и Димо Бенчев от Военноапелативната прокуратура, както и Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни.

То приключи преди 3 месеца и единствено по него Георгиев беше осъден – условно на година и половина затвор, обществено порицание, както и да плати обезщетения на Стоев (9000 лева) и Данов (6000лева).

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Глупост след глупост
Глупост след глупост
28 юни 2019 10:32
Гост

1. Всеки човек реагира различно на стрес, различните хора са предразположени към различни генетично обусловени заболявания, които могат да се отключат при стре, напр. диабет.
2. Абе какви са тия прокурори – или едните образуват някакви несъстоятелни дела, по които после трябва да плащаме обезщетения от данъците си, или другите, които извършват закононарушения във връзка с дейността си и после ги осъждат. Защото този все пак е бил осъден по едното дело.
Егати прокуратурата, полицията и правната система.

ewy
ewy
27 юни 2019 18:28
Гост

Обезщетението е прекалено голямо и е против здравия разум и многогодишната практика на ВКС . Само на „връзкари“ се присъждат подобни обезщетения .

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 14:03
Гост

„възрастта на ищеца, предполагаща по-висока устойчивост към стреса“
Нима? Има ли доказателства в тази насока? Аз пък смятам че е индивидуално, всичко е до човека. Това си е пряка дискриминация по възраст! аси гаврата!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 13:44
Гост

Пак натриха носа на Цацаратурата.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 13:38
Гост

Не зная до кога прокуратурата ще се явява на поправителен. Не насочват обвиненията си към когото трябва явно.

Анибал Лектър
Анибал Лектър
27 юни 2019 13:35
Гост

Прокурорът какво се прави на психолог? Възрастта не е критерий за устойчивостта към стреса.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 13:42
Гост

А не, бе. Подсъдим по три дела. Ако ще и на 18 години да си, пак ще изживееш стрес.