Върховният касационен съд (ВКС) реши делото за убийството на 31-годишния художник Цветомир Христов в Камен Бряг, като прати в затвора за по три години подсъдимите Васил Гергински и Ивайло Първанов.

Казусът ще се запомни с това, че два пъти върховните съдии връщаха делото на Апелативния съд във Варна, защото не бяха съгласни с условните присъди на подсъдимите. И при последното разглеждане съдът във Варна е отказал да ги прати в затвора, поради което ВКС сам измени присъдите им в ефективни.

Различните виждания за вида на наказанията на апелативните и на върховните съдии може да бъдат обяснени с особените обстоятелства около убийството на Христов. Трагичният инцидент е станал на 29 август 2011 г. в Камен бряг, където тогава се провеждал технофестивал. До смъртта на Христов се стигнало, след като той се спречкал с компанията на подсъдимите и те го пребили с юмруци и ритници. Тъй като убитият провокирал нападението, Окръжният съд в Добрич и апелативните съдии във Варна осъдиха първоначално Гергински и Първанов на по три години затвор условно, като приеха, че е налице съпричиняване. Те бяха са осъдени и да платят обезщетения от по 65 000 лева на майката на загиналия.

Преди две години делото за пръв път стигна до ВКС, като председателят на съда Лозан Панов беше председател и на състава, който тогава го върна и подчерта, че неправилно съдилищата са интерпретирали поведението на Христов като съпричиняване, вместо като провокативно, тъй като е инициирал инцидента. Тогава ВКС записа в решението си, че условните присъди са несправедливи, защото срещу жертвата е проявена необоснована жестокост, а и подобни случаи с отнемане на живот заради дребни инциденти зачестяват.

Провокативното поведение на Христов пък е било резултат от раздялата му с приятелка и друго момиче, с които бил на фестивала. Той купил бутилка мастика, която споделил и с момчета от компанията на двамата подсъдими. В един момент обаче приятелката му заявила, че се прибира в София и тъй като отношенията между двамата не били добри, това подразнило Христов. По-късно по делото е установено, че той не е пил много, тъй като в кръвта му имало под един промил алкохол и следи от марихуана и амфетамини.

Христов обаче се държал неадекватно, залитал, започнал да псува компанията на подсъдимите, насочил се към тях и хвърлил камък. Два пъти бил отблъснат, но за пореден път провокирал конфликт, като започнал да ги замеря с хляб и сирене, при което част от компанията се нахвърлила върху него и той бил пребит с юмруци и ритници в главата и тялото. Впоследствие участниците твърдят, че искали само да го избутат до палатката му, която била на няколко метра. На мястото дошли полицаи, които видели кръв по лицето на лежащия върху палатката Христов. Той само псувал и мърморел, а от другата компания казали пред полицаите, че решили проблема, след като го „сложили да си легне“. По-късно Христов се изправил и тръгнал към една от сцените на фестивала. Преди да стигне се строполил и паднал, като бил открит от гост на фестивала. След два подадени сигнала на тел. 112, пристигналият лекар установил, че Христов е в безсъзнание. Въпреки направената операция и отстранен хематом в мозъка, Христов не дошъл в съзнание и на 8 септември починал.

При трите разглеждания на делото до финала му, апелативните съдии във Варна приемат, че няма нужда Гергински и Първанов да изтърпяват ефективно наложените им наказания, защото са млади мъже (на 27 и на 26 г. към момента на убийството) с добри характеристични данни, ставало дума за инцидентна проява в живота им и не са допускали заради младостта си, че от ударите Христов ще почине.

При повторното разглеждане на делото от ВКС, върховните съдии отбелязаха, че втората инстанция изобщо не е коментирала, как ще се отразят условните присъди върху очакваното възпитателно и предупредително въздействие на санкцията върху обществото.

И при третото произнасяне обаче съдът във Варна е отбелязал, че приоритет при определяне на наказанието е поправянето и превъзпитанието на извършителите на престъплението. В случая апелативните съдии за пореден път са приели, че Гергински и Първанов са успешно социализирани, не са опасни и няма нужда да влизат в затвора.

Върховните съдии (Евелина Стоянова-докладчик и председател на състава, Мина Топузова и Румен Петров) обаче са категорични, че подсъдимите трябва да бъдат изолирани от обществото.

„Ефективното изтърпяване на наказанията ще спомогне от една страна за ефективна преоценка и осмисляне на поведението им в посока бъдещо недопускане на подобна саморазправа, а от друга – ще въздейства възпиращо спрямо другите членове на обществото“, се казва в решението на съда. В него върховните съдии отбелязват още, че макар поправянето и превъзпитанието да е с приоритетно значение при преценката за приложимостта на условното осъждане, това не игнорира преценката за общия превантивен ефект от наказанието.

„Решаването на въпроса за ефективното изтърпяване на наказанието, освен останалото, изразява негативната обществена оценка за престъпното деяние и поради това е предназначено да въздейства предупредително и възпитателно и върху останалите членове на обществото ни. Тежестта на извършеното престъпление и неговата морална укоримост не могат да се подминават при решаване на въпроса за изтърпяване на наказанието, така, както е сторил въззивният съд“, пише още в крайното решение на ВКС.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 март 2018 17:42
Гост

Bokluci

колежка
колежка
15 март 2018 17:05
Гост

Не става ясно да е имал някакви заболявания, значи бая са го били за да умре – затвор

Анонимен
Анонимен
15 март 2018 17:04
Гост

КАЗУСЪТ НЕ Е ЕДНОЗНАЧЕН ВИЖДАМ ЛОГИКАТА И НА ВКС И НА АС