Съдиите в Бяла Слатина са се отвели от поредно дело срещу бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков.

Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС), след като от съда в Бяла Слатина са им изпратили делото за определяна на друг съд, който да го гледа.

Местните магистрати са посочили различни основания за отводите си – родствени отношения с прокурор по делото, близки и родствени отношения с пострадали и поради публикации в медиите, в които е изразено съмнение в безпристрастността на магистратите в съдебния район. По този повод пък е започнала проверка в местната дирекция на ДАНС.

ВКС е определил делото срещу Чоков да се гледа в Районен съд – Плевен. Обвинението срещу него е за документно престъпление, което е вършил, докато е бил кмет.

Това е пореден отвод на съдиите от Бяла Слатина по дела срещу фамилия Чокови. Преди две години те отказаха да гледат и дело срещу сина на Чоков – Мартин, който беше обвинен за побой. Като кмет на Галиче Чоков беше задържан и през далечната вече 2002 г., но тогава съдиите в Бяла Слатина отказаха да се произнесат и по искането за постоянно задържане, а съдия Искра Касабова от Враца го пусна под домашен арест.

През май м.г. Чоков беше осъден на първа инстанция от Специализирания съд на четири години и половина затвор за отвличане, палеж на кола и побой, но беше оправдан по обвиненията за лихварство и организирана престъпна група. В момента той е в ареста, след като беше забелязан в заведение, докато трябваше да бъде под домашен арест.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 март 2019 12:11
Гост

Е, сега дано в Районен съд – Плевен да не излезе някоя и друга родствена връзка.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 11:21
Гост

Интересно, какви ли ще са резултатите от проверката на ДАНС.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 11:21
Гост

Тези съдии като че ли са пристрастни по-скоро. Несериозно е да правят толкова отводи.