Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на изпълнението на наказанията на петимата полицаи, осъдени на по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Вече близо 2 месеца бившите антимафиоти Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков са в затвора, след като ВКС реши окончателно делото и отмени решението на Военно-апелативният съд (ВоАпС), който не наказа полицаите, след като прие, че те са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, но давността за това престъпление отдавна е изтекла.

Според ВКС обаче Чората е починал от задушаване, след като е бил притискан към земята от  полицаите. В решението на върховните съдии се казваше, че подсъдимите са го умъртвили с удари и притискане към земята, като не са целели пряко смъртта му, но са допускали, че може да умре и им е било безразлично.

След това подсъдимите и защитниците им поискаха възобновяване на делото, каквото право законът им дава, тъй като ВКС беше длъжен да го реши, защото два пъти вече го беше връщал през годините, но в последното си решение върховните съдии действаха и като въззивен съд, защото констатираха толкова много недостатъци в акта на военните съдии, че те обезсмислили мотивите им. В тези случаи постановеният от ВКС съдебен акт също подлежи на проверка – чрез възобновяване на делото.

След това главният прокурор също отправи искане за възобновяване, което беше присъединено към останалите, а ВКС насрочи заседанието за разглеждането им за 14 юни.

Върховните съдии първо отказаха на полицаите да спрат изпълнението на наказанията им, тъй като не са изложили изрични съображения, извън тези, които се отнасят до основанията за възобновяване.

Искане за спиране на изпълнението на наказанията направи и главният прокурор. Той се мотивира и с изтеклия период от над 14 години от смъртта на Чората. Според него изпълнението на наказанията преди да е извършена проверката на съдебния акт на ВКС „съществено ще намали ревизионния капацитет на този способ за проверка“.

Върховните съдии Даниела Атанасова-председател и докладчик, Лада Паунова, Мая Цонева, Милена Панева и Красимира Медарова пишат в днешното си определение, че за да бъде спряно изпълнение на влязъл в сила съдебен акт, трябва да са налице възможни вредни последици за осъдените, които нямат отношение към искането за възобновяване на делото.

„Също така в принципен аспект е необходимо да се посочи, че дали започналото изпълнение на наказанието съществено ще намали ревизионния капацитет на извънредното производство по Глава тридесет и трета, не е общо правило, а въпрос на конкретика по всяко дело“, се казва в определението на съда.

Относно продължителността на делото, съдът пише, че това няма отношение към искането за спиране на изпълнението на наказанията. Върховните съдии напомнят и, че настоящото производство е извънреден способ за проверка, „поради което времевия период на провеждане на наказателното производство не може да предпостави непоправими щети за осъдените от факта на изпълнение на наложените им наказания“.

Наред с главния прокурор, искания за спиране на изпълненията на наказанията са отправили и съпругите на петимата осъдени. Днес от ВКС са оставили без уважение искането Биляна Коцакова, която е съпруга на Мирослав Писов. Тя е и негов защитник, както и на осъдения с него Иво Иванов. Исканията на другите съпруги пък са оставени без разглеждане, защото не са защитници на подсъдимите. По отношение на Коцакова, върховните съдии са посочили, че искането ѝ е неоснователно, защото е мотивирано само с твърдения за невинността на двамата.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въпроси
Въпроси
12 юни 2019 18:06
Гост

Защо най-висшето ниво на българското обвинение толкова много държи да пази полицаите? Може би държавата е готова да клекне пред полицейския произвол, сам и само полицаите да са мирни и да не протестират?

Хан Аспарух
Хан Аспарух
12 юни 2019 0:06
Гост

Бойко-пеевско-цацаровата симбиоза ни е.а ма….та на държавицата ни.

Вълкът от Уолстрийт
Вълкът от Уолстрийт
12 юни 2019 0:08
Гост

Пирамиди, фараони, ленти и магистрали за трилиони.

Джъджронимо
Джъджронимо
11 юни 2019 20:17
Гост

И що поддържа обвинението, като не иска да са в затвора? Или май искаше и вълкът да е сит, и агнето – цяло, както го бяха нагласили второинстанционните шапкари.

Лебедово езеро
Лебедово езеро
11 юни 2019 23:50
Гост

Цацарова работа. Не мога да разбера какви са тези напъни преди края на мандата му.

Борката
Борката
11 юни 2019 23:52
Гост

Той никак не започна добре. Може би за компенсация очаква да го изпратят с анфари.

Юрист
Юрист
11 юни 2019 19:37
Гост

Цацаратурата редовно репресира невинни, които обаче са неудобни на властта, а същевременно защитава доказани престъпници. Затова им настръхват косите само при мисълта за Кьовеши, знаейки какво ще им се случи на тях недосегаемите, ако някой независим прокурор започне да ги разследва.

Симо
Симо
12 юни 2019 0:02
Гост

Именно за това ще им куца досъдебното производство. А иначе Цацаров се хвали в ефир, че прокуратурата си върши перфектно работата. Обаче явно не е така.

Пострадал
Пострадал
12 юни 2019 0:11
Гост

Преклонена глава сабя не я сече. А и е много лесно да издевателстваш срещу беззащитни.

адвокат
адвокат
12 юни 2019 5:45
Гост

Да, овчи народ сме! Който се самозалъгва с мантрата за най-стария от 1300г. и си заравя главата в пясъка. „Народът така и не доживя прераждането си в нация“ (Румен Леонидов)