Делото за срутения хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден“, под който преди 5 години загинаха четирима работници, е стигнало до Върховния касационен съд (ВКС), без да е изяснена причината за срутването.

Това става ясно от решението на върховните съдии Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Надежда Трифонова, с което те отменят осъдителните присъди за шестима от подсъдимите, като оставят в сила единствено оправдателната присъда за Йовко Русев, който е наемал работници.

Хотелът се срути на 8 април 2015 г., а под него загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Обвинения бяха повдигнати на 7 души, между които и собственикът на фирма „Дигинг“ Георги Георгиев, наета като подизпълнител именно за събарянето на сградата. От първите две инстанции той беше осъден на 3 години затвор, а Пламен Николов от „Бултранспорт груп“, който е бил координатор по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обекта, получи условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

От прокуратурата съобщиха в хода на разследването, че лично Георгиев и синът му казали, че ще вкарват къртачи, за да бъдат изкъртени колоните. Георгиев дори обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотела, като им казал, че за срутването на такава сграда е необходим поне половин час, през който ще имат възможност да напуснат.

Работниците започнали да къртят бетона около носещите колони и след като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четирима.

На първа инстанция останалите подсъдими бяха оправдани, но миналата година апелативният съд във Варна осъди условно още четирима от тях – строителния надзорник Валентин Пенчев от фирма „Инекс консулт“ ООД, който бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд, техническия ръководител на обекта Мехнур Манав, експертката по строителен надзор Виолета Ганева и инспекторът по здраве и безопасност Валентин Тонев.

Всички те са обвинени за убийство при професионална непредпазливост на повече от един човек. Според ВКС обаче апелативните съдии не са изяснили конкретната причина за срутването на хотела, а въпросът е съществен за повдигнатото обвинение.

„В съдържателен план мотивите на проверявания съдебен акт не разкриват решението на съда относно пряката причина за срутването на хотела… Съдът не е формулирал ясен и категоричен извод относно пряката, конкретна причина за срутването на хотел „Вероника“, което е бил длъжен да стори и това съществено е затруднило правилното приложение на материалния закон, като е довело до вътрешно противоречиви правни изводи“, се казва в решението на ВКС. Върховните съдии подчертават, че апелативният съд не е анализирал в пълнота строително-техническа експертиза, а само е посочил, че според вещите лица, вместо предвидените в инвестиционния проект реконструкция и модернизация на хотела, по същество е извършено неговото разрушаване, за което нямало налична документация.

ВКС напомня, че наистина събарянето не е било предвидено в проекта, но същите отклонения имало и при разрушаването на хотел „Мираж“, при което обаче не се е стигнало до трагедия. Делото се връща отново в апелативния съд във Варна.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВКС-то, ВКП-то, ВСС-то и цялата п@пл@ч да си ходят
ВКС-то, ВКП-то, ВСС-то и цялата п@пл@ч да си ходят
29 юли 2020 2:55
Гост

На шм@тките от ВКС все нещо не им е ясно. Паднал е хотелът, щото са му рязали колоните на първия етаж, без да има одобрен проект за това. Установено е с експертиза и е посочено от съда. Та или трябва да си тъп, за да не ти е ясно, или да си подплатен материално, за да влачиш делото и да препятстваш осъждането на едни лица…

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:53
Гост

Професионална непредпазливост! Това си е чиста немърливост.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:48
Гост

Разгеле. След пет години доживяхме.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:50
Гост

Заради нелепите решения на първите две инстанции.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:47
Гост

Няма причина, няма виновни…

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:33
Гост

Пълно безумие, илюстрация на беззаконието и строителния ужас по морето.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 18:54
Гост

Нали са отворили едни усти за пари.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:31
Гост

Само подпорните стени няма да паднат!

Възмутен
Възмутен
28 юли 2020 16:31
Гост

Това дело много напомня онова за сградата на ул. „Алабин“, която затрупа две момичета. И там виновни няма.

Чичо Сам
Чичо Сам
28 юли 2020 16:28
Гост

Направо да ги амнистираме, ако се съгласят да съборят и сарая в Росенец.

???
???
28 юли 2020 16:28
Гост

Защо през цялото време се премълчава факта, че хотела беше собственост на червения могул Георги Гергов?

Иван
Иван
28 юли 2020 16:29
Гост

Защото той няма общо с пълната идиотия да се режат колони на първия етаж.

Местен
Местен
28 юли 2020 16:27
Гост

Освен за хората ме е яд и за хотела, който беше един от най-хубавите по нашето Черноморие.

123
123
28 юли 2020 16:26
Гост

Значи две инстанции си бичат присъди, без да знаят що и как е паднал хотелът!!!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 16:25
Гост

Голяма трагедия, типична за българските безхаберници строители и разрушители.

Джанго
Джанго
28 юли 2020 16:25
Гост

Накрая и да има осъдителни присъди, те ще трябва сериозно да бъдат намалени, защото делото се е проточило прекалено много извън стандартите за разумен срок, без да имат подсъдимите вина за това .