Две тълкувателни дела бяха прекратени днес от върховните съдилища, тъй като, докато те се произнесат по тях, бяха приети законодателни промени, които дават отговор на поставените въпроси.

Първото дело, на което днес беше сложен край, е съвместното между Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд, по което те трябваше да кажат по кой ред трябва да се водят делата срещу държавата за вреди, причинени от нарушаване на правото на ЕС – дали по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), или по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

Делото е висящо от 2015 г., но върховните съдии така и не се произнесоха по него, а в края на 2019 г. парламентът прие промени в ЗОДОВ, с които реши въпроса, че именно по този закон гражданите и бизнеса ще могат да съдят държавата, когато ги увреди като нарушава правото на ЕС.

ЗОДОВ е по-благоприятният ред, тъй като за делата по него таксите са твърди и в минимален размер – 10 лв. за граждани и 25 лв. за юридически лица. Освен това разноските по делата и изпълнението не се внасят предварително. А по исковете по чл. 45 ЗЗД се дължи авансово пропорционална такса от 4% от интереса. Друга основна разлика е, че при исковете по ЗЗД се изследва въпросът за вината при непозволеното увреждане, а отговорността на държавата по ЗОДОВ е обективна и безвиновна.

Същите изменения в ЗОДОВ днес станаха причина ВКС и ВАС да отклонят искането на главния прокурор да се произнесат с тълкувателно постановление дали ищецът в дело по ЗОДОВ дължи юрисконсултско възнаграждение на ответната страна, ако искът му бъде отхвърлен изцяло или частично, или ако сам го оттегли. От произнасянето на върховните съдии вече няма смисъл, тъй като законодателят изрично записа, че в този случай се дължи юрисконсултско възнаграждение. Това беше направено по предложение на съдията от ВКС Веска Райчева при обсъждането на измененията в ЗОДОВ от правната комисия.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дидо
Дидо
07 февруари 2020 10:40
Гост

За кой ли път произнасянето на върховните съдии вече няма смисъл. С тази скорост, с която действат.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 10:32
Гост

Докато“върховните“ загряват да уеднаквят противоречивата практика, НС промени закон.

Sprint
Sprint
07 февруари 2020 10:34
Гост

Срамота! Ако и Гешев загряваше така бавно, ще му мине мандатът докато пристъпи към съществената част.

Зара
Зара
07 февруари 2020 10:37
Гост

То и Цацаров отправи искане преди няколко години, ама така и не видя ТР по него.

kontrol
kontrol
07 февруари 2020 10:38
Гост

Ами все пак наличието на ясна нормативна уредба е задача на първата, законодателната власт. Тъй че това е правножелано развитие.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
08 март 2020 11:02
Гост

Уморих се да повтарям,че дори няма нужда НС( цитирам от лекциите на проф.Атанас Семов) да променя законите. Регламентът се прилага директно.Транспонира се Директива в определен срок,след което всеки може да се позове пред съд на нея,дори и да не е транспонирана.Правото на ЕС се прилага над националното в областите с абсолютна компетентрност на ЕС, и в областите на “ споделена“ компетентност ,и за това не съществува никакво съмнение.Нито има нужда ВКС и ВАС да тълкуват и “ уеднаквяват“( толкова смешна дума,щото никой съд ,вкл.и ВКС, не спазва тълк.решения).Административно,отделно от общото,правораздаване в ЕС няма.Въртеливото движение на ГЕРБ с нормотворчеството на НС… Покажи целия коментар »

Трол от Никопол
Трол от Никопол
06 февруари 2020 17:47
Гост

Колективна безотговорност

чакаме гешев
чакаме гешев
06 февруари 2020 17:46
Гост

Нищо. Няма да останат без работа. Сега геният на правната мисъл, главен прокурор, ще им изпрати ново искане. Той все пак вече КС сезира, къде са ВКС и ВАС 😉 Предвкусвам, че може да е нещо като допустимо ли е председателите на ВКС и ВАС да веят коси, кой повече, кой по-малко, при положение, че главният прокурор е кубе?

допълнение
допълнение
06 февруари 2020 17:48
Гост

Идеално питане, съобразено с актуалната обстановка – председателят на ВКС си пуска дълга коса. Може да добави втори въпрос – допустимо ли е председателите на ВКС и ВАС да ходят без каскет

Картаген трябва да бъде разрушен
Картаген трябва да бъде разрушен
06 февруари 2020 17:48
Гост

Я да вземат да разпашат ризите и те! Ще го повтарям, докато Гешев не се запаше.

олеле
олеле
06 февруари 2020 17:50
Гост

Не думай. Какъвто е опърничав, ще се разпаше още повече

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
08 март 2020 11:12
Гост

Аз съм за, Картаген! Защо не.Имаме нужда да се заявим смело като осъзнати, и одухотворени,Човеци.Стига сълзи и сополи.Ще ! Но не чрез революции или войни- те са за аборигени.Чрез доброто с л о в о. и обичта към Чивека,стават чудеса.АЗ. и ВИЕ, ще рушим,но веднага ще създаваме нови “ песни и цветя“: стига само “ дъжд“ да вали и да полива.Мъдреците на ЕС,между които свети от морал и сила, и Васил Левски,са ни дали мъдростта_ НИЕ просто трябва да я пресъздадем реално…И е така.

прелест
прелест
06 февруари 2020 17:44
Гост

Я всички тълкувателни на трупчета, докато НС не промени законите. Че е най-лесно

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 17:42
Гост

Нека възобновяването на дела да започне – СЕГА! Ще олекне бюджетчето тази годна май…

натутали се, че прекратили
натутали се, че прекратили
06 февруари 2020 17:38
Гост

От 2015 година не се натутали, чакали НС да ги спаси. Това е недопустимо! Да не говорим, че промените в ЗОДОВ са изключително кьопави и мълчат по най-спорния въпрос с отговорността на самото НС!

YoDa
YoDa
06 февруари 2020 17:39
Гост

Скоро може да образуват и аз НС, а след още 5 години, кой знае…

май не е точно така
май не е точно така
06 февруари 2020 17:46
Гост

Защо да са кьопави? Само в частта за НС съм съгласен, но останалите не бих казал, че не стават. Напротив, уреждат въпроси, които стоят от години.

Наблюдател
Наблюдател
06 февруари 2020 17:38
Гост

Браво, бе, 5 години спахте.