Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) изрично да каже чии три места, освободени от пенсионирани магистрати, са прехвърлени от Гражданската в Търговската колегия. Това поиска днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Предложението беше на Вероника Имова, която поиска да знае хронологията на освободените места в ГК на ВКС и кои три от тях, конкретно с имената на заемалите ги магистрати, са прехвърлени в ТК на ВКС.

Този странен дебат започна, след като трябваше да бъде разгледано предложението на Комисията за атестирането и конкурсите в Гражданската колегия на ВКС да бъдат повишени Десислава Попколева и Таня Орешарова от Софийския градски съд по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Според тази разпоредба в рамките на 9 месеца след приключване на конкурса и при освободени места могат да бъдат повишени магистрати, които са класирани под чертата.

Оказва се, че в ГК на ВКС има шест освободени места. Едно от тях – това заемано преди от Капка Юстиниянова, е било освободено преди обявяването на конкурса за повишаване, но за него е имало съдебен спор, който е приключил при вече започнала конкурсна процедура. Другите места преди са били заети от Таня Хитова, Жанина Силдарева, Златка Русева и Светла Цачева, всички вече пенсионирани. На шестото място е бил Красимир Влахов, който беше избран за конституционен съдия.

Междувременно, преди приключването на конкурсите, Пленумът на ВКС е взел решение за прехвърляне на три места от Гражданската в Търговската колегия. Така за назначаване по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ остават три свободни места.

Заместник-председателят на КАК Красимир Шекерджиев докладва днес предложението на комисията за повишаване на Десислава Попколева и Таня Орешарова, като бе категоричен – две от местата в ГК на ВКС са абсолютно безспорни и може да бъдат заети още сега.

Въпреки това, първо Драгомир Кояджиков, а после и Вероника Имова поискаха точката да се отложи, защото Пленумът на ВКС трябвало да каже точно от кои съдии са били заемани местата в Гражданската колегия, които е прехвърлил в Търговската колегия – дали на Красимир Влахов, дали на Златка Русева и т.н.

От дебатите стана ясно, че заместник-председателят на ВКС и ръководител на ТК Дария Проданова е изпратила писмо във ВСС, с което иска да знае дали тези три прехвърлени места може да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. В момента има висящ конкурс за четири места в Търговската колегия, чака се обявяването на класирането. Писмото на Дария Проданова също беше в дневния ред на днешното заседание на колегията.

Председателят на ВКС Лозан Панов обясни, че законът не задължава Пленума да посочва поименно чии бивши места се прехвърлят.

А Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева напомниха на колегите си, че няма никакъв спор за освободените две места в ГК на ВКС и няма пречка да се гласува повишаването на Десислава Попколева и Таня Орешарова.

Въпреки това, Съдийската колегия отложи както тяхното повишаване, така и разглеждането на писмото на Дария Проданова.

Колегията спестила пари от наградния си фонд

Съдийската колегия е спестила 26 784 лева от специалния фонд за награди на магистрати. В началото на тази година стана ясно, че съветът разполага със 100 000 лева за награди като тези пари бяха разпределени между двете колегии, а целта беше с тях да се раздават поощрения на магистрати.

Съдийската колегия обаче отпускаше такива само на съдии, които се пенсионират. За разлика от прокурорската, която преди седмица раздаде награди не само на конкретни магистрати, но и на 15 прокуратури и следствени служби.

Днес по предложение на Драгомир Кояджиков остатъкът от 26 784 лева беше прехвърлен за следващата календарна година. Идеята му беше да се създаде специален фонд за награждаване на магистрати.

Предложението му беше посрещнато от одобрение, като Красимир Шекерджиев заяви, че не разбира защо се награждават само пенсионирани съдии, а не и действащи, които заслужават.

Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров също подкрепиха идеята, а представляващият ВСС отбеляза, че трудно може да се обоснове поощряване на цели съдилища, но няма пречка да бъдат награждавани магистрати.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лозане, кажи си!
Лозане, кажи си!
18 декември 2019 15:47
Гост

Да кажат, ама не казват. Шушумиги.

Суверена
Суверена
18 декември 2019 15:41
Гост

КАК НЕ ВИ Е СРАМ.А защо не се контролирате взаимно, за да не ви наричаме „безконтролни“?!.НЕЗАВИСИМОСТТА НА Т.Н.МАГИСТРАТИ/Вие точно не сте магистрати и не познавате Римското право/не може да бъде безконтролна-тя е с а м о функционална.. ТОЗИ ПАРИЧЕН ФОНД, господа, следва да го предоставите за обезщетения при нарушени права от съдебни решения, чрез които са нанесени вреди и щети на държавата, както и за прегазените по пътищата деца на България.ЗАСРАМЕТЕ СЕ, госпожи и господа.ВИЕ не съществувате сами за себе си, а служите на своя Народ…

Адвокат
Адвокат
17 декември 2019 20:28
Гост

Да бъдеш съдия навремето се искаше и да си много добър юрист – сега – да си пинчер.

Учил съм се от най-великите – от Таджер, от Венедиков, Сталев, такова преклонение имаше пред науката и това е силата на правото – да можеш да победиш и в съда и в живота.

Виждам какво става – но особена горчивина не изпитвам, все пак е средновековна мъгла. Това – библиотеката на ВКС да седи празна и нямам думи.

Ресторантите – пълни – библиотеката – празна.
Юристите сме необходимите паяци – тъчем нишките на правото – но – това е призвание, не е нещо по наследство.

Уви
Уви
18 декември 2019 15:48
Гост

Много тъжна констатация. Но вярна, уви.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 18:07
Гост

Поздравявам колегите, обжалвали шуробаджанашки проведените конкурси от комисии на ВКС, за апелативни съдилища. КАКТО СЕ казва лекета избират лекета.Само дето може да не встъпят…

Пенчо
Пенчо
17 декември 2019 17:25
Гост

Искрено пожелавам на Десислава Попколева ДА НЕ Я ПОВИШАТ във ВКС . То не беше подмазване на съдии от ВКС , то не беше слугинаж на ССБ , то не бяха измислени общи събрания в СГС , то не бяха уреждания на приятели и приятелки с леки състави в СГС и други простотии като и.д. председател . Морален облик като за част от върхушката на ССБ – не ме слушай какво говоря , виж ме какво правя . Колко дела е решила през последните години , че заслужи за ВСС ??? Също и Орешарова – и тя се води с… Покажи целия коментар »

Фен
Фен
17 декември 2019 15:07
Гост

Тези от СК излязоха големи циции. Все едно од джоба си ги вадят.

Шах
Шах
17 декември 2019 15:00
Гост

Стават смешни. Има ли значение на чие мястю ще седнеш. Те са еднакви.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 15:02
Гост

А, моля Ве! Това на Влахов е много сладко. А и е на късмет. Я, до къде стигна човекът.

Симеон
Симеон
17 декември 2019 14:53
Гост

Под вола теле търсят. Само и само да си назначат техни хора.

Кирил
Кирил
17 декември 2019 14:49
Гост

Не очаквах тази нелепа инициатова точно от Вероника Имова. Тя все пак бе част от съдойския състав във ВКС.

анонимен
анонимен
17 декември 2019 14:41
Гост

Тия къртят мивки – как може такова безумие – поименно да се посочат освободените бройки. Те вече са освободени, няма никакво значение кой ги е заемал. Тоя ВСС става по-зле от предишния

анонимен
анонимен
17 декември 2019 14:45
Гост

Отдавна е станал. Под претекст, че водят уж правна дискусия, тия продължават линията на поведението на предишните, че и по-зле, защото, пишейки се на големи специалисти, извращават правото. Предишните поне не бяха толкова уверени и чак такива глупости не правеха.

Джуна
Джуна
17 декември 2019 15:13
Гост

Преди време се шегувахме, че която и да е съдебна помощничка седне на стола на един вече повишен такъв излиза по майчинство. Може пък кандидатите да са суеверни. 🙂

анонимен
анонимен
17 декември 2019 14:40
Гост

Всичко е заради Десислава Попколева – не искат да я повишат и всячески се опитват да я спънат. Уроди

нахалство
нахалство
17 декември 2019 14:26
Гост

Това, което се опитват да направят от ТК на ВКС е рядко нахалство. Явно 4 места на стигат за „нашите“ хора.

нахалство
нахалство
17 декември 2019 14:24
Гост

Това, което от ВКС се опитват да направят с обявения преди 6 мес. конкурс за ТК е безогледно нахалство. Очевидно четири места не са достатъчни за „своите“.

озадачен
озадачен
17 декември 2019 14:14
Гост

Какво значение има, се питам аз дали място е било на Златка Русева или на Светла Цачева, като и двете вече не са част от съдебната система, т.е. местата не са техни, а са СВОБОДНИ

hahaha
hahaha
17 декември 2019 14:16
Гост

Ееее, как да няма, бе, колега! Едно време в софийския пееха една песен: Злата Русева гащи няма, баджанак, баджанак! И да има файда няма, баджанак, баджанак! Т.е. все пак дали е стоял на тези места човек с гащи… или без си важно за ВСС