По-дългият срок за възражения по делото за делба важи и за обективно съединените с него искове, заяви състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение за развитие на правото (пълния му текст виж тук).

Пред върховните съдии Бранислава Павлова, Теодора Гроздева (докладчик по делото) и Владимир Йорданов е поставен въпросът дали по съединените с делбата искове възраженията се предявяват до изтичане на срока за отговор на исковата молба (по чл.131 ГПК), или до първото съдебно заседание (по чл.342 ГПК). Т.е. дали за тях важи общият срок за всички искови производства, или по-дългият, предвиден за делбените.

Тримата върховни съдии специално подчертават, че ще му отговорят, защото по него въобще няма съдебна практика, а същевременно има неяснота в закона и произнасянето на ВКС ще е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото.

Преди дадат отговора си Павлова, Гроздева и Йорданов припомнят, че съдебната делба е особено исково производство, за което има специални разпоредби в ГПК (Глава двадесет и девета от ГПК от чл.341 до чл.355). Една от тях е чл. 342 ГПК, която въвежда по-дълъг преклузивен срок за предявяване на възраженията.

Те посочват и че с иска за делба могат да бъдат съединени множество други искове, които са свързани с него: за оспорвания на произход, на осиновявания, на завещания и на истинността на писмени доказателства, както и искания за намаляване на завещателни разпореждания и на дарения.

„След като тези искове са съединени за общо разглеждане с иска за делба, по отношение на тях също важат всички специални правила, предвидени за производството за съдебна делба – тъй като е недопустимо по отношение на предявени за общо разглеждане в едно производство искове да важат различни процесуални правила. Поради това следва да се приеме, че преклузивният срок за предявяване на възражения срещу съединените с иска за делба други искове също изтича до първото по делото съдебно заседание (съгласно чл.342 ГПК), а не с изтичане на срока за отговор на исковата молба (съгласно чл.131 ГПК), тоест за възраженията по тези искове важи по-дългият срок по чл.342 ГПК“, пише в решението.

ВКС отговаря на този въпрос заради казуса на жена от Лом. Тя е завела дело за делба на имуществото, оставено в наследство след смъртта на родителите ѝ, като е предявила и искове за възстановяване на запазена част и за прогласяване на нищожност на няколко дарения и продажби.

Районният съд в Лом отхвърля исковете ѝ и сочи, че този за възстановяване на запазена част от наследството е погасен по давност – подаден е 20 години след смъртта на майка ѝ и 10 години след тази на баща ѝ, а срокът за предявяването му е 5 години. Първата инстанция приема, че възражението за изтекла давност не е преклудирано с изтичането на срока за отговор на исковата молба, а е направено своевременно в първото по делото заседание. Освен това приема, че ищцата не е доказала, че запазената ѝ част е накърнена.

Тя обжалва и един от аргументите ѝ е, че възражението на ответниците за погасяване по давност на иска по чл.30, ал.1 ЗН не е следвало да бъде разглеждано, тъй като е направено след изтичане на срока за отговор на исковата молба.

Окръжният съд в Монтана потвърждава решението първата инстанция, но в решението си въобще не обсъжда твърдението във въззивната жалба, че възражението за изтекла давност е преклудирано.

ВКС подчертава, че като не се е произнесъл по този довод във въззивната жалба, съдът е допуснал съществено процесуално нарушение. Той обаче също приема, че възражението за изтекла давност не е преклудирано и затова оставя в сила решението на окръжния съд, защото въпреки нарушението, крайният резултат от него е правилен.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Елена
Елена
04 април 2021 22:43
Гост

Тази жена от Лом съм аз. И на трите инстанции съдиите не отреагираха на факта, че ИЗОБЩО НЯМА ВЪЗРАЖЕНИЕ ЗА ДАВНОСТ! Въпреки, че многократно посочвам с главни буквии двойно по-голям шрифт този факт. Имам заверени копия на протоколите от заседанията и там ответната страна едва на първо ОСЗ прави ВЪЗРАЖЕНИЕ ЗА ПРЕКЛУЗИЯ. Другият ответник изобщо не прави възражение нито в отговора, нито в първо ОСЗ. А знаете, нали, че погасителна давност и преклузия са две различни неща. Отделно от това, в касационната жалба не съм поставяла въпрос за срок за преклузията на възражението – дали/или. И смятам, че ако има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 10:25
Гост

Тя пък може ли да закъснее толкова със срока?

Бисер
Бисер
15 март 2021 10:26
Гост

Е, не всеки знае тези подробности. Но наистина е трябвало да се обърне по-рано към адвокат.

Anonimen
Anonimen
15 март 2021 10:24
Гост

Напълно съм съгласен, че е недопустимо по отношение на предявени за общо разглеждане в едно производство искове да важат различни процесуални правила.

Demireva
Demireva
15 март 2021 9:12
Гост

Според мен не е редно да се случи това, което се случва. Еми случва се.

Гашев
Гашев
15 март 2021 9:12
Гост

Поредната каша

Anonimen
Anonimen
15 март 2021 10:20
Гост

Липсата на съдебна практика, както и неяснотата в закона доведоха до това.

RisteV
RisteV
15 март 2021 8:57
Гост

Ама как преклудиране по различно време бе…

Облена
Облена
15 март 2021 8:55
Гост

Съда не прилага закона адекватно

Лоша работа
Лоша работа
15 март 2021 10:21
Гост

Това взе да става много честа практика.

старец разбойник
старец разбойник
15 март 2021 8:23
Гост

Законът не е неясен, а отсъства разпоредба изобщо, което не пречи на съда досега помоему да го прилага адекватно

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 8:43
Гост

Да видим сега как съдът ще прилага решението на СЕС за ЕЗА. Няма НС да промени закона, така че всичко е в ръцете на съда

тъй, тъй
тъй, тъй
15 март 2021 8:10
Гост

Много ясно, бе, бате, как възраженията по различните искове в едно производство да ти се преклудират по различно време? Ще стане лудница

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 8:20
Гост

Ми ей така, много лесно. Можеше да решат и друго, все едно не си ги знаем. Но в случая съм съгласен

Анонимен
Анонимен
15 март 2021 8:41
Гост

Е, не, щеше да е много странно наистина да приемат преклудиране по различно време. Всякакви странности са излизали от ВКС, но тази щеше да е прекалена

Облена
Облена
15 март 2021 8:57
Гост

Преклудиране по различно време е пълна катастрофа