Призив към хората, които живеят в Бургаския регион, да се кандидатират за съдебни заседатели, отправиха председателката на местния апелативен съд Деница Вълкова и шефът на Общинския съвет в Бургас Константин Луков.

Двамата обявиха, че заради липса на достатъчно кандидати за съдебни заседатели за районния и окръжния съд в града през следващите 4 години, процедурата по набирането им ще бъде удължена до 17 септември.

За Районния съд в Бургас при необходимост от 135 съдебни заседатели в Общинския съвет са постъпили 50 кандидатури. За окръжния съд се търсят 90 души, а документи са подали едва 41.

Липсват достатъчно желаещи да участват в правораздавателната дейност и в Несебър, Тополовград и Ямбол, където най-вероятно също ще се удължи процедурата.

„Промените в Закона за съдебната власт от 2016 г. ни изправиха пред сериозни затруднения с набирането на кандидати за съдебни заседатели. На практика за първи път се налага в Апелативен район – Бургас да бъдат гласувани кандидатури на съдебни заседатели по новите процедури“, коментира съдия Вълкова. По думите ѝ проблемите идват от завишените изисквания към избора на съдебните заседатели, от възрастовата горна граница до 68 години, от големия брой документи, който трябва да представят кандидатите и вероятно от недостатъчната информация, която имат гражданите за тази отговорна и интересна обществена дейност.

Председателят на Бургаския апелативен съд разясни изисквания към кандидатите и начина на заплащане на труда им, като посочи, че всеки съдебен заседател получава възнаграждение по специална законоустановена формула, при гарантиран минимум от 20 лв. на ден. На съдебните заседатели се възстановяват разходите за транспорт, които са направили във връзка с участието им в съдебни заседания. При неизпълнение на задълженията им, председателят на съда може да наложи глоба на заседател.

Вълкова подчерта, че работодателите са длъжни да освобождават съдебните заседатели от работа за участието им в делата.

Сега е моментът всеки, който не вярва в прозрачността, почтеността и ефективността на съдебната система, да се кандидатира и да се възползва от възможността пряко, заедно със съдиите да правораздава.

По този начин, със собственото си участие и с гласуването и произнасянето в тайното съвещание в съответното наказателно дело, гражданите могат да влияят непосредствено върху качеството на правораздаването и справедливостта на съдебния процес“, каза съдия Вълкова.

Костантин Луков обясни, че на сайтовете на Общинския съвет и на общината в Бургас е поместена подробна информация за процедурата и за необходимите документи (всичко за процедурата виж тук). „Гражданите могат да ползват готовите образци, които също са публикувани в обявлението. Дори и да имат затруднения, на място в Общинския съвет, могат да получат насоки и помощ с попълването на документите. Някои от тях се събират но служебен път, с цел максимално улеснение на кандидатите“, обясни Луков.

По закон Общинските съвети в публично заседание определят кандидатите са съдебни заседатели, които предлагат за избиране от общите събрания на съдилищата.

 „В случай, че не бъде попълнен необходимият брой за съдебни заседатели има реална опасност да се забави наказателно правораздаване в съдилищата“, предупреди Деница Вълкова. Тя призова гражданите да бъдат активни и отговорни и да кандидатстват за съдебни заседатели, защото това е един от инструментите да се преодолее кризата с недоверието към работата съдебната система.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Русенец
Русенец
13 септември 2019 8:53
Гост

Аз съм съдебен заседател в Русенския окръжен съд. Ситуацията е отвратителна. Не се спазва закона. Вместо минимума от 20 лв на заседание често пъти са ми плащали по седем – осем лв. защото делото било само един час. Новата съдебна служителка отговаряща за работата на съдебните заседатели също много яко наглее. Не ме е викала на заседание от две години,явно си има приятелски кръг когото вика постоянно… В резултат на всичко това за последния конкурс за съдебни заседатели към Русенски Окръжен съд документи са подали около половината от необходимата бройка. Повечето от старите съдебни заседатели се отказахме. Защо ВКС не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 септември 2019 19:04
Гост

Аре, подайте официално сигнал с лични данни на подателя и после изисквайте проверки. Става ли?

Малка стъпка
Малка стъпка
12 септември 2019 13:55
Гост

Прощавайте, ама за съдебни заседатели трябва да се търсят образовани, интелигентни хора, в разцвета на силите си. В същото време това са хората, които нямат никакво време да се занимават с такива неща. Тези, които имат време и биха вършили тази работа за малко пари са пенсионерите – но те не стават по очевидни причини, а и вече май и де юре не могат. Така че кой остава – ами нашите ромски братя, естествено! Те имат време, млади са, биха работили за жълти стотинки. Нека да започнат да правораздават. И без това са бъдещето на тази държава.

Истината
Истината
12 септември 2019 12:03
Гост

Хахахахаха, имитация на участие на гражданите в правосъдието. Хайде дайте статистика колко пъти съдебни заседатели са се обединявали срещу съдията или колко пъти съдебен заседател е писал особено мнение. В 99,999999 % от случаите заседателите се солидаризират със съдията, тъй като това са хора конформисти, които не искат да си развалят отношенията със съда, още по-малко пък им пука за подсъдимия или пък обективната истина. В редките случаи, в които присъдата е постановена от заседателите с особено менение на съдията, тя пада на горната инстанция. Да не говорим за смешното заплащане…

кукуригу
кукуригу
12 септември 2019 8:38
Гост

“проблемът” е, че пенсионерите над 68, които бяха най-активни вече са аут от схемата. но тази промяна е за добро, аман от заседатели изкуфелници

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 18:06
Гост

Чакай някой да ти работи за 20 лева. Хората не работтят за „мерси“.

ХАХА
ХАХА
11 септември 2019 21:49
Гост

Напротив, точно тук трябва и за едното мерси да работят….

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 18:03
Гост

Много убедителни аргументи на Деница Вълкова относно прозрачността на съдебната система.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:42
Гост

Завишиха изискванията, пък сега искат кандидатури. Няма как да стане. Да мислят като променят законите.

advocat
advocat
12 септември 2019 9:24
Гост

Вехтият и неефективен институт на съдебните заседатели трябва да отиде историята.