Следва ли в броя на работните места, определени от работодателя за заемане от хора с намалена работоспособност, да се включват и тези за майки с деца до двегодишна възраст. По този въпрос предстои да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС).

Състав на Гражданската колегия с председател Светла Цачева и членове Албена Бонева и Боян Цонев преди дни допусна до касационно обжалване (виж определението тук) делото на медицинска сестра от Варна именно заради това питане в жалбата ѝ.

Върховните съдии посочват, че въпросът е от значение за точното приложение на закона и за развитието на правото, а по него няма формирана съдебна практика.

Казусът е от Варна. Жената била медицинска сестра с безсрочен трудов договор във втора клиника по инфекциозни болести в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“.

През 2017 г. с решение на ТЕЛК поради нарушения на вестибуларната функция ѝ е определена 52% трайно намалена работоспособност за срок от една година. Като противопоказни условия на труд са посочени вдигане, бутане, пренасяне на тежки товари, екстремни усуквания, неблагоприятни климатични условия, нощен труд. Посочено е и че тя не може да работи като медицинска сестра в стационар, но може да работи като такава, ако не извършва недопустимите за състоянието ѝ дейности.

Двадесетина дни по-късно обаче директорът на болницата прекратява договора на медицинската сестра на основание чл. 325, ал. 1, т. 9 от Кодекса на труда, т.е. поради невъзможност на служителката да изпълнява възложената ѝ работа поради болест, довела до трайна неработоспособност. Причината – всички места за трудоустроени са заети и няма свободна длъжност в лечебното заведение, която е подходяща за заемане от нея.

Кодексът на труда – чл. 315, задължава всеки работодател с повече от 50 служители да определя всяка година работни места, подходящи за трудоустрояване. Те трябва да са от 4 до 10% от общия брой на работниците в зависимост от икономическата дейност.

Шефът на болницата е определил максималният брой места за трудоустроени – 186 при обща численост на персонала от 1860 души. Общо 74 от тях обаче са били определени като подходящи за заемане от майки с деца до двегодишна възраст, от тях 33 били за медицински сестри.

Освободената служителка завежда дело срещу уволнението си, като настоява то да бъде признато за незаконно, тя да бъде върната на работа, както и да ѝ бъде присъдено обезщетение. Окръжният съд във Варна отхвърля иска ѝ, като приема, че заповедта за уволнението ѝ е законосъобразна, тъй като са спазени всички законови изисквания за прекратяване на трудовия договор. В решението на втората инстанция се приема, че шефът на болницата е изпълнил изискването на КТ да определи места за трудоустроени служители.

„Изводът на съда за спазване на изискванията на чл. 315 КТ е формиран без да е обсъдено следва ли в работните места, подходящи за трудоустрояване да се включват и работни места за майки с деца до двегодишна възраст“, констатира ВКС.  И посочва, че по този въпрос, който е от значение за точното приложение на закона и развитието на правото, няма формирана съдебна практика, и допуска делото до касационно обжалване.

Заседанието по делото е насрочено за април, а след това върховните съдии ще се произнесат с решение, с което не само ще постановят дали уволнението на медицинската сестра е било законно, а и дали работодателите имат право да включват местата за майки с малки деца в тези за трудоустроени.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
07 януари 2019 10:28
Гост

А сега с новите задължителни квоти за инвалиди ще стане още по-тегаво за работодателите.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 8:50
Гост

Може би трябва да се завиши малко процентът на работните места. Така явно не стигат до никъде.

Минко
Минко
07 януари 2019 10:17
Гост

Майките с деца до 2 години и без това са в неравностойно положение. Остава да им намалят и полагаемите работни места.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 8:48
Гост

Сложен казус. И директорът и сестрата са прави за себе си.