Висшият съдебен съвет (ВСС) избира днес главен прокурор. Кандидатът е един – зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той беше номиниран единодушно от 11-членната Прокурорска колегия през юли.

Oт ранни зори целият район около сградата на Висшия съдебен съвет е отцепен. Трамваите по ул. „Екзарх Йосиф“ са спрени, има и барикади. За да стигне до сградата на съвета, всеки гражданин минава пред полицейски проверки. Личните данни на журналисти и работещи в района се записват и те се съпровождат до окончателната им дестинация. Служители на МВР обясниха, че драконовските мерки за сигурност са заради двата протеста, които вече започнаха пред съвета. Единият е срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, а другият е контрапротест в негова защита.

Двете групи обаче са разделени. Тези, които са издигнали плакати „Гешев – шериф на народа“, са пред сградата на Националния институт на правосъдието, която е в съседство на тази на ВСС. Втората група е на ул. „Княз Борис I“ и не се допуска в близост до съвета. Засилена охрана има и вътре в сградата на ВСС, където освен служители на Главна дирекция „Охрана“, има и около шестима души от НСО (повече за протестите и безпрецедентните мерки за сигурност виж тук).

Гешев: Не приемам да ми казват какво е истина и какво лъжа

Изслушването на Гешев започна с представяне на докладите за притежаваните от него професионални и нравствени качества и с мотивите на Прокурорската колегия, с които той е издигнат за поста.

Последва кратко представяне на концепцията му. Кандидатът заяви, че тя не е научен труд, а е чисто с практическа насоченост и не може да има претенции за висок академичен стил.

Гешев поясни, че увереност, че ще се справи със задачите и проблемите, които биха възникнали пред него, му дава дългогодишният му стаж в правоохранителните органи и в прокуратурата, както и реалният управленски опит, който има на различни нива в държавното обвинение.

Същевременно той посочи, че приема номинацията си от цялата Прокурорска колегия като знак на доверие не само към него, но и към всичките му колеги, с които е работил. Приел е номинацията, защото противното означава, че ще предаде това доверие и труда, който са положили през последните години. Този труд ще отиде на вятъра, каза Гешев.

А после заяви, че има и една друга причина, която не е споделял до момента, но която е оказала влияние върху решението му да приеме номинацията.

„В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата. Това, което правиха през годините, освен да говорят, е да се хранят от това говорене, включително и да изграждат идеологическата си база с компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое е, кое е лъжа и кое не, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, да изпитваш страх, че като се събудиш и ще излезе поредната хибридна статия, с която ще атакуват теб и семейството ти, за да те омаскарят и съсипят професионалното ти бъдеще. Да се откажа при тази безпрецедентна атака, означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ме подкрепили. И за да не излезе утре поредната фалшива новина – не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам на мен да ми се казва какво да мисля, не харесвам този подход. Това не е политическо говорене, а отговор на политическата атака към част от съдебната власт. Тези атаки уронват престижа на прокуратурата и на цялата съдебна система“, обясни Гешев.

Докато излагаше статистически данни за работата на прокуратурата, беше получен сигнал за бомба (повече за него виж тук). След като ВСС реши да не прекъсва заседанието, Гешев накратко продължи с данните за работата на прокуратурата, които е изложил и в концепцията си.

След като приключи правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че към него са зададени 107 въпроса.

Преди да започне да отговаря, Гешев коментира възраженията на някои неправителствени организации срещу процедурата за избор на главен прокурор. Кандидатът заяви, че тя е една от най-прозрачните, а възраженията имат за цел компрометирането му и да осъществят натиск не само върху ВСС, но и върху президентската институция. Той добави, че циркулират мнения за сезиране дори на Конституционния съд като това идва от същите политико-финансови кръгове, за които вече е споменал в изложението си.

След това започна да отговаря на въпросите на неправителствени организации.

Въпроси за отговорността на главния прокурор и делата „КТБ“ и „Иванчева“

Един от тях беше за изпълнението на решението на съда в Страсбург по делото „Колеви срещу България“, което изисква у нас да бъде въведен механизъм за разследване на главния прокурор. Гешев отговори, че регламентация трябва да има, но тя трябва да отчита спецификите на длъжностите на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. „Мнението ми като юрист е, че трябва да има специфични разлики между главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Но сегашната правна регламентация е много по-опасна за независимостта не само на съда, но и на прокуратурата. Няма гаранция, че заради някаква лична специфика на човек някой няма да се самосезира от публикации и да започне наказателно производство. Да, ще има инстанционен контрол, но актът ще рефлектира сериозно върху независимостта и на прокуратурата, и на съда. Затова регламентация трябва да има, включително и с гаранции за обективност“.

Тук се намеси правосъдният министър Данаил Кирилов, който уточни, че на 7 и 8 ноември 2019 г. е нас пристигат представители на Венецианската комисия и ВСС ще има среща с тях. Както е известно, той изпрати на Венецианската комисия проекта за промени в ЗСВ и НПК, с които въвежда механизъм за отстраняване на тримата големи от длъжност при разследване.

В отговор на въпрос Иван Гешев поясни, че най-тежките дела, които е разследвал, са били пътно-транспортни престъпления, при които има жертви.

Гешев спомена и делото за фалита на КТБ като го определи като „най-сериозното предизвикателство“, но не само заради натиска върху екипа, който е работил по него, но и защото „такава щета като процент от БВП не се е срещала никъде в Европа“. Той добави, че тя е сравнима само с едно дело в САЩ срещу финансова пирамида, където щетата била 61 млрд. долара, но като процент от БВП тук е по-голям.

Във връзка с това дело неправителствени организации са отправили питане защо не е разследван депутатът Делян Пеевски и имал ли е той кредити от КТБ. Иван Гешев отговори така: „Не сме разследвали всички кредитополучатели на банката, защото не е престъпление да получиш кредит от банка. Проверили сме почти всички кредити, отпуснати от КТБ, включително и кой стои зад определени фирми. По делото са налице доказателства за това, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с депутата, са погасили кредитите си целево. Няма данни, които да ангажират наказателна отговорност на този депутат. Няма данни и Иво Прокопиев да е получил каквито и да е пари, както и други богати хора в България“.

Той каза и че не вижда проблем да влиза в съдебна зала по дела, както правят председателите на върховните съдилища. Даде за пример делото „КТБ“, като поясни, че не желае да прехвърля отговорността за него на колегите си.

Гешев беше попитан и какво мисли за срещата на главния прокурор с бизнесмен и медиен собственик в ЦУМ. „Имаше проверка на ИВСС, която не констатира нарушения. За мен случаят е приключен. Главният прокурор, всеки магистрат и всеки от вас (членовете на ВСС – б.а.) има хиляди ограничения, които влизат сериозно в личната ни сфера, но това не означава, че не трябва да имаме в някаква степен право на личен живот и лични срещи и контакти“, отговори той.

Присъствието му на ареста на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за подкуп също бе повод да му бъде зададен въпрос от неправителствения сектор – в качеството си на какъв е бил там и като какъв после е участвал в пресконференцията по темата. Гешев обясни, че на 17 април 2018 г. е бил на мястото на ареста като ръководител на Специализираната прокуратура и че не е участвал в действията по разследването. „Бях там и за организиране в случай на необходимост и взаимодействие с останалите държавни органи и за подкрепа на хората, които работеха на място предвид ситуацията, която се разви тогава“, каза той. А на пресконференцията присъствал като административен ръководител, защото носи отговорност и не се притеснява от това.

Кандидатът за главен прокурор беше попитан и дали следва да се носи дисциплинарна отговорност при „провал на обвинението“. Отговорът му беше категоричен – не, не трябва да се носи дисциплинарна отговорност за изпълнение на служебните задължение. С лаконичното „Не“ отговори и на въпроса дали е политически зависим.

Чест въпрос беше и дали прокурорските постановления за отказ да бъдат образувани досъдебни производства трябва да подлежат на съдебен контрол.

Гешев заяви, че е привърженик на тезата за разширяване на съдебния контрол и върху тези прокурорски актове, защото „това би се отразило положително по отношение на правата на гражданите и едва ли ще се отрази върху ефективността и ефикасността на разследването“.

Той не членува в организации, поясни, че е ловец, но не е ходил отдавна на лов.

Намек за сватба

След като в продължение на часове отговаряше на въпроси на неправителствения сектор, дойде време и членовете на ВСС да задават такива.

Първи беше Йордан Стоев, който попита номинирания защо в имуществената си декларация не е обявил притежаваното от жена му Детелина Хинчева и в какви отношения е тя с главния свидетел по делото срещу Десислава Иванчева – Александър Ваклин.

„Надявам се да има отношения само с мен. Но защо да ѝ причинявам това.

Аз съм ѝ длъжник, не ми остана време да сключа граждански брак с нея, но ще обективирам това“

 отговори Гешев, намеквайки, че предстои сватба.

Уточни, че Хинчева е купила апартамент от Ваклин, който се намира до Софийския затвор и че това е единственото им жилище в столицата. Добави, че прокуратурата, КПКОНПИ и Инспектората към ВСС са извършили проверки във връзка с публикации, че се познава с Ваклин, но не са констатирани нарушения.

Питания за протести и олигарси

След Стоев последваха въпроси и на други членове на съвета. Боряна Димитрова се поинтересува от немалкия брой специални разузнавателни средства, които използва спецпрокуратурата за разследване на престъпления. Гешев заяви, че съдът преценява дали те са прекомерни. Но имало видове престъпления като организираната и трансграничната престъпност и прането на пари, за които СРС се оказва едно от малкото ефективни средства за постигане на резултати.

В отговор на въпрос на Даниела Марчева заяви, че действително в някои случаи негови колеги внасят обвинителни актове в съда само когато са абсолютно сигурни в изхода на процеса. „Аз не ги обвинявам, това не е незаконно. Но бях на отчета на една прокуратура, която имаше нула оправдателни присъди и се потресох. За мен това не е нормално. Не е правилно да внасят обвинителни актове само когато си сигурен в присъдата.

Прокурорът трябва да защитава обществената справедливост и да рискува“, каза Гешев.

Последваха няколко въпроса от Олга Керелска. В първия тя напомни думите му, че на 99% няма да участва в процедурата, а после се оказва единственият кандидат и поиска да знае какво се е променило за този кратък период от време.

Гешев отново повтори тезата за атаките срещу него и семейството и поясни, че това го е стимулирано да участва в процедурата, защото този бил начинът да отговори на тези кампании – да покаже, че не го е страх. „Защо да ги оставя да се чувстват, че правят нещо добро“, заяви той без да споменава точно кого има предвид.

И още: „Бях сам и като административен ръководител на Специализираната прокуратура. Няколко пъти напомних, че и проф. Борис Велчев беше единствен кандидат за главен прокурор. Няма да сравнявам с избора на управляващ директор на Международния валутен фонд. Това е въпрос на професионален избор на една колегия, създадена по законодателна инициатива на шеф на партия, който сега е против тази процедура. Всяка една от колегиите трябва професионално да номинира – не бих коментирал избор на председател на ВКС или на адвокатурата“.

Вторият въпрос на Керелска беше свързан с „безпрецедентната подкрепа“, която е получил от прокурори, следователи, служители, представители на МВР и на научните среди. Керелска каза, че у нея е останал привкус, че тази подкрепа се дирижира по административен начин и попита дали той има нужда от нея.

„Не го преценявам аз, хората са го направили. Ако мислите, че сме централизирана структура, не сте права. Прокурорите са магистрати, не мога да си представя да кажа – съберете се и се подпишете. Това е поредната пропагандна теза на една политическа сила. Колегите приеха това за политически натиск, а единственият начин професионалната общност да отговори е със становище. И тези хора дали съзнателно, или не доведоха до този резултат. Безпрецедентна е подкрепата, както е и безпрецедентно прокурор да се кандидатира за главен прокурор. През годините главните прокурори са били извън професионалната общност, само г-н Цацаров беше наказателен съдия.

Държавата се държи с прокуратурата като с малолетно дете, на което да назначи настойник“, каза още Гешев.

Третият въпрос на Керелска беше свързан с протестите срещу кандидатурата на Гешев. Тя попита дали е възможно тези хора на собствено основание и преценка да считат, че има нещо нередно в този избор и да имат възражения за номинацията му или всичко е израз на политически натиск.

„Не всичко е в резултат на политически натиск. Има и икономически, и политически интереси, засегнати са всякакви други интереси от работата на прокуратурата. Има и идеологически причини. Тези хора имат право на мнение, но трябва да спазват закона. Сега чета, че блокирали бул. „Цариградско шосе“. Извинявам се на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работата си, до училището, до детската градина, защото съм сигурен, че друг няма да се извини“, бе отговорът на Гешев.

Керелска засегна и темата за ареста на Иванчева като поиска да научи мнението на кандидата дали задържането на бившата кметица е допринесло за увеличаване на доверието на българските граждани към прокуратурата.

Отговорът на Гешев беше, че е имало факти и обстоятелства, които е трябвало да бъдат много бързо обяснени, но тъй като това не е сторено, е била създадена превратна медийна представа на случая. Какво има предвид, не стана ясно. Но той призна това за грешка като добави, че не се срамува да го направи. Би го било срам, ако на демонстрация в негова подкрепа присъстват например хора на Димитър Желязков-Митьо Очите.

Атанаска Дишева на свой ред попита кандидата дали главен прокурор може да се изказва в качество различно от заеманата длъжност.

„Защо да не мога да се изказвам в лично качество. Ако не нарушавам правилата, не виждам пречка за това, след като някои магистрати могат да говорят като политици“, отговори Гешев.

Дишева зададе и втори въпрос – какво разбира под думите „политическо говорене“ и дали определя част от неговото говорене днес като политическо. Отговорът на второто беше „Не“. „Един ръководител трябва да защитава прокурорите и независимостта на прокуратурата, да я брани от политически атаки. Когато е подложен на атака – политическа, немотивирана – това е политическа защита“, каза Гешев.

Атанаска Дишева обаче заяви, че не е получила отговор на въпроса и настоя за такъв. Гешев отговори по същия начин. Дишева отново настоя. А кандидатът накрая заяви: „Ще се изпитваме ли. Не мисля, че сме в процедура за преподавател по политология. Приемете, че не знам какво значи политическо говорене“.

Олга Керелска отново взе думата, за да попита дали има политико-олигархични кръгове, които го подкрепят и дали би се отнесъл еднакво ако и едните, и другите извършат нарушение.

„Не познавам олигарси. Снемал съм обяснения от депутата Делян Пеевски. Участвал съм и в разпита на Иво Прокопиев. Кажете какво очаквате да ви кажа, за да сте щастлива?“, заяви Гешев.

Олга Керелска поиска извинение и го получи. „Независим съм, зад мен не стоят такива кръгове и политици и който още ви интересува“, отговори Гешев.

Процедурата

За да бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев трябва да получи минимум 17 гласа от общо 25 членове на ВСС. При гарантирани 11 гласа от Прокурорската колегия, са достатъчни само още шест от Съдийската колегия, за да седне той на стола на Сотир Цацаров, чиито мандат изтича на 10 януари 2020 г.

Решението на ВСС за избор на главен прокурор е предложение, а самото назначаване по Конституция се извършва от президента Румен Радев. Съветът предлага на държавния глава да издаде указ за назначаването на избрания, а Радев има възможност еднократно да откаже. Тогава ВСС ще трябва да реши дали да подкрепи Иван Гешев и да изпрати отново предложение за назначаването му. Ако съветът потвърди избора си, държавният глава е длъжен да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор. В закона обаче няма посочен срок, в който президентът да стори това – нито при първото, нито при второто получаване на предложението за назначаване на един от тримата големи в съдебната система.

В месеците преди откриването на процедурата за избор на главен прокурор името на Гешев непрекъснато беше спрягано за приемник на Сотир Цацаров. Самият той обаче многократно отхвърляше вероятността да участва в надпреварата за поста, като изтъкваше, че на 99% няма да се кандидатира, защото кампанията щяла да бъде „кална и мръсна“. „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…“, каза Гешев в началото на юни. Месец по-късно обаче се съгласи кандидатурата му да бъде издигната, като посочи, че приема номинацията заради огромното доверие, което са му оказали членовете на ПК на ВСС. И обеща да заложи на приемственост и да не прави революции.

Действително заявки за революции липсват в концепцията му от 32 страници, която сам описва с две думи – надграждане и промяна. Иван Гешев обещава, ако бъде избран за главен прокурор, да работи за законодателни изменения за по-голяма ефикасност в работата на прокуратурата и за преодоляване на формализма в досъдебното производство, обучения, засилени проверки на контролните органи, международно сътрудничество, съвместни екипи с представители на други институции, продължаване на действията по въвеждането на унифицирания модел за реформа на районните прокуратури, публичност и прозрачност в работата на обвинителите и гарантиране на тяхната независимост, проблемите с вещите лица и не на последно място – отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. За последното вече няма как да работи, защото във вторник Европейската комисия обяви последния си доклад за напредъка на България, в който препоръчва отпадането на мониторинга.

Други негови обещания са да положи усилия за изграждането на хармонични отношения със съда и всички разследващи органи в „името на общата цел – успешно противодействие на престъпността“. Защото, по думите му, българските граждани са работодател на магистратите, които са длъжни да дадат „продукта, който те очакват от нас“. „Този продукт се нарича „справедливост“, казва Гешев. И отново потвърждава, че е приел номинацията, защото трудът и старанието на колегите му не бива да остават напразни.

Колегите на свой ред му отвърнаха със същото. От юли до средата на октомври в общо 73 становища прокурори, следователи, служители, представители на МВР, ДАНС и на научните среди изразиха подкрепа за кандидата за главен прокурор.

На обратната позиция застанаха адвокати, неправителствени организации и един съдия. В 12 становища се поставят под съмнение професионалните качества на Гешев и му се отправят множество въпроси. Сред питанията са такива за механизма за разследване на главния прокурор, за практиката през последните месеци на държавното обвинение да разгласява доказателства от висящи досъдебни производства, трябва ли да се носи отговорност за нарушаване на презумпцията за невиновност, какви действия би разпоредил като главен прокурор в случаите като този на мача България-Англия и др.

Въпросът за професионалните качества на кандидата постави и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров той поиска данни за качеството на работата на Гешев като прокурор, а не просто статистика колко дела е внесъл в съда и колко са осъдените лица, каквато информация се съдържа в доклада на Комисията за атестирането и конкурсите към ПК. Панов мотивира искането си с факта, че като член на ВСС ще участва в гласуването и трябва да може да направи мотивиран избор.

Преди три дни от КАК му отговориха така – за периода от 17 април 2006 г. до 1 юни 2009 г. като обвинител в Софийската районна прокуратура Иван Гешев е внесъл в съда 134 обвинителни акта, 6 споразумения и 70 предложения по чл. 78а от НК. През 2009 г. е командирован в Софийската градска прокуратура, а през 2012 г. е повишен там, където работи до юли 2016 година. За петгодишен период (до 2014 г.) той е внесъл в съда 15 обвинителни акта и 5 споразумения. В отговора до Панов е отбелязано, че по актове на Гешев са осъдени 233 лица. Но няма данни колко са оправдателните присъди и колко от делата са върнати от съда.

През последните две години от престоя му в СГП на Гешев не са разпределяни дела, защото той пое това за фалита на КТБ, по което остава да работи и след избора му за шеф на Специализираната прокуратура през юли 2016 г. Обвинителният акт по делото „КТБ“ беше внесен в Специализирания наказателен съд на 20 юли 2017 г.

Тогава Иван Гешев коментира работата по това производство така: „Това дело е уникално, все едно да сравним операция от апендицит и присаждане на глава. Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната“.

Това не е единствената запомняща се реплика на кандидата за главен прокурор. По повод на друго шумно дело – това за подкуп срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, Гешев заяви: „Иванчева е изнудвала в житейски смисъл и други хора“ и „Светнаха като коледни елхи(имайки предвид следите по белязаните банкноти).

А след присъдата от 20 години, наложена от спецсъда, той обясни защо това дело е приемано за важно от някои по следния начин: „Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни интереси. И така се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно”.

Преди три месеца по повод разследването за хакерската атака срещу НАП и ареста на Кристиян Бойков от фирма „ТАД груп“, Гешев каза: „Предстоят разкрития. Това момче е оръдие, маша, сигурен съм какво ще се случи, неслучайно шефът му стоеше до него – да не се изпусне да каже нещо. Това момче трябва да остане на тъмно с чувствата си, да осмисли постъпките си и да реши дали ще помогне на закона, или ще постъпи по друг начин„.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Софийски адвокат
Софийски адвокат
24 октомври 2019 17:42
Гост

Колеги-адвокати от Пловдив, Вие сте последната ни надежда! Вместо нашата колегия да организира масов протест против този фарс, който засяга не само нашата гилдия, но и цялата държава, те отново останаха на практика безучастни! Вие показахте, че наистина Ви стиска да се изправите срещу тази пародия на правосъдие и не сте безразлични! Всички колеги от София, с които съм говорил, се възхищават на смелостта Ви и не надяваме да подемете някаква инициатива, с която реално да се противодейства на това извращение с правосъдната ни система!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 17:14
Гост

Седми час слушам само за хибридни атаки и икономически кръгове… Поне с изказа си да можеше да състави едно правилно структурирано изречение, ама толкоз си можем.

Край
Край
24 октомври 2019 16:36
Гост

Тотален протест. Революция. Чашата преля.

Мафиот
Мафиот
24 октомври 2019 16:35
Гост

4 години – 0 дела. Има записи как е правил договорки с ОПГ. КТБ-то го замете. Перфектният.

Нормален човек
Нормален човек
24 октомври 2019 16:33
Гост

Сега е моментът да се емигрира. Ясно е, всички ще го отнесем.

Поправка
Поправка
24 октомври 2019 16:34
Гост

Всички не, само възпитаните, спазващи правилата и разграничаващи доброто и злото.

Жител
Жител
24 октомври 2019 16:33
Гост

Айде избирайте го там, че цяла София е в задръстване от тоя протест.

скукааааа
скукааааа
24 октомври 2019 12:29
Гост

Гледам ги и признавам умирам от скука, ако се решили да откажат хорат да проследят избора на живо – успяха!

бкп се завръща
бкп се завръща
24 октомври 2019 12:31
Гост

чакай, сега започва „интересното“ като дискутират за качествата на кандидата, да видиш тогава изказвания като конгрес на БКП и подскачащ като петел лозан панов

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:34
Гост

Какво ги развяват тези знакови дела като прани гащи. Това не е никаква гаранция за качеството на работата на Гешев.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:30
Гост

В интерес на истината Гешев не удържа на думата си и се кандидатира. А аз на такъв човек не мога да имам доверие.

Анчо
Анчо
24 октомври 2019 10:31
Гост

А и КАК го изстреляха с трамплин.

Стойчо
Стойчо
24 октомври 2019 11:20
Гост

Абсолютно! Тарикат мъж не писка, а той опищя света предварително и не си спази думата.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:27
Гост

При съмнения за пране на пари Цацаратурата оневинява слугите на Делян Пеевски и задкулисието в съдебната система в рамките не на години, месеци, седмици, дни или часове, а в рамките на минути! С други думи каквито и доказателства да ни дадете – „нашите“ хора винаги са чисти, единсвено тези, които ги обвиняват, могат случайно да се самоубият.

https://www.actualno.com/politics/pere-li-pari-edinstvenijat-kandidat-za-glaven-prokuror-dokumenti-news_1387735.html?fbclid=IwAR1ZQJtplIwRnGLwcCdMAVzFYduOPLN4x35qcWvbLTA6wj4gJvkX3kovdhg

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:27
Гост

И в края на краищата от тази кална и мръсна кампания Гешев излиза чист, морален и етичен. Да ни е честит!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:32
Гост

Това само в похвалните слова от трудовите колективи на Цацаратурата и полицията.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:24
Гост

Само където не ни раздадоха билети за цирк. Някой мисли ли, че Гешев няма да бъде избран?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:05
Гост

Цветинка Пашкунова нешо не виждам?

До редакцията
До редакцията
24 октомври 2019 9:31
Гост

Поздравления, lex.bg!
Избрали сте точната снимка

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:48
Гост

Пред ВСС ще е страшно днес с двата протеста. Ако се стигне до сблъсъци, защото а това ми мирише заради присъствието на провокаторите на ония кафевите, това ще има международен отзвук, а ББ мрази да го злепоставят пред „приятелите“ му европейци. Тогава може да има някаква промяна. Или само се надявам на такава.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:38
Гост

Един ще отсъства. Значи 24. Според мен ще има избор

бате ванко
бате ванко
24 октомври 2019 7:31
Гост

Истината е, че т. нар. протестъри не издигнаха никаква кандидатура, с която всички да кажат ето това е кандидат от класа, това ще е одър главен прокурор. излязоха с Бойко Атанасов, човек със спорни професионални качества и сложна дупшевнос, за да съм по-мек.

вътрешно инфо
вътрешно инфо
24 октомври 2019 7:32
Гост

читави колеги от прокуратурата са питани, но всички са отказали

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:35
Гост

Как да се съгласи някой, като знае какво го чака. На четвъртия етаж има отмъстителни хора, които ще го съсипят. А пропо компроматът за милионите на Гешев, който уж бил даден от Васил Миков, Бог да го прости, изглеждаше твърде хубав, за да е истина

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:42
Гост

Това не е компромат, а истина. Просто прикриват единственият

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 9:51
Гост

Сарафов отрече това да е неговият подпис, не че не може да го направи под натиск. държава към провал, ако е така

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:41
Гост

Ако не го изберат, може тогава НПО секторът да се мобилизира и да даде читава кандидатура на Дани

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:47
Гост

Така е, но това по никакъв начин не оправдава изборът на Гешев. Данаил Кирилов имаше право да издигне кандидат, но не го направи – защото нямаше кандидатура от „протестърите“ или защото така са му казали (и толкова си може)?

Симо
Симо
24 октомври 2019 9:50
Гост

Данито по скоро не смее. Той е повече по приказките.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 7:28
Гост

то е решено, бе, първов сараите, после в банкя

отпускари
отпускари
24 октомври 2019 7:27
Гост

Да видим дали ще има отпускари, болни и други скатавки – това ще е знак, че избор може и да няма, ако не – Гешев има 17, че и отгоре