Висшият съд в Белград съобщи, че разглежда допълнителна молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

Това съобщи БГНЕС, като се позовава на информация на сръбската редакция на радио „Свободна Европа“. Новината идва само два дни, след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече шеста година не екстрадират Василев, който е подсъдим по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като едно от обвиненията е за присвояване на над 2,5 млрд. лева.

Процесът в България срещу Василев върви задочно, след като Сърбия не го екстрадира, а той отказва да се върне. От съда в Белград са съобщили, че новото разглеждане идва след допълнително искане от прокуратурата на България от 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшият съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за молбата.

В сряда главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за отказа на Сърбия да екстрадира Василев. В съобщението на прокуратурата се казваше, че уведомлението е и с оглед „бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури“.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, се казва още в писмото на главния прокурор.

Вчера бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”.

„Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза Живкович в сградата на Скупщината.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
09 февруари 2020 17:57
Гост

с две думи – сръбското правосъдие е бетер като бългатското 🙂 то затова сме и на един чул 🙂

успех
успех
07 февруари 2020 15:02
Гост

A колко е вероятно сръбският съд набързо да откаже всякаква екстрадиция, при подобни действия, наподобяващи натиск. С аргумент, че искането е политически мотивирано. Да припомня апела на Лозан към съдийката за бързо решаване на казуса на Джок какъв резултат даде – четири месеца по-късно и..

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 13:03
Гост

Тази сага вече ми писва, а Василев си се окопа и в чужбина.

Стоян
Стоян
07 февруари 2020 12:59
Гост

Василев финансира политиците там, а Гешев вярва, че ще ни го върнат.

Четвъртата власт
Четвъртата власт
07 февруари 2020 13:01
Гост

Сещам се за един наш политик, който вечно е на ръба на законното и се ползва от закрилата на държавата. В последно време даже си закупи и медии.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 13:01
Гост

Един да е, с мед да го намажеш. А ние храним маса хрантутници там горе.

Гешева
Гешева
07 февруари 2020 12:57
Гост

Тепърва ще разглеждат допълнителна молба на българската прокуратура. А с първата какво стана?

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 12:56
Гост

Цецко си е оплел кошницата.Даже и в Сърбия го пазят.

Ивайло
Ивайло
07 февруари 2020 12:55
Гост

Гешев и Борисов доста си приличат. Не само по поведение – селски момчета, от покрайнините на София, арогантни популисти и т.н. И двамата си мислят, че като щракнат с пръсти и в Брюксел хоро ще заиграят. Но само БГ евродепутатите се кълчат. Гледахте ли клипчето, в което Гешев им се кара защо са извикали журналисти и то от тези, които задават неудобни въпроси. Ако не сте, вижте го.

хъм
хъм
07 февруари 2020 12:51
Гост

Цветан Василев се оказва по-хитър от Божков. Шест години не го връщат, а Божков го хванаха на първата седмица. Явно въобще не е предполагал с такъв танк се сблъсква

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 12:54
Гост

Освен хитър и подплатен с пачки. А всичко се купува с пари, особено с много такива.

анонимен
анонимен
07 февруари 2020 12:48
Гост

И като го разгледат, та ще ни го върнат

Fine
Fine
07 февруари 2020 12:36
Гост

Сега да не потегли към Дубай пък…

дрън
дрън
07 февруари 2020 12:49
Гост

Към ОАЕ 🙂 че ги ловят

Павлин
Павлин
07 февруари 2020 12:58
Гост

@дрън
Дубай е в ОАЕ. 😉