Възможността човекът, чието принудително настаняване в психиатрия се решава от съда, да участва в процедурата чрез видеоконферентна връзка, е оспорена в Конституционния съд (КС) от омбудсмана проф. Диана Ковачева (пълния текст на искането виж тук).

Тя настоява за противоконституционно да бъде обявено последното изречение на чл. 158, ал. 5 от Закона за здравето: Лицето, чието настаняване се иска, трябва да бъде разпитано лично и ако възникне необходимост, се довежда принудително. Когато здравословното състояние на лицето не позволява да се яви в съдебното заседание, съдът е длъжен да придобие непосредствено впечатление за неговото състояние. В тези случаи, както и при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, извънредна епидемична обстановка или други форсмажорни обстоятелства, лицето, чието настаняване се иска, както и вещото лице, назначено да даде експертно мнение, може да участват в делото и чрез видеоконференция, като самоличността им се удостоверява от директора на болничното заведение или от упълномощено от него лице“.

Видеоконферентното участие на лицето с психично разстройство в делото за задължителното му лечение е възможно от една година. То беше регламентирано, тъй като обичайно този човек вече е в болница и е във фаза на обостряне. Т.е. довеждането му до съда изисква специализиран транспорт и да се отделят санитари. Освен това често тези хора представляват опасност. Възможността вещите лица, които дават мнението си за състоянието им, пък работят именно в болницата, в която човекът е настанен за стационарно лечение и губят много време, за да пътуват до съда.

Пред КС проф. Ковачева обяснява, че сигнали до нея сочат, че на практика делата за задължително лечение в момента се гледат рутинно и без да се иска съгласието на никого чрез видеоконференция по скайп, при което настаняваният е включен обикновено от Центъра за психично здраве, в който пребивава след настаняването му там по спешност, а адвокатът му е в съдебната зала и двамата нямат никаква връзка. „Това е напълно неприемлива ситуация, още повече когато става дума за уязвим участник в процеса, каквито са лицата е психични разстройства“, заявява тя.

И напомня, че задължителното лечение по своята същност е лишаване от свобода и в производство трябва да се спазват всички стандарти, включително и за гарантиране на справедлив съдебен процес. „Такива определено не са налице в хипотезата на въведената видеоконференция е чл. 158, ал. 5, изр. трето от Закона за здравето“, пише омбудсманът.

Тя прави сравнение с обявената от КС за противоконституционна разпоредба на чл. 64, ал. 2 от НПК. Редакцията ѝ, която отмениха конституционните съдии, гласеше: „При обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник, обвиняемият може да участва в делото и чрез видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста или от определен от тях служител“.

Ковачева напомня мотивите на КС да я обяви за противконституционна и изтъква, че уредбата на съдебния контрол чрез видеоконференция по чл. 158, ал. 5 от Закона за здравето е по-рестриктивна и по-увреждаща правата на настанявания от тази по чл. 64, ал. 2 от НПК (повече за решението на КС за видеоконферентното участие на обвиняемия при определяне на мярката му за неотклонение виж тук).

КС образува дело по искането на омбудсмана и докладчик по него е председателката на съда Павлина Панова.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lisette
Lisette
12 юли 2022 1:56
Гост

Здравейте
казвам се Лизет Декларк Аз съм банков администратор в сътрудничество със Световната банка, Международния валутен фонд, Европейския съюз, с няколко френски банки и финансови институции с цел подобряване на условията на живот, улесняване на достъпа до кредити за бедни хора и компании които нямат достатъчно гаранции, за да отидат и да направят заеми в конвенционалните банки, свържете се с мен за всички ваши нужди от заеми без гаранции, бързо и добре обезпечено с много нисък процент на погасяване. Свържете се с нас за повече информация. lisetedeclarck@gmail.com

Доказателства
Доказателства
11 юли 2022 19:55
Гост

Да влезе веднъж в зала по такова производство.. Тогава да предлага

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 18:26
Гост

Тва недоклатеното било професор…….ехааааа…..а дали е виждала зала от вътре…..

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 17:47
Гост

Госпожата пак цъфна по медиите, без да знае за какво става въпрос. Много ми е интересно, ако отново се обяви епидемична обстановка или пък просто се постави дадено лечебно заведение под карантина, кой съдия, с коя секретарка и с кои прокурор и защитник ще се появят в лечебното заведение, за да възприемат състоянието на освидетелстван. Още по-интересно става, ако въпросното лице е в изолатор, фиксирано и единственото което прави е да крещи или пък да мълчи, докато му текат лигите. Да не пропусна, че може да наплюе съдията или секретаря, защото само те се престрашават да доближат болния. За сведение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 16:55
Гост

Пиар за омбудсманката, която не е влизала в съдебна зала – наследено от Манолова.

Божидар
Божидар
11 юли 2022 15:47
Гост

хм, искането е много инетресно

Анонимен
Анонимен
11 юли 2022 16:15
Гост

Никак не е интересно. Просто дидиту трябва да си намери нов мъж след венци и малко повече сех да има.

Димитрова
Димитрова
11 юли 2022 15:46
Гост

този Закон за здравето се нуждае от животоспасяваща операция

Въпрос
Въпрос
11 юли 2022 15:43
Гост

Не може и не бива видеоконференцията да отпада като възможност. При обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства… как ще се процедира

Мариан
Мариан
11 юли 2022 15:40
Гост

Хайде да видим какво ще измъдрят КС

Георгиев
Георгиев
11 юли 2022 15:37
Гост

Радвам се, че е разпределено на Павлина Панова

Малина
Малина
11 юли 2022 15:36
Гост

Искането на Ковачева не ми се струва резонно, много въпросителни отваря

Петров
Петров
11 юли 2022 15:35
Гост

При всички положения личният контакт дава най-много информация, въпросът е дали във всички случаи той е възможен

Живодар Попов
Живодар Попов
11 юли 2022 15:33
Гост

Не бива видеоконференцията да се изключва като възможноста, а да има индивидуален подход към всеки случай. Тези хора и без друго са в деликатна ситуация, не ми се струва хуманно да се разнасят по съдилища, ако състоянието им не го позволява

Димо
Димо
11 юли 2022 15:11
Гост

Решението ще бъде интересно.

Симо
Симо
11 юли 2022 15:09
Гост

Браво! На тези хора трябва да им се гарантира справедлив съдебен процес.

Ласло
Ласло
11 юли 2022 15:11
Гост

Така е, обаче всичко зависи от състоянието им дали ще са адекватни ако присъстват в зала.

Лазар
Лазар
11 юли 2022 15:06
Гост

Не мога да се съглася с омбудсмана проф. Диана Ковачева.

Хари
Хари
11 юли 2022 15:07
Гост

Наистина често тези хора представляват опасност.