Парламентарната бюджетна комисия оряза с 20 млн. лв. парите за текущите разходи на прокуратурата като един от аргументите за решението, изложен от министъра на финансите Асен Василев, беше: „Миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) имаше спестени 8 млн. лева от издръжка, които са раздадени за бонуси“.

С 13 гласа „за“ и шест „против“ бюджетната комисия подкрепи на второ четене предложението за промени в закона за държавния бюджет, с които 20-те млн. лв. се прехвърлят от прокуратурата на Българската академия на науките (БАН).

По време на дебатите по темата бяха повдигнати много теми – не само за бонусите в съдебната система, но и за увеличението на заплатите, за най-високия процент от брутния вътрешен продукт (БВП), отделян за правосъдие в Европа, за конституционосъобразнността на идеята и др.

Срещу предложението се обяви Кирил Ананиев (ГЕРБ). Той изложи подробни аргументи защо няма да го подкрепи като те се припокриваха с мотивите на членовете на ВСС, изтъкнати през последните дни – за това, че ще бъде блокирана работата на съда и прокуратурата, че няма да има пари за ток, вода, гориво, за експертизи, че е в нарушение на Конституцията и на трайната практика на Конституционния съд, за становището на Венецианската комисия съдебната власт да има бюджетна независимост и др. (виж повече за становището на ВСС тук и тук).

„Не ми се иска да тръгне мълвата, че това е политическа или наказателна акция срещу съдебната система, в контекста на това, че в момента се атакува една конкретна нейна структура, която управляващата коалиция не харесва. Не казвам, че прокуратурата работи добре и няма проблеми, но ВСС ще направи съответните постъпки в Европейската комисия. Не ни е необходим този скандал. Управляващата коалиция няма нужда от такъв скандал“, заяви Ананиев.

Асен Василев му напомни, че през 2021 г., когато Ананиев беше финансов министър, ВСС е поискал 909 876 000 лв. „Вие сте определели 880 млн. лева – с 30 млн. лева по-малко. В момента депутатите искат да дадат с 20 млн. по-малко. Т.е. вашето предложение е било противоконституционно и наказателно и това е причината да не може прокуратурата да си върши работата? Може ние да повтаряме тази грешка. Ако не се увеличат заплатите в прокуратурата, това няма да доведе до някакъв срив в тази система“, каза Василев.

Той допълни, че в тазгодишния бюджет са заложени 95 млн. лева за заплати в съдебната система. „В Закона за съдебната власт има автоматично увеличение на възнагражденията, които са обвързани със средномесечната заплата в бюджетната сфера. Нашите ръце са вързани от законодателя, трябваше да предвидим 95 млн. лева за заплати, казвам го с огромно съжаление“, изтъкна Асен Василев.

Той поясни, че по последни данни на Евростат България отделя 0.7% от БВП за правосъдие – най-много в целия Европейски съюз, във Франция е 0.2%, в Белгия – 0.3%, в Румъния – 0.4%.

Приемам цифрите, но това разминаване в процента на БВП произтича от органите, които са включени в отделните съдебни системи в различните държави“, отговори Кирил Ананиев.

Що се отнася до съдебния бюджет за миналата година, той заяви, че сумата е определена след разговори с представители на ВСС и не се е налагало друг орган да го намалява.

Ние сме парламентарна република, не прокурорска“, отговори Асен Василев.

В залата се чу реплика, че според решенията на Конституционния съд бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, не може да бъде определян от Министерския съвет, но Народното събрание може да го изменя.

Кирил Ананиев обаче продължи да излага аргументи – обясни, че така не се намалява бюджетът на прокуратурата, а на цялата съдебна система и ВСС ще е принуден да направи корекции, за да осигури средства за издръжка.

Петър Чобанов (ДПС) го подкрепи като изтъкна, че от движението са притеснени от източника на средствата за БАН. Освен това не е ясно защо това предложение се прави в последния момент, след като са минали разговорите с ВСС. „Намалението засяга целия съдебен бюджет, независимо че е посочена прокуратурата. Дори и да искаме да увеличим парите на прокуратурата, те пак ще минат през ВСС. Трябва да има съдебна реформа и промени в Конституцията, но начинът, по който се прави, ми напомня други години“, каза Чобанов.

Миналата година ВСС има спестени 8 млн. лева от издръжка, които са раздадени за бонуси. Само това ще кажа“, отговори Асен Василев.

Така приключи дебатът и предложението беше подкрепено на второ четене от бюджетната комисия.

83
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Панайот
Панайот
21 февруари 2022 12:52
Гост

Тези промени в ЗДБ падат в КС

дайде да говорим честно
дайде да говорим честно
21 февруари 2022 12:18
Гост

Да си кажем честно-има ли дело, по което прокуратурата да е заплатила от своя бюсжет експертиза в досъдебна или съдебна фаза, изключая някои дела по Закона за здравето, има ли , че са заделени за това цели 20 000 000 лв. в годината?!?!?!В досъдебна фаза плаща полицията, в съдебна за такава експертиза, даже и поискана от прокурора, плаща съда от неговия бюджет.Тогава?!Решението си е напълно разумно, а Ананиев да престане да говори по теми, които не са му в компететността и да е на всяка манджа мерудия по бюджетните въпроси, Чобанов също.

Geleto
Geleto
21 февруари 2022 12:31
Гост

И аз си го мислех това, но се сетих, че все пак тук следва да се причислят и досъдебните производства, по които разследването е възложено на следовател.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2022 18:54
Гост

Всички експертизи на следствените отдели. Ако не знаете, те са към окръжните, респ. Специализирана прокуратури. Освен тях и експертизите на НСлСл. Това обикновено са и най-скъпите експертизи.

свиреп
свиреп
21 февруари 2022 11:30
Гост

Браво ! Само така срещу слугинажа на задкулисието !

The Justice
The Justice
21 февруари 2022 10:00
Гост

Искаме бързо отстраняване и разследване на Каскета! Искаме бърза реформа в съдебната власт! Искаме прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт!
Хайде … какво става със спец. правосъдието? Кога най-сетне ще бъде закрито?

Някой
Някой
21 февруари 2022 9:01
Гост

Незнам дали е резултат от това или защото няма бюджет, но май няма да има пари за дрехи в началото на март, както друга година.Дали и кога ще бъдат дадени е неизвестно.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2022 16:50
Гост

Щото в НАП не си дадоха бонуси:) То бива наглост, ама…

Мутренска работа
Мутренска работа
20 февруари 2022 17:18
Гост

Така е, по времето на Горанов като министър в НАП се раздаваха главозамайващи бонуси… първо да си затварят очите и Божков да спести стотици милиарди от данъци, а след като се скараха с Пеевски да му пишат актове за стотици милиони

Нападжиев
Нападжиев
20 февруари 2022 19:44
Гост

Така де! А сега пък очите да останат широко затворени за разни други фирми, примерно тази на Румен Спецов.

Елица
Елица
21 февруари 2022 9:41
Гост

НАП е приходна агенция. Съдебната система не е.

Радо
Радо
20 февруари 2022 11:42
Гост

ГЕШЕВ Е ПОЗОР!
СЪД И ЗАТВОР!

Хжх
Хжх
19 февруари 2022 23:54
Гост

А съдиите кога….

незапознат
незапознат
19 февруари 2022 19:41
Гост

Абе я кажете-тази година ще има ли пари за дрехи, и каква ще е сумата?

Бъдещето на България
Бъдещето на България
19 февруари 2022 18:54
Гост

На България й трябват учени и интелигентни млади хора, а не прости тикви, каскети и прочие мафиоти.

Дамаджана
Дамаджана
19 февруари 2022 23:01
Гост

Т.е. такива като теб?!

До предложение
До предложение
19 февруари 2022 15:36
Гост

Колега, нямам против и два пъти в годината да ме изпитват. Само че, като предлагаш изпитващите да са извън съдебната система само ми кажи – министъра на правосъдието, с ограничените си познания, някой юрисконсулт от министерството или Христ Иванов трябва да ме изпитва. Колега, падате ниско. Мнооогооо…..

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 19:02
Гост

На вас явно ви се иска да ви изпитват проф. Спонджбоб и акад. д-р на селско-туристическите науки Иван Каскетски

мнение
мнение
19 февруари 2022 19:27
Гост

Достатъчно е проф. Ср. (по трудово право професорката, нищо,че е пенсионирана) да ви поизпита, и 70 процента ще окапете!

Адвокат на дявола
Адвокат на дявола
19 февруари 2022 19:44
Гост

Бе няма проблеми! Важното е да е професор, нали? По водопадите да кажем. Става си отвсякъде! Само преди това да им дадат на изпитващите да напишат по един обвинителен акт да кажем. Че то това не е като да ръсиш глупости и да се правиш на знаещ пред студентите.

ХХХ
ХХХ
20 февруари 2022 10:13
Гост

Нямам против, изпитвала ме е, проблеми със Средкова нямам. Не знам защо за нея се сетихте, но аз съм с изключително добри впечатления от нея, от подготовката, която ми е дала и дори от начина й на изпитване. Много подреден лектор и обективен екзаминатор. Ако ще има изпити, нека се провеждат от такива хора. Но няма как да се организира масово регулярно препитване, макар лично аз проблеми и с това да нямам. Но нека така бъдат изпитвани адвокатите и юрисконсултите, защото май те правят повече бели с незнанието си. Нека министър в МП да не става човек, който не е… Покажи целия коментар »

ХХХ
ХХХ
19 февруари 2022 12:37
Гост

Следващата стъпка е да се извади прокуратурата от съдебната власт и да си отиде в изпълнителната, където й е мястото. По времето на едноличното бойково управление тя се превърна в оръжие за лична саморазправа с политически и икономически неудобните за бизнеса му и спря да осъществява основните си функции по защита интересите на обикновения гражданин, който получаваше основно откази за образуване на производства при извършени престъпления срещу него или нискокачествена работа, ако бъде изобщо образувано такова производство. В съдебната власт следва да са само съдилищата, те са единствените правораздавателни органи, освен специалните юрисдикции – законово изключение от общото правило. Прокурата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 14:51
Гост

Прокуратурата, ако беше в изпълнителната власт по времето на ББ, сигурно би арестувала ББ и други хора от ГЕРБ и правителството. Сега Киро Руандата, като сложи свой главен прокурор, сигурно, ще арестува Кокорчо, Рашков и Спецов. Корупцията е във властта, прокуратурата без съдействието на ДАНС, МВР, КП КОНПИ, неможе да събере достатъчто доказателства, а тези служби са на подчинение на Министерски съвет. Вече 10 месеца, не съм чул от Рашков, да е установил данни за корупция в 2 те служебни правителства и в настоящото. Няма лошо да се разследват бивши управляващи, но да се счита, че тези, които са на… Покажи целия коментар »

ХХХ
ХХХ
20 февруари 2022 10:16
Гост

Бойки си управляваше еднолично и държавата, заедно с уреда й за управление, наречен „изпълнителна власт“. Кой ще го разследа? То ужким независимата прокуратура извън тази власт не направи нищо, ще го разследва, ако му е на пряко подчинение!
Прокурата няма няма място в съдебната влас, обаче.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2022 9:38
Гост

Няма значение къде е разположена прокуратурата – стандартите за независимост и на съдиите, и на прокурорите, заплатите им и всички останали особености задължително трябва да са еднакви. Правосъдие и правораздаване са две различни неща. Този цирк и неграмотност, които се произвеждат ежедневно просто трябва да свършат, защото надхвърлят в пъти простотиите на Цецо отпреди десетилетие. Надявах се на разум, на интелект, на това, че младите са по-знаещи и здраво мислещи, но невежеството, с което ни заливат, е отчайващо… Няма как неграмотността да роди нещо смислено – без значение дали завиваме крушка или управляваме каруца…. Знанието е нещото, което само оня… Покажи целия коментар »

ХХХ
ХХХ
20 февруари 2022 10:27
Гост

Тези управляващи ли само? Боже! Не знам, като направя ретроспекция, дали се сещам последните 15, дори 20 години за управляващи, при които да е имало назначени компетентни професионалисти, имащи идея от ресора, който управляват. Сегашните по нищо не се отличават от предишните и по-предишните. Вероятно защото са инсталирани от едно и също място с цел единствено защита на едни и сащи /чужди!/ интереси. Младите? Че с какво са по-добри принципно? Младостта нито е гаранция за знание, нито /и още по-малко дори/ – за опит. Апропо – прокурата нито е правосъден, нито е правораздавателен орган. Не й местото в съдебната система.… Покажи целия коментар »

Новата власт да въведе ЛУСТРАЦИЯТА по чешки модел
Новата власт да въведе ЛУСТРАЦИЯТА по чешки модел
19 февруари 2022 6:39
Гост

Проектотекст за изм в ЗСВ Чл. еди кой си, (ал.1) В съдебната система се провежда лустрация, при условия и ред , предвидени в нарочен закон. (ал. 2). Лустрацията се изразява в лишаване от правото за работа в съдебната система и бюджетната сфера, изземване на средства в брой и по сметки, отнемане на недвижими имоти, лишаване от право на пенсия при условия и ред, предвидени в нарочния закон за лустрацията, незачитане на трудов стаж с обратна сила. (ал.3) В закона може да се предвиди лустрационни мерки за низходящи по права линия до втора степен включително. ––––––– Разяснения: Лустрация вклч и в… Покажи целия коментар »

Кукуригу
Кукуригу
19 февруари 2022 12:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 23:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
предложение
предложение
19 февруари 2022 6:28
Гост

Законодателю, въведи периодични изпити в прокуратурата, с цел атестация на знанията. Изпитващи да са лица от извън системата-с цел обективност. Изпитът да е по цялото право. щото видяхме,че при изпит по два закона с ниска правна сложност през 2015г кандидати за инсталиране си преписваха на воля.

При провал, какъвто със сигуронст няма да има-да бъде връщана заплатата с лихва, и отнемане на юридическа правоспособност.
При положителен резултат от изпитът да получат правото да са в системата до следващия атестационен изпит.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 11:25
Гост

Предполагам, че вие с Кокорчо, Кирчо, Лена и Мая Манолова, ще бъдете изпитващи?

Pаpi
Pаpi
19 февруари 2022 4:05
Гост

Като искат БВП на прокуратурата да е малко, да не пълнят НК с безумици, които прокуратурата да разследва. Какво стана с административно-наказателния кодекс.

България има нужда от учени, а не от...
България има нужда от учени, а не от...
19 февруари 2022 1:31
Гост

comment image

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
19 февруари 2022 11:40
Гост

Какъв гений си…

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
19 февруари 2022 0:58
Гост

Необходима е промяна в структурата и на персоналния състав на ВСС. В него има прокурори избрани от прокурори, но има и прокурори избарани от Народното събрание. Идеята е точно те да бъдат заменени с неутрални професионалисти. Такива са представители на академичния свят или наскоро пенсионирани прокурори, независими от гл. прокурор. Може да са и адвокати.Не би трябвало да има фигура или институция, която да е извън механизма за взаимно възпиране на властите, което да предотвратява техен произвол.
ГЛП направи така, че цял свят да види, че действията му са безконтролни! ГЕШЕВ ТИ ПОЗОРИШ ПРЕСТИЖА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ !!!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 22:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Курило
Курило
18 февруари 2022 23:21
Гост

Поне единият няма смисъл да се арестува, че е наказателно неотговорен. Да си го взема кака му Цвети и да го излекува дано!

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 22:03
Гост

“…Прогнозите на правителството – безработицата да е 5 на сто, а основни стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне 5,6 на сто….“ Много добре- в България има една прослойка лица, чиито законни доходи ни позволяват да живеем добре, въпреки инфлацията. Пазарното ни поведение е въз основа на икономическите ни прогнози, които правим регулярно през 6 месеца. Казано с други думи- имаме всичко необходимо за нормален начин на живот дори при инфлация 45 процента, Всички други са “леееко“ извън борда. Да им е честито новото управление- ще ги докара до просешка тояга, а лично аз с удоволствие ще… Покажи целия коментар »

БАН не заслужават!
БАН не заслужават!
18 февруари 2022 21:13
Гост

Абе я стига бе, за какво са им толкова пари на тия некадърници от БАН! Нито са на нивото на баце на белот, нито могат на око да изчислят колко са 30% от километър асфалт! Няма нужда България от такива псевдоучени, повече тикви и каскети трябват, за да пребъде родината!

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2022 10:54
Гост

човек разсмя ме да знаеш

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 20:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Липсва им класата на ГЕРБ
Липсва им класата на ГЕРБ
18 февруари 2022 21:03
Гост

Кокорчо няма класата на Влади Горанов… умишлено да проспи към 1 милиард данъци на Божков и чак когато се скараха с Пеевски да се сети, че били дължими, обаче той нямал нищо общо

Queen
Queen
18 февруари 2022 21:08
Гост

Герберасти, сър!

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 20:32
Гост

Изпих си хапчетата и временно спирам да словоблудствам

Василев
Василев
18 февруари 2022 20:35
Гост

Поздравявам ви за което

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 20:37
Гост

До “адвокат от САК 18 февруари 2022 20:32“ Хапчетата си ги пийте вие- прокопиевите проксита, които крадете чужди никове и пишете уж от тяхно име. Неуки и необразовани бедни мизерници сте и такива ще си останете, защото сте платени подлоги на политиците, нямате никакви други умения и сте некадърни да упражнявате законен занаят, с който да имате добри приходи. Това си е ваш проблем- не сте от моя социален кръг и нямам никакъв досег с вас в офлайн живота, освен когато съпругите ви от фирмите за чистота почистват регулярно домът ми срещу заплащане.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 20:41
Гост

Колега Василев, прибързано изказване

654
654
18 февруари 2022 22:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 20:22
Гост

Щом управляващите сриват с деянията си българската държавност и връщат в България мутренските времена и в скоро време няма да има прокурори, които да образуват досъдебни производства, ограждам всичките си недвижими имоти с проводници, по които ще тече ток- която мутра се пробва да проникне в имота, там и ще си остане- намясто. Така и така няма да има прокурори, които да образуват досъдебни производства, наследниците на мутрите ще се хапят за палците- няма да има кой да им приеме жалбата- да ходят да се жалват на кирил петков и 4ната коалиция, които искат да си “назначават“ техни хора в… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 20:14
Гост

И лекс.бг- спрете да се рекламирате като юридически сайт- видно от коментарите под тази статия, сте сайт, който умишлено допуска коментари, съдържащи обиди, клевети и всякакви гадости, с цел водене на хибридна война от платените политически кирилпетковски тролове, срещу българската държавност. НИЗОСТ е кримиелементи да пишат в този сайт и да оповестяват смъртта на ненавистната им прокуратура, защото те МРАЗЯТ прокурорите, които са събрали годни за съд доказателства, представили са ги в с.з. и благодарение на тях са осъдени с влязла в законна сила осъдителна присъда. Неосъждан гражданин няма никакъв мотив да иска смъртта на прокурорската институция, вместо реформирането й… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 20:01
Гост

Най- добре управляващите ще усетят правните последици от “съдебната им реформа“, когато в България се върнат т.нар. мутренски времена, и няма да има кой да образува досъдебни производства. А може би целят точно това. Каквото и да целят, жалко за българската държавност. Такова разграждане на цялата държавна власт, каквото новите управляващи създават, не е имало от мутренските времена. Щом искат връщането им- О.К.- но да не си въобразяват, че са недосегаеми за мафиотските килъри, щом ще правят България нарко- и мутренска държава.

ХХХ
ХХХ
20 февруари 2022 10:44
Гост

Че те доскоро, тези времена, си бяха тук. Като гледам – не се канят май да си ходят.

Законодателю, промени ЗСВ и озапти съдебната систе
Законодателю, промени ЗСВ и озапти съдебната систе
18 февруари 2022 19:04
Гост

Съвет към новата власт: Променете ЗСВ, този закон не е свещена крава, например в частта за заплатообразуването и противоконституционните привилегии! Въпросната материя не е регулирана в конституцията, и може да бъде променена в ЗСВ от НС. Например: -Премахнете 20-те заплати при напускане. При частника-като напуснеш обезщетение няма. къде го има това да печелиш, от напускане на работа? -Премахнете 20-те заплати при пенсиониране, и заплатите да са до шест-каквото е правилото за плебса. -Уредете,че за година стаж заплатата се увеличава с 0,6 процента, а не с 2 процента-каквото правило важи за плебса. -Уредете ново правило за заплата, а не сегашното за… Покажи целия коментар »

недоволните-могат да напуснат, кандидати-предоста
недоволните-могат да напуснат, кандидати-предоста
18 февруари 2022 19:27
Гост

Който от инсталираните се обиди и напусне-ако се редуцират заплатите и привилегиите, да напомня-на конкурсите за София -за едно място се състезават по 200-300 кандидати. Който не вярва, да види когато публикуват списъците за изпита за младши магистрати. Виждате-борбата е безмилостна, и който напусне-мераклии да дойдат на неговото място-много.
Крайно любопитно ми е ,ако напуснат тези, които допреди 16 г бяха назначавани без конкурс, как ще се справят на свободния пазар-например на адвокатски услуги…. Последното безкокурсно назначаване е съвсем скоро-през 2006г

Адвокат на дявола
Адвокат на дявола
18 февруари 2022 21:13
Гост

ОК, да се премахне. Но заедно с него да се премахне и това: Чл. 195. (1) Съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си, не може да: 1. е народен представител, кмет или общински съветник; 2. (изм. – ДВ, бр. 17 от 2013 г., изм. – ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г., доп. – ДВ, бр. 103 от 2020 г.) заема длъжност в държавни органи, в общински органи или в институции на Европейския съюз, с изключение на европейски делегиран прокурор; 3. (доп. – ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., изм.… Покажи целия коментар »

Адвокат на дявола
Адвокат на дявола
18 февруари 2022 23:17
Гост

Тоя с минуса, защо го наби? Като ще сме наравно магистратите с всички, защо да не можем една фирмичка и ние да си спретнем? Може да си отворим магазинче за семки и бонбонки, а пък може и нещо за правни консултацийки така. Честно ще си декларираме и плащаме данъците от допълнителните доходи, тъкмо приходи за бюджета повече. Нещо лошо да има? Професорите могат по няколко работи да работят, ние защо да не можем? Нали искате да сме като всички? А все си мисля, че по този начин ще ни се вдигнат доходите. Ама добре е да помислете дали наистина това… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2022 6:22
Гост

Драги: 1. Научи какво значи магистрат. Жокер: Кметът на София е магистрат, шефът на ген. щаба е магистрат, директорът на агенцията за градушките е магистрат. Висш чиновник,, общинар, висш военен-това по дефиниция са магистрати. 2. Въпросния текст от ЗСВ не ми пука дали ще го отменят или не. 3. Като се има предвид случая с прокурорите хотелиери, и с поне един съдия, даващ стаи на туристи(…) дали ще има забрана за търговска дейност от инсталирани е все тая. Виждаме, че който пожелае може без последици да си развива търговска дейност. Търговска дейност си развиват и търговците на казусите по прокурорските… Покажи целия коментар »

Адвокат на дявола
Адвокат на дявола
19 февруари 2022 9:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ХХХ
ХХХ
20 февруари 2022 10:47
Гост

Ти при „частник“ кога си работил? Понеже аз съм.
И кариерни бонуси има, и обезщетения при пенсиониране и напускане на работа, и допълнение за години стаж, пари за дрехи има на редица места – зависи. Помощниците не знам какво те бъркат също – при „частника“ има различни подобни длъжности, подпомагащи основната дейност.

Ей, като те чета, се убеждавам, че завистта е голям порок, от който са тръгнали останалите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 февруари 2022 18:46
Гост

Асенчоооо, с инфлацията, която ти и твоите аверчета не можете да овладеете ?? ПП не могат да управляват финансите на тази страна и това е.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 18:49
Гост

И ковида не могат да овладеят, и глобалното затопляне, и земетресенията и всичко останало за което злобните, тъпи и заядливи тиквопоклонници с каскети могат да се заядат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 февруари 2022 23:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ВРЕМЕ Е ЗА СЪКРАЩЕНИЯ и редукция на привилегии!
ВРЕМЕ Е ЗА СЪКРАЩЕНИЯ и редукция на привилегии!
18 февруари 2022 19:16
Гост

Всъщност -начин за овладяване на инфлацията е СЪКРАЩЕНИЯТА в публичния сектор, и за начало-в раздутата съдебна система. Стана ясно,че бюджетът като процент от БВП за СС(съдебната система )е на водещо място не в европа, а в световен мащаб.Редукция на съдебната система от 15 000 инсталирани, на 5000-поради демографския срив, поради икономическия срив е добро начало. Редукция на заплати и привилегии-също. който се разсърди-може да напусне. Мераклии за инсталиране в съдебната системва-видно от конкурсите за София-по 200 човека за едно място. никой не е незаменим. Бъдете сигурни-избирателят би подкрепил съкращения в съдебната системва и редукция на привилегиите! офтопик: Съжалявам,че не гласувах… Покажи целия коментар »

Елица
Елица
21 февруари 2022 9:46
Гост

Подкрепям. Само един пример – съд, ниво окръжен, 8 съдии, 40 служители. Няма какво повече да казвам.

Трол на ГЕРБ и ДПС
Трол на ГЕРБ и ДПС
18 февруари 2022 18:40
Гост

Срамота! Да вземат парите, тъй необходими за изпълнение на конституционноустановената фукция на прикриватурата по охрана на кюлчета, чекмеджета и изнасяне на магистрални милиони в чували! Това сериозно ще увреди герберастко-дуписарския… исках да кажа обществения… интерес.

Bravo
Bravo
18 февруари 2022 18:38
Гост

Прикриватурата на Каскета ще бъде унищожена! И аз приветствам тези прекрасни новини! Бонусите ще им отнемем, защото няма как някакви калинки да отказват да работят и сляпо се подчиняват на един некомпетентен главен прокурор! ГЕШЕВ ПОЗОР !!!

адвокат от САК
адвокат от САК
18 февруари 2022 20:06
Гост

“…Прикриватурата на Каскета ще бъде унищожена! …“ Да- за да се настани на нейно място прикриватурата на кирил петков, асен василев и наркоманите- протестъри, нали така…Алчното око го затваря пръстта- позната ли ви е тази поговорка…, Прокопиев ще си носи имотите в гроба, нали така- как ще допусне той да е обвиняем, нали така… Прокситата му сте толкова смешни, че няма накъде….

Заки
Заки
18 февруари 2022 18:20
Гост

Въобще не ме учудва реакцията на Кирил Ананиев.

Тити
Тити
18 февруари 2022 18:21
Гост

Много слаби аргументи.

Симеон
Симеон
18 февруари 2022 18:17
Гост

Напълно подкрепям промените в закона за държавния бюджет

Стоил
Стоил
18 февруари 2022 18:18
Гост

Безспорно БАН имат повече нужда от тези средства.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 18:12
Гост

На ПРБ нито лев, докато не се махне Гешев. Както едно време ВКС пострада сериозно заради Панов, сега прокурорите берат гайлето на Гешев. Каскет, вън

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 18:09
Гост

Ако искат да цакат прокуратурата, да се съсредоточат върху нея. Да не замесват другите, защото ще им излезе през носа накрая

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 18:08
Гост

Асен Василев настройва и съдиите срещу управляващите. Голяяяма грешка

Чичо Сам
Чичо Сам
18 февруари 2022 18:05
Гост

Може да си раздават от на Златанов златото. Само казвам.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 18:07
Гост

За ток, експертизи, това онова, ми това е добра идея, чичо

съдебната система да мине на самоиздръжка!
съдебната система да мине на самоиздръжка!
18 февруари 2022 19:23
Гост

Може! Твърдя,че съдебната система може да се самофинансира. Само златото-35 кг, което откраднаха е за 4 млн лв. А стойността на секвестирания завод? А стойността на подкупа от първото видео по темата, получен чрез изнудване? Съдебната система е в състояние не само да се самоиздържа, но и да е нетен вносител към бюджета. Спокойно може дса се уреди-примерно 50 процента от подкупите, като в осемте джуджета да отиват като отчисления за бюджоета! Друг пример-откраднатия ритон за 1 млн лв от известен бизнесмен. Спокойно може половината сума да отиде в приход на бюджета, какво ще кажете! А сумата от продадените казуси… Покажи целия коментар »

не се прави така
не се прави така
18 февруари 2022 18:04
Гост

Не се прави така, не знам дали е баш противоконституционно, защото НС приема бюджета и никой друг, т.е. той казва кой колко получава. Обаче, честно – грозно е.

Колко стомаси имат инсталираните в съдебната систе
Колко стомаси имат инсталираните в съдебната систе
18 февруари 2022 19:11
Гост

Факт-грозно е. Прокурор от ВКП е с 8000 лв заплата(обкщо-заплата плюс 40 процента бонус за стаж, парите за дрехи-отделно), а професор от БАН -с 1200 лв заплата, пари за дрехи НУЛА лв . Самозабравянето в съдебната система е тотално. не са ли ви малко бонусите-които се видяха от осемте джуджета,например?

Крайно време е за редукция на заплатите-никой прокурор или съдия не може да получава повече от доцент в СУ!!!! Не сме прокурорско съдебна република!

Грозно е, наистина професор да е със седеме пъти по-ниска заплата от прокурор. Прокурорите със седем стомаха ли са?!

fiasko
fiasko
18 февруари 2022 18:04
Гост

И така ще има за бонуси, за друго може да не остане, но за бонуси ще има.

асен дянков?
асен дянков?
18 февруари 2022 18:06
Гост

Василев нещо взе на Дянков да замязва… Помните ли бунтовете в системата по негово време?

Сотир
Сотир
18 февруари 2022 18:24
Гост

Нормално е да има такива бунтове.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2022 18:50
Гост

Интересно,а заплатите на държавните служители на всяко едно ниво няма ли да се Понамалят?