Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, вследствие на хакерската атака през юли, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Електронната услугата е качена в специално разработен сайт, на който можете да влезете тук.

Когато правите справка по електронен път, трябва да влезете в сайта и да въведете ПИК, издаден от НАП. Ако нямате такъв, може и с електронен подпис. „Справка с електронен подпис може да бъде направена само за физическо лице, което е посочено като титуляр или автор в електронния подпис и в него се съдържа ЕГН“, обясняват от НАП.

Ако обаче нямате нито ПИК, нито е-подпис, можете да направите справка във всеки един офис на НАП. Трябва да носите само документ за самоличност. Ще е възможно да се правят справки и за други лица, но се изисква пълномощно.

Приходната агенция ще дава справки и по телефона. От там посочват, че те ще са за българските граждани, които нямат ПИК и електронен подпис, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП. Справките ще се правят на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина – 00359 2 9859 6801. „След свързване, наш експерт ще Ви зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната Ви информация“, обясняват от агенцията.

Що се отнася до чужденците, за които има изтекли лични данни след хакерската атака, те ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Тази нова справка за разгласените данни заменя старата, при която след обаждане по телефона гражданинът научаваше единствено дали е засегнат от пробива в НАП, но не и точно каква информация за него е била разпространена неправомерно.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пипи дългото чорапче
Пипи дългото чорапче
06 септември 2019 3:49
Гост

Чужденците щели да ги уведомяват, а нас аборигените ще ни идентифицират по телефона!?! Всеки трябва персонално да бъде уведомен в писмена форма, ако няма е-адрес или по е- поща, ако е декларирал такава пред НАП със съответното извинение от Галя Димитрова и министър Горанов.

Късно
Късно
05 септември 2019 14:21
Гост

Всички знаят вече какви данни са им изтекли. Проверката е станала по втория начин, още когато две медии показаха от кой адрес и с коя парола става.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 17:21
Гост

Като бомба със закъснител са.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 14:10
Гост

Вместо да правят приложения, да вземат да си оключат сървърите, че взе да ми писва от течове на информация.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 14:09
Гост

Интересно как ще те идентифицират по телефона.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 14:11
Гост

По пръстов отпечатък. 😅

Анонимен
Анонимен
05 септември 2019 14:07
Гост

След дъжд качулка. По- важно ми е да не изтичат данни повече.