1. По една национална телевизия един политически коментатор каза как един пазач видял едни допълнителни 228 машини за гласуване в едно ремарке да се вкарват в склад и сигнализирал ЦИК и всички държавни органи.

Е, оказа се, че казаното няма нищо общо с истината – всеки може да се сети как се квалифицира правно невярната компрометираща информация. Доставчикът на машините „Сиела Норма“ още на 3 ноември е уведомил ЦИК, а преди това е уведомил за доставката на 228-те машини гранична полиция, платил е ДДС на НАП, уведомил е и жандармерията. Тоест всички държавни органи са знаели за машините и никаква завера не е можело да има. Не стига това, но вместо пазач, е имало жандармерия, а ремарке въобще не е съществувало. Така се правят политическите интриги, които често остават правно ненаказани, защото не си заслужава да се занимаваш с такъв род хора. Добре, че поне водещата и другият събеседник иронизираха описаната ситуация с пазача-герой.

2. След като ЦИК е била надлежно уведомена от „Сиела“ за доставката на 228-те резервни машини – комисията, вместо да се зарадва, че ще има резервни части за подмяна на евентуално повредени машини между двата тура и да остави „Сиела“ да си прибере 228-те машини в неин склад, каквото е било искането на дружеството, реши по фрапиращ начин да наруши правото. С Решение от 3 ноември 2021 г. ЦИК запорира частна собственост (228-те машини), като при това нареди те да бъдат оставени в същия склад, в който са и машините за изборите и така създаде предпоставки за спекулации.

Възниква интересният въпрос дали юристите в ЦИК са чели някога Конституцията, в която пише, че частната собственост е неприкосновена. Вероятно и други неща не са чели. Откъде накъде ще се запорират машини, които нямат нищо общо с договора между „Сиела“ и ЦИК и очевидно не са собственост на ЦИК. Интересно е и кога смята ЦИК, че трябва да бъдат внесени резервните машини. Може би след изборите, когато няма да са нужни? И тъй като тогава няма да са нужни, сигурно няма да предизвикват и съмнения. Действа се подобно на принципа „Няма човек – няма проблем“, само че вместо човек, има машини.

А истината е проста – резервните машини се внасят винаги с тези, които ще се използват за изборите, защото при транспортирането между двата тура един малък процент от тях се повреждат и съответните части трябва да бъдат сменени. Съответно машините, които нямат да бъдат използвани като резервни части или за подмяна на машини, след изборите ще бъдат използвани за демонстрации пред специалисти от Грузия и Армения, също така за развойна дейност, а вероятно някои от тях ще бъдат изнесени за Армения и Грузия. А може би тези неща са сложни за проумяване. Добре, че „Сиела“ не изпълни в цялост очевидно незаконосъобразното нареждане на ЦИК и контейнерът с 228-те машини не беше вкаран в склада, където са останалите машини.

3. Само за сравнение – „Сиела“ получи още 150 машини на Летище София, които имаха абсолютно същото предназначение като тези 228 машини. Фирмата уведоми компетентните органи и естествено те ѝ разрешиха да си ги прибере в собствен склад. Каква е разликата между тези 150 машини и онези 228 машини остава дълбока тайна. Просто защото няма никаква разлика. Ако ЦИК не беше приела очевидно незаконосъобразното решение да запорира машините, сега всички машини щяха да бъдат в склад на „Сиела“. И което е по-важно – „Сиела“ щеше да бъде в състояние да осъществи сервизно обслужване на повредените машини между двата тура, което сега няма да може да направи. А може би това е била целта на ЦИК?

„Сиела“ обаче допусна сериозна грешка като разчиташе, че извършването на нормални бизнес дейности ще се възприеме нормално в предизборна обстановка. Месец преди доставките на машини тя трябваше да разгласи какво ще доставя и с какви цели. Все пак България не винаги е най-цивилизованото място за правене на бизнес и политика – особено преди избори.

4. Даже и на теория резервните машини не могат да бъдат използвани при гласуването, защото номерата на доставените на ЦИК машини са детайлно описани и само те под охраната на жандармерията и под контрола на съответните избирателни комисии могат да бъдат доставени в секциите, където се гласува. Освен това резервните машини нямат софтуер, нямат карти и всичко останало, което може да ги направи годни да бъдат използвани при гласуване. Ако се наложи да бъде подменена повредена машина с някоя от резервните машини изцяло или частично, това може да стане само след уведомяване на ЦИК, решение на ЦИК и спазване на точно определена процедура.

Ето защо само хора, които или тотално не са наясно с изборния процес, или имат лоши помисли, или съчетанието от двете, плюс мнителност, могат да си мислят или да твърдят, че невъзможното е възможно. Когато човек не разбира, нека да пита, пък след това да прави шоута или нескопосани изявления.

5. Да им се чуди човек на „Сиела“, които имат престижен бизнес, най-голямото книгоиздателство, най-голямата верига книжарници, чудесна правно-информационна система, бизнес в чужди държави, за какво се залавят с неща, които касаят политика и които при големите разходи съвсем невинаги са печеливши. Може би малцина знаят, че когато се срина Търговският регистър, цялата информация беше възстановена от системата на „Сиела“, която, за разлика от държавата, пазеше информацията си в два сървъра, намиращи се в два отдалечени града, каквито са международните стандарти и никой не е пропищял от грешна информация в Търговския регистър.

Проучването ни показва, че ЦИК още не им е платила изцяло за изборите, проведени на 4 април тази година, въпреки перфектното провеждане на машинното гласуване – признато като най-успешното в света, с най-малко излезли от строя машини на 1000 броя. Поради това, че плащането е неделимо за машини и софтуер, а и машината сама по себе си е неделимо единство със софтуера, неизпълненото плащане води до това, че всички машини все още са собственост на „Сиела“ с всички произтичащи от това вредни последици за държавата, които ЦИК е причинила.

6. Когато ЦИК издава индивидуални административни актове, би следвало да прилага общите правила на АПК, които не противоречат на Изборния кодекс. И най-малкото, което ЦИК трябваше да направи, е да уведоми адресата на акт за започване на процедурата по издаването му и да му даде възможност за обяснение и да направи възражения, а вероятно и да предостави съответните доказателства. Ако законите се спазваха, не само актовете щяха да бъдат законосъобразни, но и животът щеше да бъде по-хубав.

7. Факт е, че при последното гласуване имаше най-малко подадени жалби от всички избори досега, поради една проста причина – всички партии се увериха, че са получили толкова гласове, колкото хора бяха гласували за тях. Нямаше ги нощните опашки от изнервени членове на СИК, нямаше ги надрасканите и фалшиви протоколи, нямаше и носене на чували с бюлетини, нямаше го масовото купуване на гласове. Даже критиците на машинното гласуване замлъкнаха и спряха да повтарят как уж Конституционният съд на Германия бил забранил машинното гласуване – всъщност той забрани електронното дистанционно гласуване. А междувременно „Смартматик“ проведе изключително успешното тазгодишно машинно гласуване за кмет на Лондон. Половината гласове за президентските избори в САЩ миналата година бяха подадени чрез машини на „Смартматик“.

Дали България е страната, в която си заслужава нещата да се променят към по-добро?

 

 

70
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джон Конър
Джон Конър
11 ноември 2021 7:14
Гост

Да го покажем нагледно:

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 7:05
Гост

Явно част от коментиращите тук никога не са правили бизнес. Каргото е скъпо и идва бавно, караш всичко накуп и разпределяш. Даваш на държавата тези за изборите, а останалите пазиш за ремонти на изборните. Каквото остане го показваш на албанци и грузинци и ако се харесат, ще им ги пратяш. Туй то! Ясно е написано. Каза се и по всеки телевизор

Деси
Деси
11 ноември 2021 5:45
Гост

Ако „Сиела“ е уведомила „ЦИК“,че машините са за резервни части защо тогава казаха,че са били предназначени за Албания ( в която забраниха машинното гласуване)и Грузия????Тази вечер в склад във военното училище „Тодоров Каблешков“ са открити още 199 машини за“резервни части.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 7:11
Гост

Да и на луната кацна пратка, вече пълни халюцинации!!!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 13:08
Гост

Най-обикновена опашата лъжа се оказа, че имало НОВИ 199 машини в склада на Сиела
Става въпрос за 150-те машини декларирани и освободени с необходимите разрешения от летище София + 36 машини – също декларирани и освободени от митницата преди седмици. Плюс 13 машини отпреди много време, останали от предишни избори. Ако някой не е забравил да смята сумата е 199 машини.
Вчера Сиела е информира ЦИК за наличието в склада на Сиела на тези общоизвестни 199 машини. И няма нито една нова машина. И ЦИК излезе със съобщение за нови 199 машини, което се нарича фалшива новина.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
10 ноември 2021 21:58
Гост

За резервни части и подмяна значи, били машините. Вервам, нищо че първо бяха за Албания и Грузия!

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
10 ноември 2021 21:55
Гост

За резервни части и за подмяна значи, били тия машини? Вервам, нищо че първо бяха за Албания и Грузия!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 13:28
Гост

Абе, Борисов какво ще говори в понеделник, когато излезе, че е ГЕРБ/СДС са първи все пак. ПП и ДБ ли ще плюят по машините тогава?

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
12 ноември 2021 3:13
Гост

Не може да не разбирате, че проблемът не е „кой ще е първи“, а дали този първи, който и да е той, ще бъде избран от гласоподавателите, или от манипулирани машини!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 13:26
Гост

Хайде троловете на Байко подемат новата песен в флашките

Хахахах
Хахахах
10 ноември 2021 13:07
Гост

Лекс се поддържа от Сиела …
Поне сложете надпис : Статия поръчана от Сиела.
Виждаме какво става с картите и флаш паметите .. те също са в повече от заявеното от ЦИК, но са при тези за изборите …

хихихи
хихихи
10 ноември 2021 13:25
Гост

Явно сте доволно информиран и няма нужда от надпис. Иначе добре цитирате последните внушения на ББ. Като не става с машини, да почнем с флашки, а после и картите сигурно и щепселите…

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 13:32
Гост

Трябва да се има винаги едно наум за човек, който сляпо вярва на всяка глупост, казана от Борисов. За съжаление обаче такива заблудени овце има много

Хахаха
Хахаха
11 ноември 2021 7:08
Гост

Още 200 машини лъснаха … досега 600 нелегални машини са заловени ….
Мисря, че Сиела се забърка в грандиозна каша и няма да излезе …
Това е опит за държавен преврат

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 12:12
Гост

Да, бе, да публикувай ти договор с клауза за конфиденциалност. Във форуми е лесно да се пише

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 12:24
Гост

Хахаха- аз съм аполитичен адвокат, който няма да гласува и поради този факт не е наличен правен интерес от моя страна;0 Просто отбелязвам кои са фактите, заради които собствениците на фирми или техните СЕО-та, като чуят думата “адвокат“ и веднага се настройват негативно;0 Адски ги дразни, че един човек може само с един поглед върху договора да разбере схемите им;0 Не твърдя, че това е случаят със сиела, но някакси не е добре с тази статия да продават краставици на краставичар- все пак, юридическият текст, фиксиран в един търговски договор, е създаден от юрист и е логично друг юрист да… Покажи целия коментар »

123548
123548
10 ноември 2021 12:43
Гост

Да, съгласен съм, но не е редно да се разгласява. Толкоз. Аз ако съм на тях, не бих го направил, а бих си търсил правата в съда

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 12:50
Гост

До “123548 10 ноември 2021 12:43“ Редно е и още как- нали се твърди от самата сиела, че са обективни и са аполитични, че гарантират честни избори и не се месят в машините и софтуера, които – изненадааа- все още са тяхна собственост,м…Също така, обичайно в търговските договори клаузата за конфиденциалност дава възможност на двете страни, след изразено писмено съгласие между тях, да се дерогира търговската тайна и да се публиува част от нея…А иначе- да- въпросът си е за съд, като изправната страна по договора може да си търси правата за лошо изпълнение на договора от страна на държавата,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 13:28
Гост

По-скоро ме интересуват договорите, които Борисов е сключвал за пътищата. Там са милиарди. Историята с машините е толкова измислена, че дори не ме вълнува. Там няма да изскочи заек

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 12:09
Гост

Aко сиела искат да докажат, че действително нямат нищо общо с предизборна манипулация на изборите посредством СОФТУЕРА НА МАШИНИТЕ, КОЙТО ВСЕ ОЩЕ Е ТЯХНА ФИРМЕНА СОБСТВЕНОСТ, да се откажат от търговската тайна и да публикуват онази част от договора си с държавата, от която е видно, кой е началният момент, от който машините плюс софтуера стават държавна собственост, дали в договора им има лауза, според която това се случва преди началната дата на предизборната кампания и преди началото на самите избори, както и да публикуват частта, от която е видно докъде и докога се простира тяхната намеса във въпросният софтуер… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 12:10
Гост

лауза- т.е. клауза, разбира се…

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 12:49
Гост

Вертоятно ставаш собственик на нещо, когато си го платиш?

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 12:51
Гост

Те го казаха много пъти – собствиността се прехвърля с пълното плащане на сувата, а ЦИК не е платила още милиони.

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 11:55
Гост

“…. Поради това, че плащането е неделимо за машини и софтуер, а и машината сама по себе си е неделимо единство със софтуера, неизпълненото плащане води до това, че всички машини все още са собственост на „Сиела“…“ Mдааа- не са държавна собственост. Впрочем- кой твърдеше, че машините нямали софтуер и поради това не биха могли да се манипулират, м….;0 Самите сиела признават, че машините ИМАТ софтуер и че този софтуер НЕ Е собственост на държавата;0 Само адвокат може да обори друг адвокат, дори когато другият адвокат е собственик/ съсобственик на едно търговски дружество или нейно СЕО….

Марин
Марин
12 ноември 2021 15:31
Гост

Смесвате машините за изборите, които имат софтуер, карти и флашки, с машините, които са просто пластмаса – хардуер.

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 11:46
Гост

„…„Сиела“ обаче допусна сериозна грешка като разчиташе, че извършването на нормални бизнес дейности ще се възприеме нормално в предизборна обстановка. …“ От юрист към юрист- а как авторът на статията ще квалифицира фактът, че именно сега- в предизборна обстановка, се внасят тези машини- защо не са внесени преди началото на предизборната кампания,още , когато е подписан договора между сиела и нейният контрагент- държавата, м… Само не ми казвайте, че и това е “нормален бизнес процес“- все пак сме юристи, а не тролове или лукови глави…. Цялата статия съдържа 80 процента оправдания на сиела за създалаата се ситуация и целта й… Покажи целия коментар »

123
123
10 ноември 2021 12:46
Гост

Добре, ако бяха внесени преди началото на кампанията, какво щеше да попречи на паникьосания Борисов да каже: Вижте ги, още не е почнала кампанията, а те вече подготвят манипулация на вота с нови машини! Какво значение изобщо има дали и колко машини се внасят, след като не са предназначени за изборите и не са декларирани в ЦИК със съответните номера, софтуер и т.н.

адвокат от САК
адвокат от САК
10 ноември 2021 13:05
Гост

“….Добре, ако бяха внесени преди началото на кампанията, какво щеше да попречи на паникьосания Борисов да каже:…“ Maй не сте наясно- тук не става въпрос да се убеди борисов или някое извънземно във факта, че изборите няма да бъдат манипулирани, а да се убеди ИЗБИРАТЕЛЯТ, че изборите ще са честни. Борисов- морисов и всички други идват на власт, когато ИЗБИРАТЕЛЯТ гласува за тях, а не когато самоволно ей така- си решат, че ще си “вземат“ държавното управление на България….

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 19:48
Гост

Обществената поръчка беше преди месец и половина – това е публична информация. След това има преговори и договор. Кога по-рано да се внесат машините? Малко мислене да има.

Марин
Марин
12 ноември 2021 15:33
Гост

Замислете се, последния договор за машини е от октомври. „Новите“ машини идват през ноември. Какво странно има? Плюс стачката в Пирея, за която никой не говори, но там бяха и държавните машини, и тези, „арестуваните“ 228… Някой има интерес от объркване на хората…

Русофоб
Русофоб
10 ноември 2021 10:22
Гост

Абе чисто и просто Бойко сега е гледал Терминатор и го е помислил за истински. И тръгнал да води война с машините.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 9:14
Гост

Нищо ново под слънцето – некомпетентна администрация, безкруполни политици и пълно пренебрежение към частната собственост и частния бизнес. Дано съдът поне не се окаже на тяхното ниво.

Ставри
Ставри
10 ноември 2021 11:59
Гост

Нямат никакво право да задържат частна собственост. Това е равносилно на кражба.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 9:11
Гост

Изключително тъпо изпълнение на политици. ЦИК и всечки държавни органи са уведомени за разервните машини още в сряда и преди сряда миналата седмица от Сиела. ЦИК с целия си акъл, а може би и умишлено, нареждат да вкарат резервните машини в склада при другите машини. Сиела обаче се усещат и не вкарват контейнера в склада. Това не пречи на Борисов да направи шоу, все едно машините са в склада. А и се оказва, че тези машини няма как да се използват за гласуване. Противниците на Борисов също в истерията си започнаха да викат защо Сиела била внесла точно сега машините.… Покажи целия коментар »

АндиБул
АндиБул
10 ноември 2021 8:59
Гост

Изненадани има ли от магарията на ГЕРБ?

Димитрова
Димитрова
10 ноември 2021 8:58
Гост

Сиела Норма не са виновни. Не.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
10 ноември 2021 8:58
Гост

Сиела са си направили всичко както му е реда. Аз не съм се вързал и за минута на Борисовите глупотевини. В страх от предстоящия вот той ще лъже.

Симеон
Симеон
10 ноември 2021 12:01
Гост

Той по принцип си лъже.

Абагард
Абагард
10 ноември 2021 8:57
Гост

Сензация в България се прави лесно. Много вярват. А това не е истина често.

Ferdinand
Ferdinand
10 ноември 2021 8:57
Гост

Ама то това идва от Бориосв. За да си спаси задните части

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 9:04
Гост

А те му лъснаха буквално и преносно пред цялата страна

Anonimen
Anonimen
10 ноември 2021 12:04
Гост

Народът вече му няма доверие. Надявам се да не спечели следващите избори.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:53
Гост

От това че ЦИК все още не са направили пълно плащане за машините, наистина означава, че те са още на Сиела. Ако изрично не е уговорено разделно плащане, то има неизпълнено плащане. Като знам, че шефката на ЦИК е завършила право в машинотракторния в Русе, а заместничката й беше ненатоварена средновата адвокатка с голямо его, сега с кеф ще тледам как ще ги осъдят за обезщетение за ползване на чужди вещи, ако от Сиела решат такова нещо. Нали новите управляващи щяха да ни залеят с висококвалифиципани специалисти. Това ли са?

ИТН
ИТН
10 ноември 2021 11:15
Гост

Хаха верно ли това за женицата председателка на ЦИК! Ами тя ще излезе голям капацитет и тн.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:45
Гост

Сиела я познавам от читавите книги , които издава и от наистина добре направените и приятни книжарници. Бях изключително приятно изненадана от безпроблемното машинно гласуване на последните избори. Когато някой си върши добре работата, защо трябва да му се пречи. Всъщност май това е единствената работа на администрацията.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:59
Гост

Аз работя и с правно-информационната система на Сиела и съм доста доволен, а става и все по-добра. Братовчед ми живее в Италия и търгува с България и работи със същата система, но на английски. Фирмата ми изглежда доста читава – не виждам фирма с дълготраен и стабилен бизнес да направи елементарно мошеничество.

Станимир
Станимир
10 ноември 2021 12:11
Гост

Абсурд! Те са изключително коректни.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:28
Гост

Браво! Много точно са описали начина, по който действа ЦИК и цялата администрация. Дай на някой власт да видиш що за човек е. И че спазването на правото им е последната грижа.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:15
Гост

ЦИК са смешници!!!!!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:39
Гост

Те са некадърни смешници, което е по-опасно

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:14
Гост

Естествено целта е да се компрометира електронното гласуване и да се загуби доверието на избирателите и в него. Защото иначе някои хора не могат да си играят игрите.

Станислав
Станислав
10 ноември 2021 12:21
Гост

И да губят хартиените бюлетини по нощите.

54875111
54875111
10 ноември 2021 8:05
Гост

147 умрели днес, 110 000 активни случаи на ковид. Вместо да идат да си направят колективно харакири, нашите политици се дърлят предизборно за машините и хвърлят кал по фирмата, на която още не са платили за предишните избори. Нищо весело не намирам в това, а че е подигравка, подигравка е

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 8:04
Гост

Мислех си, че след тайландския масаж, Баце ще е по-смирен, а то стана обратното. Не я бива Мата Хари

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 7:53
Гост

Нали бяха за Албания и Грузия?

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 7:58
Гост

Според статията част са за демонстрации за там и после ще заминат, но само това, което не се използва за резервни части, ако се потроши някоя от машините за изборите

OMG
OMG
10 ноември 2021 7:51
Гост

Не разбирам защо тук коментиращите са толкова изненадани от поведението на политическите субекти, в това число и ЦИК. Това е България, тук това е предизборната кампния. Нима очаквахте разговори за политики, ценности и т.н.? Ами не, дори и да му ги предложат, на българина не му е интересно да слуша. Той иска интрига, някой да му предложи плосла жълтения и той да цъка доволно с език, защото е разбрал какво му говорят. Другото не го разбира и затова и не го и интересува.

абсурдистан
абсурдистан
10 ноември 2021 7:41
Гост

Случайно или не на екрана на машината на снимката се изписва Разписката е готова. Тия от ЦИК много нагли, бе! А запорираха ли вноса на химикалки, че нали знаете и те се използват при изборите.
Вече виждам репортаж – мистериозна пратка от 70 000 химикалки от Китай, щото всичко идва от там, е задържана на границата. Бойко се суети гневно и пита с какъв цвят мастило са и ако са с червен уверява, че това е опит за нагласяване на резултатите в полза на Радев!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 7:37
Гост

Преди няколко години македонците бяха направили култов клип, за да накарат младите да гласуват с посланието „После е..нье няма каене“. Моля модераторите да не трият, не съм го измислил аз, тъй са го казали братята северномакедонци. Всеки път като се сетя за него си викам – Брате, то при нас имаш ли вземане-даване с държавата е само каене. Като почнеш от най-елементарни административни услуги, минеш през обществени поръчки и европроекти и стигнеш до изборите. Све е каеене и псоване

123
123
10 ноември 2021 7:21
Гост

Не знам кой е политическият коментатор, но всичко тръгна от един политически лидер и той се казва Бойко Борисов. И ми се струва, че може да носи наказателна отговорност за поведението си.

ГЕРБ-БСП-ДПС-ИТН
ГЕРБ-БСП-ДПС-ИТН
10 ноември 2021 7:30
Гост

А какво ще кажеш за новосформираната коалиция в ЦИК ГЕРБ-БСП-ДПС-ИТН? Първо искаха да броят разписки, после сътвориха това? Частна собственост ли? Че то на тях държавата им е бащиния! Сега разбирам, че не са платили и всичко за последните избори! Ако това е вярно и продължават да въртят селски номера, сиеладжиите могат да сринат държавата, като си приберат машините. Но явно никой не мисли за това, а всеки гледа и той да натрупка кюлчета в спалнята

калитко
калитко
10 ноември 2021 7:19
Гост

На клеветата окончателно може да строши зъба единствено съдът. Да видим какво ще каже АССГ. Би трябвало именно в това производство да се изясни за какво са тези машини и къде трябва да бъдат. И да не се окаже, че смелият пазач на склад е овчарчето Калитко

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 7:56
Гост

Съгласен. Сега само ни мотаят. ЦИК не знаела за машини, за които са платени мита и ДСС и е уведомена прокуратурата, други пък иска да набута в склад заедно с лицензираните за изборите. Бойко се гневи, Радев се гневи. Пред съд такива сценки край фонтана не минават. Призовавам lex.bg като излезе решението да го пуснат, за да четем поне юристите

дън-овист
дън-овист
10 ноември 2021 7:13
Гост

Тази предизборна кампания ще се окаже дъното в нашия политически живот след 90-та. Първо от шубе да не изгубят вот, политиците не само не проведоха разяснителна кампания за ваксините, но и дори тайно се ваксинираха. В резултат сега яко се мре. Сега, за да отклонят вниманието, същинска диверсия, от това дето яко се мре, се явяват на телевизора да обясняват на народонаслението, че има едни тайнствени машини. След тайнствен вирус, тайнствени машини е идеално. Класическа апокалиптична антиутопия. А то работата била съвсем друга, но ме впечатли, че и Радев, явно от страх да не би да поеме някаква отговорност, не… Покажи целия коментар »

всеки сам си преценя
всеки сам си преценя
10 ноември 2021 7:46
Гост

Добро сравнение за ваксините цели се пак пълна мъгла и посяване на съмнение и после – всеки сам си ПРЕЦЕНЯ. Та питат авторите дали България е страна, в която си струва нещата да се променят към по-добро, вече и аз се съмнявам.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 7:07
Гост

Трети път ще се гласува масово с машини и се видя, че няма драма, затова се прави опит за изфантазирането й. Дядо ми имаше един цветущ лаф: Стисни ма, Радке, зорлем да пръдна… Ей тва е положението.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2021 7:16
Гост

По мое време казвахме – филмът не бил шведски, а съветски, не бил сексуален, а социален и не били компютри, а компоти.

Чавдар
Чавдар
10 ноември 2021 12:27
Гост

И не сме ги изнасяли, а са ни ги върнали.

срам за държавата ни
срам за държавата ни
10 ноември 2021 7:04
Гост

Как му викаше Бойко на това – Костинброд 2 ли 3 ли? Ами баш това е, нали тогава той ревеше, че Мая М. му прави постановка и иска да го злепостави и после се оказа, че няма драма с печатницата и бюлетините
Ами баш Костинброд 2 си е, използва се технологията на гласуването – в единия случай бюлетини, в другия – машини, като се поставят несъществуващи проблеми, даже в случая с машините е по-зле, защото има съучастие от ЦИК в изфабрикуването на проблем, за да се окаже след това, че всичко са политически измислици. Срам, пълен срам!

Маршал
Маршал
10 ноември 2021 7:02
Гост

Абсолютно некоректно поведение!