Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е разпоредил да се преодолее забавянето на някои видове дела, става ясно от съобщение на страницата на съда.

Първата група са за прекратяване на служебни правоотношения или уволнения на държавни служители, полицаи и военни. „Върховният административен съд ще разгледа и приключи до 30 юни общо 163 забавени дела чрез пренасрочването им в извънредни заседания или като допълнителни дела в редовни заседания“, обявиха от съда.

„Мярката се предприема с цел да се преодолее забавянето, тъй като делата, образувани миналата година, първоначално са били насрочени за разглеждане с най-далечна дата средата на 2019 г.“, каза председателят на ВАС Георги Чолаков.

Върховният административен съд въвежда и мерки за насрочване в разумни срокове и преодоляване на забавянето на дела по Закона за убежището и бежанците. Общо 146 дела за получаване на статут, заведени до края на 2017 г., ще бъдат преразпределени за разглеждане при допълнителна натовареност на съдиите от ВАС. Срокът отново е до 30 юни т.г.

Освен това в тези срокове ще бъдат разглеждани и дела за отчуждавания на имоти и части от имоти по Закона за държавната собственост. Жалбите касаят изграждането на магистрали и пътища, посочват от ВАС.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Илиана Савова
Илиана Савова
17 юли 2018 16:10
Гост

Отвратително е колко анонимни „юристи“ са написали коментар в славословие на подход, който е – възможно най-меко казано – противозаконен. Още по-жалко е, когато Върховният административен съд се оглави от председател, който неприкрито работи в полза на същата тази администрация, която се предполага че контролира. А на всичкото отгоре и без никакво неудобство си позволява да го рекламира. Но най-депресиращото е в цялата история е, че съдиите от Четвърто отделение на ВАС под равен военен строй изпълниха чинно повелята на началника си и в невиждани за този съд няколкоседмични срокове насрочиха, разгледаха и приключиха с почти стопроцентово негативни решения 77… Покажи целия коментар »

Георги Георгиев
Георги Георгиев
30 март 2018 10:31
Гост

Георги Чолаков си е много голям юрист, и никога не е бил в редиците на МВР нито е учил там. Брат му Петко Чолаков беше в МВР – дознател в началото, по-късно зам. шеф в БОБ гр. Слиевен, но го плъзнаха на шейната… Сега е дознател в Женския затвор. Но не са в каквито и да е било роднински отношения, така, като, докато оглавяваше отдел в БОБ, тръгна да разследва брат си, а именно Георги Чолаков, по-времето, когато беше адвокат предимно Търговско правни и граждански дела. Бивш комшия ми е, та затова съм толкова много запознат. Еднъче е много съвестен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 23:39
Гост

А бе какво сте се хванали да хвалите Чолаков. Тая заповед не е случайна. Тя е следствие на предстоящата проверка на ИВСС в съда. Точкова влиза там на 10 април. Ей затова го прави.

Papi
Papi
28 март 2018 23:36
Гост

Всичко това е чудесно, но… продължава да стои проблемът с изписването на делата. Ще бъдат извънредно разгледани, добре, но трябва и да се изпишат. Следващата стъпка на Чолаков е контрол по спазване на сроковете.

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 21:25
Гост

Брех, май започна да се усеща разликата с Жоро К.

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 21:31
Гост

Разликата с Колев се усети още в първите дни. Да не забравяме и основната такава – Чолаков не е завършил Академията на МВР и правото не му е чуждо.

Адвокат
Адвокат
28 март 2018 20:24
Гост

Списъкът трябва да бъде продължен, забатачените дела са много повече

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 20:09
Гост

Брех. Чолаков все по-приятно впечатление прави. Скрита лимонка е той.

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 19:09
Гост

Не може да се отрече, че председателят взема мерки. Повечето от тези дела се точеха години и резултатът от тях беше напълно обезсмислен.