Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов е извършил дискриминация като е подложил ромите на тормоз със свое изказване в пловдивското село Войводино преди две години.

Това реши Върховният административен съд (ВАС) по делото, което заведе ромският активист Ачо Йорданов и ръководеното от него сдружение „Единство“, съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК).

Казусът възникна, след като двама роми нападнаха българин във Войводино, след което бяха задържани и осъдени. Изявлението на Каракачанов обаче е засегнало всички роми, а не само извършителите на престъплението. През януари 2019 г. бившият вицепремиер заяви пред медиите:

„Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва.“

От БХК, които са оказали правна помощ по делото, посочват, че след случая в селото много други роми са заплашвани и прогонени от Войводино. Формалната причина за това били незаконните им къщи, но изселването им е станало посред зима, а на улицата останали десетки семейства с малки деца, възрастни и хора с увреждания.

Първоначално и Комисията за защита от дискриминация (КЗД), и Административен съд – София-град, отхвърлят жалбата срещу изявлението на Каракачанов с мотив, че това е лично мнение, защитено от Конституцията.

ВАС обаче категорично не споделя тези аргументи, като напомня, че свободата на изразяване може да бъде ограничена, когато накърнява правата и доброто име на други. Според съда особено значение има и това, че изявленията на Каракачанов са широко разпространени, а с тях той не е критикувал конкретните извършители на престъплението, а е говорил за целия етнос.

Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като „нагли“ членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите „се изчерпва“, без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос“, се казва в решението на съда.

В него ВАС цитира и практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), според която необходимостта от защита на изразяването тежи по-малко в демократичното общество от обществения интерес за защита на репутацията и правото на другите да живеят в среда, свободна от дискриминация, както и от необходимостта да бъдат предотвратени евентуални безредици, конфликти и напрежение.

Затова съдът приема, че изказването на Каракачанов не може де бъде прието като критична гражданска позиция, а е проява на тормоз по Закона за защита от дискриминацията (ЗЗДр), който не се интересува дали мнението е лично и дали авторът му е публична или непопулярна в обществото личност.

„По принцип всяка публична личност, в това число и представителите на държавната власт и управление, разполагат с по-голям потенциал за влияние, а изказаните от тях мнения се възприемат с по-голяма степен на доверие, достигайки по-бързо и лесно до широката общественост. Нещо повече, авторитетът и общественият интерес, в които е облечена фигурата на заместник министър-председателя и министър на отбраната на Република България, придава автоматично на неговите изявления, независимо от качеството, в което са направени (лично или служебно), облика на въздействащо слово, способно на насочва и моделира в по-голяма степен обществените настроения и нагласи“, мотивира се още съдът и връща делото на АССГ за ново произнасяне и евентуална санкция на Каракачанов.

„През последните години със съжаление наблюдаваме натрупване на много лоша практика по случаи на публична дискриминационна реч, включително от КЗД, който е специализираният национален орган за равенството. Това произнасяне на ВАС създава основата, върху която другите съдилища и КЗД трябва да стъпват когато решават други дела относно езика на омразата“, коментира адвокат Адела Качаунова от БХК.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тесларов
Тесларов
14 юни 2021 12:47
Гост

Не стига ,че са се нанесли незаконно, ами и се оплакват при това.

Симо
Симо
14 юни 2021 12:21
Гост

Това решение е пълно разочарование за мен.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2021 12:20
Гост

В нашето село имаме роми и са много подредени и работливи, ходят за дърва някъде по горите, но не крадат, напротив – колелото ми го открадна една съседка, както и да е, обаче е до възпитание.

Каракачанов трябваше да запретне ръкави и да остане в историята поне с това да ги приобщи, има пари – даже по линия на Министреството на отбраната има начини.

Nenov
Nenov
14 юни 2021 12:17
Гост

Вярвам, че е за добро. Да се научат да не плямпат глупости.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2021 12:17
Гост

По-скоро съм съгласен с решението, но възниква въпросът – отнема ли се по този начин възможността да бъде коментирато в публичното пространство поведението на една обществена група и не е ли това цензура? Напр. някой ако каже, че руснаците са най-големите пияндета, което е широкоразпространено мнение, някой да го осъди за дискриминация. Надявам се да има повече коментари на юридическата страна на въпроса, а не улични изказвания, свързани с циганите.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2021 12:15
Гост

Интересно решение. Точно по време на кампания.

Игнат
Игнат
14 юни 2021 12:16
Гост

То вече е трудно да не сме в кампания. Ние през месец сме в кампания за някакви избори

Aсен
Aсен
14 юни 2021 12:15
Гост

Много чуяствителни пък тези роми.

Петър
Петър
14 юни 2021 12:16
Гост

Става ши въпрос за пари са първа топка.

DA NO НЕ
DA NO НЕ
14 юни 2021 13:55
Гост

недей ги обижда на чувствителни, че ще я патиш

Todorina
Todorina
14 юни 2021 12:15
Гост

Поредния дерибей, който се гласи да влиза в парламента.

Anonimen
Anonimen
14 юни 2021 12:14
Гост

Никога не съм бил фен на Красимир Каракачанов. Обаче не виждам нищо нередно в изказването му.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2021 12:13
Гост

Знае се, че ВМРО и останалите псевдо патриоти ще са патерица на ГЕРБ в парламента, ако влязат де. Зависи от народа. Добре е да имаме предвид какви говеда са Каракачанов, Симоенов и Марешки!

Серафим
Серафим
14 юни 2021 12:12
Гост

За мен такива елементи трябва да спрат да влизат в парламента.

Todorina
Todorina
14 юни 2021 12:15
Гост

Лошото е, че народонаселението ни е простовато в голямата си част. Смятат, че такива, като шкембе войвода и Марешки трябва да са в парламента за да се справят с циганите. Ама ние няма как да се справим с циганите, като ги изселим. Трябва някак да се работи в посока на това да се интегрират повече от тях и да си намират работа.

Fernandinho
Fernandinho
14 юни 2021 12:12
Гост

Ами и той си има остър език и се знае, че е расист в някаква степен.

Запетуйка
Запетуйка
14 юни 2021 12:13
Гост

А той щото Волен не беше.

Равиоленска
Равиоленска
14 юни 2021 12:11
Гост

Те винаги са подложени на тормоз