Върховният административен съд (ВАС) окончателно призна правото на пребиваване на австралийка от хомосексуална двойка в България. За решението (пълния му текст виж тук) съобщиха от Младежката ЛГБТ организация „Действие“.

Кристина Палма е от Австралия, а жената, с която сключва брак, е французойката Мариама Диало. Двете се женят на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина получава разрешение за пребиваване България, на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Тя предвижда, че всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на съюза.

Независимо от първоначално издаденото разрешение, в началото на 2018 г. дирекция „Миграция“ на МВР отказва на Кристина Палма да пребивава в България, като се обосновава с чл. 46, ал.1 от Конституцията и Семейния кодекс, които регламентират, че „бракът е доброволен съюз между мъж и жена“.

Преди година обаче Административният съд София-град отмени отказа, а днес с окончателно решение по казуса излезе и ВАС.

„Безспорно съгласно посочените разпоредби от българското законодателство, лица от един и същи пол нямат законово право да сключат граждански брак в Република България. Спорният по делото въпрос обаче не е свързан със сключването на граждански брак в Република България, а с наличието или не на предпоставките за издаване на разрешение за продължително пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС в Република България“, заявяват в него върховните съдии Соня Янкулова (председател на състава), Калина Арнаудова и Весела Андонова (докладчик).

В него ВАС посочва още, че не става въпрос за семейното положение на двойката, съгласно българското законодателство, а за издаване на разрешение за пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС.

Според Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на европейския съюз и членовете на техните семейства, страната е длъжна да издаде разрешение за пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС. В случая пък Кристина Палма е сключила брак с Мариама Диалло във Франция и като член на семейството ѝ трябва да получи право на пребиваване.

Разрешението за пребиваване се издава съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1030/2002 на Съвета от 13 юни 2002 г. относно единния формат на разрешенията за пребиваване за гражданите на трети страни.

МВР обаче не е признало документа, което според ВАС е нарушение на правните норми.

„На практика административният орган, позовавайки се на българското законодателство не признава документ за сключен граждански брак съгласно законодателството на държава – членка на ЕС, в нарушение на относимите правни норми“, пишат върховните съдии.

„Днес ВАС приложи безпогрешно европейското законодателството и практиката на Съда на Европейския съюз и призна сключен в чужбина хомосексуален брак. Това е голяма крачка напред по пътя за равноправие на хомосексуалните двойки в България“, коментира адвокат Деница Любенова от Правната програма на „Действие“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ами да
Ами да
25 юли 2019 16:12
Гост

Единственото правилно решение по този казус. Дано ги опазят и от нео-наци-олигофрените.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
25 юли 2019 11:39
Регистриран

Малииииии….. да не повярвам тази елементарна съдийка Андонова да напише такова правилно решение , от което да се установява такава дълбочина на правното мислене. Според мен Весела Андонова не го е писала това решение , тъй като същата няма такъв капацитет от знания .Това решение го е писал друг , а Весела Андоновица само го е подписала. По същество така постановеното решение е правилно , тъй като да се приеме тезата на административния орган и прокуратурата (в прокуратурата има толкова еднополови двойки учудвам се ,че не са подкрепили решението на АССГ) означава друга страна ,членка на евросъюза да не признае… Покажи целия коментар »

Kurt Meyer
Kurt Meyer
25 юли 2019 10:20
Гост

Как пък може да се радваш, че психично болни получават нови привилегии?

Елтън Джон
Елтън Джон
25 юли 2019 0:33
Гост

Семейните двойки трябва да бъдат равноправни независимо от това, че някои са еднополови. Поздравления за решението.

Джендер
Джендер
25 юли 2019 0:30
Гост

Сексуалната ориентация на всеки си е личен избор, който не може да бъде отнет само заради някои закостенели порядки.

Павлин
Павлин
25 юли 2019 0:25
Гост

Не знам какъв адвокат е Деница Любенова, но ВАС не е признал брака, а правото на пребиваване. Според мен разликата е съществена.
Както и да е. Приветствам решението на ВАС! Лъч надежда за изкореняване на закостенелите „ценности“ на лъжепатриотите, които не пропускат случай да изтъкнат колко по-по-най са от тези, които имат различна от тяхната сексуална ориентация. Жалките им, тесногръди души просто не могат да приемат факта, че всички сме хора и имаме право да сме щастливи.

колега
колега
24 юли 2019 20:06
Гост

съдията Соня Янкулова си е класа! както беше и Сашо Еленков!