Служебни адвокати все по-често не се явяват по делата във Върховния административен съд (ВАС). За това предупреждават от съда в писмо до Софийската адвокатска колегия.

„Обръщаме ви внимание, че се увеличават случаите на адвокати от САК, назначени за процесуално представителство по Закона за правната помощ, които не се явяват по делата или се отказват без причина и това става причина за отлагане на съдебни дела“, пише в писмо на Трето отделение на ВАС до ръководството на столичната адвокатура.

Адвокатският съвет още не е обсъдил проблема, но писмото беше публикувано на сайта на колегията, за да се запознаят всички с проблема.

Върховните съдии предупреждават, че ако бъдат констатирани още случаи на служебни адвокати, които не се явяват на заседания или се отказват от дела, ще се обърнат към Националното бюро за правна помощ, за да ги заличи от регистъра си.

По закон адвокат може да бъде заличен от регистъра на служебните защитници, ако му е наложено дисциплинарно наказание, или ако бюрото, или адвокатският съвет установят, че е нарушил правилата за оказване на правна помощ. Основание за отписване е и недобросъвестно или некомпетентно извършена правна помощ. Заличават се и тези, които без основателна причина в продължение на 6 месеца отказват да поемат служебна защита или представителство.

По правило при съмнение в недобросъвестността на служебния адвокат съдиите сезират колегията, тя проверява случая и решава дали да му бъде наложено дисциплинарно наказание.

Трето отделение на ВАС, от което е изпратено писмото, разглежда дела за реституция, за бежански статут, общински дела, по законите за нотариусите и частните съдебни изпълнители.

Проверка на „Лекс“ показа, че делото, провокирало писмото на ВАС до столичната адвокатска колегия, е на затворник по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. То е трябвало да се гледа на 28 февруари 2018 г., но се е наложило съдебният състав (председател Жанета Петрова и членове Светлана Борисова и Аглика Адамова) да го отложи, защото служеният защитник не се е явил на заседанието, а жалбоподателят е заявил: „Да не се дава ход на делото. Бих желал да имам адвокат. Към настоящия момент съм в затвора. Не съм бил освобождаван и не съм имал контакт с адвоката, който ме представляваше пред първата инстанция“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 април 2018 18:04
Гост

Само за едно дело ли сезират САК и поставят ултиматуми!?!?

САК
САК
02 април 2018 18:00
Гост

Много лесно са запалили тези съдии, ами ако колегата има уважителни причини?

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 18:01
Гост

Predsedatel Janeta Petrova

Запознат
Запознат
02 април 2018 15:42
Гост

Те ни лъжат, че ни плащат. Ние се правим, че работим.

Магистрат
Магистрат
02 април 2018 15:34
Гост

Да ги заличават. Възпрепятстват делата, пък после ние ги бавим.