Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди наказанието „забележка“, наложено на столична следователка за това, че системно e пиела алкохол през работно време – не само в сградата, но и в двора, и на изхода на службата. Това е поредното произнасяне на съда по казуса с Радиана Абдулова от следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП).

През 2019 г. градският прокурор на София е предложил срещу следователката да бъде образувано дисциплинарно производство за употреба на алкохол през работно време. Според шефа на СГП това е довело до „компрометиране на честта на магистрата в професията и обществото като деянието е системно и доказано противоправно“, като така е нарушила етичния кодекс, правилата за работа и е уронила престижа на съдебната власт и заради това поиска нейното уволнение.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) е образувала дисциплинарка, като по нея са били разпитани няколко свидетели. Те твърдели, че са виждали Радиана Абдулова в неадекватно състояние и предполагат, че това се дължи на употребата на алкохол.

Самата Абдулова пък е казала, че има здравословни проблеми, заради които приема лекарства, които водят до световъртежи и заради това състоянието ѝ е било неадекватно.

Дисциплинарният състав обаче приел, че Абдулова пие на работното си място, за което говорели излъчваният от нея мирис на алкохол, завален говор, треперещи ръце, отпуснатост на тялото, залитане, подпиране и падане, като заключил, че това е доказано за 17 август 2018 г. и 26 юни 2019 г.

Съставът предложил, а на 27 май м.г. Прокурорската колегия решила да накаже Адбулова със „забележка“ за уронване на престижа на съдебната власт.

Следователката обжалва наказанието. В началото на годината тричленен състав на ВАС отмени „забележката“, защото твърдението за употреба на алкохол на работното място се основава само на свидетелски показания, а липсват медицински доказателства за това (виж подробности тук).

През юли обаче петчленен състав на ВАС отмени решението на първата инстанция с мотива, че употребата на алкохол може да се доказва в съда с всички допустими доказателствени средства, включително и само със свидетелски показания. Това се отнася обаче за случаите, когато предмет на доказване е само употребата, а не точното количество алкохол, което се определя с тестове и изследвания според Наредбата за установяване концентрацията на алкохол и наркотици, каза още ВАС и върна делото на друг тричленен състав (виж повече тук).

Алкохол или здравословен проблем

И сега новият състав на ВАС с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Добромир Андреев (докладчик) потвърди решението на Прокурорската колегия за наложеното наказание „забележка“ на Радиана Абдулова.

Съдът изтъква, че според показанията на двама следователи (и.ф. шефът на СО към СГП Илиян Танчев и Елена Динева) и на две служителки, на 26 юни 2019 г. Абдулова е била в нетрезво състояние на работното си място.

Танчев разказал, че на тази дата му се обадила градският прокурор на София Емилия Русинова, за да му каже, че следователката е пуснала идентични писма за удължаване на срок по досъдебно производство. Заради това Танчев извикал Абдулова на разговор. По думите му, когато дошла, тя била бледа, неспокойна, с поглед, различаващ се от обичайния ѝ, и миришела на алкохол. И.ф. шефът на СО на СГП я изпратил да донесе въпросните писма, но Абдулова така и не се върнала. Заради това Илиян Танчев казал на служителка да я намери. Жената на два пъти напомнила по телефона на следователката, че я чакат, но тя пак не отишла в кабинета на началника. Накрая Илиян Танчев и следователката Елена Динева отишли в стаята на Радиана Абдулова. Намерили я да седи на бюрото си, като прозорецът и вратата били отворени. Танчев попитал Абдулова дали отново е пила алкохол и тя потвърдила. Танчев се върнал в кабинета си и казал на служителката да извика сина на следователката, за да я прибере. Пред дисциплинарния състав и.ф. шефът на СО на СГП заявил, че негови колеги и друг път са виждали Абдулова в неадекватно състояние и предположил, че и граждани, които посещават сградата, също са станали свидетели на това поведение.

Следователката Елена Динева също е била разпитана и е потвърдила казаното от Танчев. По думите ѝ Абдулова трудно си движела ръцете, които силно треперели, със затруднения извършвала всякакви движения, не реагирала на зададения въпрос за писмата и едва при повтарянето му, казала „да“. Също така утвърдително отговорила и на питането дали е употребила алкохол и обещала повече да не го прави.

Служители пък споделили, че в този ден (26 юни 2019 г.) следователката не е била в кондиция, залитала е, ударила се в касата на вратата, миришела на алкохол, не разбирала какво се иска от нея, нито отговаряла на въпроси. Служителка се обадила на сина ѝ да я прибере и като влязла в кабинета да каже на следователката, я заварила заспала на бюрото.

Друга служителка пък разказала, че на 17 август 2018 г., когато си тръгвала от работа, е видяла Радиана Абдулова, която не можела да се държи на краката си и се клатела. Служителката уведомила за това Елена Динева. А малко по-късно видяла непознат за нея мъж да помага на следователката да пресече улицата.

Същата служителка е разказала и че през септември 2019 г. видяла Абдулова в подобно състояние – в двора на следствието при идване на работа следователката била водена от деловодителка. И в двата случая служителката усетила мирис на алкохол от Абдулова.

Свидетелските показания са ясни, последователни, уверени и подробни откъм съдържателност. Не се установяват противоречия между тях, а напротив те кореспондират както помежду си, така и с останалите, събрани в хода на административното производство доказателства. Същите пресъздават непосредствени впечатления. По делото не е установена предубеденост или заинтересованост на свидетелите. Липсват други доказателства, които да разколебават доказателствената им стойност, поради което съдът ги кредитира.

Основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична, и се носи за лични действия. В решението на дисциплинарния състав са установени конкретни действия на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице, които са били предмет на процесното дисциплинарното производство, състоящи се в съзнателно привеждане на 26.06.2019 г. и на 17.08.2018г. в нетрезво състояние, вследствие употреба на алкохол, изразяващо се в излъчване на мирис на алкохол, завален говор, треперещи ръце, отпуснатост на тялото, залитане, падане, подпиране“, изтъква ВАС.

За морала и поведението на магистратите

Върховните съдии посочват, че въздържането от действия или бездействия, които накърняват престижа на съдебната власт е едно от основните изисквания към магистрата, залегнали в Конституцията и закона като извършването им винаги представлява дисциплинарно нарушение.

Всички морални норми, включително съдържащите се в КЕПБМ, са с висока степен на абстрактност. Съдържанието им е израз на фактически установени в обществото общоприети правила за поведение, гарантиращи защитата на онези ценности, които на дадения етап от своето развитие обществото е приело за значими. Както ВАС вече е посочвал в практиката си, етичните правила са норми с морално-оценъчен характер, а не са правни норми. Етичните норми нямат хипотеза, диспозиция, санкция и предписват определен резултат, но не формулират конкретно поведение. Критерият за морал на магистрата е общественият интерес. Дължимото поведение и обществените принципи налагат определени правни и морални задължения, като наред с този интерес магистратът следва да спазва и определени критерии за етично поведение. С поведението си магистратът следва да се въздържа от действия, уронващи престижа на съдебната власт. В чл. 5 от КЕПБМ са уредени правилата за поведение, произтичащи от принципа за почтеност и благоприличие. По делото е безспорно установено, че с поведението си следовател Абдулова е имала поведение, несъвместимо с посочените разпоредби“, казва ВАС.

Върховните съдии посочват още, че затрудненията на Абдулова са станали достояние и на граждани, защото част от тях са били осъществени на публично място, както и на колегите ѝ, а това е в противоречие с обществените очаквания за дължимо поведение на хората, осъществяващи правосъдието. ВАС изтъква и че поведението на Абдулова разкрива системност.

С оглед постоянния публичен контрол, чиито обект е магистратът, същият следва да се държи по начин, който съответства на достойнството, присъщо на заеманата длъжност. Съзнателното привеждане в неадекватно състояние, вследствие употребата на алкохол, независимо дали е на работното място и в работно време или е на публично място в извънработно време (при нарушението от 17 август 2018 г.), обосновава извод за нарушаване на моралните норми. Гореизложеното води до извод, че с поведението си привлеченият към дисциплинарна отговорност магистрат е уронил престижа на съдебната власт като институция, призвана да спазва стриктно и неотклонно законността„, казва ВАС.

Съдът не приема аргументите на следователката, че основната причина за поведението ѝ е влошеното здравословно състояние. Това по никакъв начин не се потвърждавало от доказателствата по делото. Върховните съдии отбелязват, че следователката има хронични заболявания, но нито симптомите им, нито последиците от тях, биха предизвикали залитане, падане, завален говор и т.н. Приложената по делото експертиза за заболяване не може да обясни мириса на алкохол, казва още ВАС. И уточнява, че през 2014 г. следователката е била диагностицирана със заболяване, като още тогава е била подложена и на лечение, но липсват данни то да е продължило и към датите, за които се иска тя да бъде наказана.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 ноември 2021 15:12
Гост

Простотия, вместо да работи – кърка и я търпят и й плащат заплата. Баси и демокрацията.

Любител
Любител
12 ноември 2021 12:27
Гост

Виц – Какво пише на надгробната плоча на следовател от Столичното следствие – „Тук продължава да почива….“

Адвокат със сак
Адвокат със сак
11 ноември 2021 19:58
Гост

Те пък по тези ведомства какво изобщо вършат, че да пречи алкохола.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 ноември 2021 18:56
Гост

Ти мен, уважа’аш ли мъ ? ай наздраве !

judge
judge
11 ноември 2021 15:30
Гост

И след тази „Забележка“ тя ще спре да пие по време на работа? А дано , ама надали. Има да я търси шефът й още дълго. И горкият й син, дето трябва да ходи да я прибира от работа пияна – заляна. И горките разследвани…

Dimitrina F
Dimitrina F
11 ноември 2021 10:23
Гост

Тя ако е перманентно пияна как ще разбере, че има наказание…

Златимир
Златимир
11 ноември 2021 10:22
Гост

Истинска излагация. Истинска.

Филипа
Филипа
11 ноември 2021 10:22
Гост

Нещата са сериозни и не бива някой да се гаври с институциите по тоя начин.

Серафим
Серафим
11 ноември 2021 10:21
Гост

еееми лекува Ковид19 вероятно жената. Казали са и умните доктови бай Ставри и бай Младен, че с чесън и ракия се лекува.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
11 ноември 2021 10:22
Гост

А викаш тя просто си се лекува.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 10:24
Гост

Викате, че я набеждават, че е алкохоличка, а тя бори световния заговор.

Stratiev
Stratiev
11 ноември 2021 10:21
Гост

Определено такава жена няма право да практикува

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2021 10:28
Гост

Да практикува какво, пиене на вода? То като нищо организмът се е приспособил вече да преработва само алкохол. Може да е призлее на жената.
P.S. Жените принципно по-лесно се поддават на алкохола. Трябвало е навреме да я отстранят, а не да чакат да стане скандал.

Радев
Радев
11 ноември 2021 10:21
Гост

Ама не ти ако си системно пиян какво да е.

ЕвианГилар
ЕвианГилар
11 ноември 2021 10:23
Гост

Е да, ти ли не знаеш как се пие старо куче – военен. Пиеш с военните от ескадрилата. Там въздушни войски.

Тихомир
Тихомир
11 ноември 2021 10:09
Гост

Такива хора нямат място в системата въобще.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2021 10:07
Гост

Че то има ли несистемно пиянство? :))
#роднаречомайнасладка

Aсен
Aсен
11 ноември 2021 10:07
Гост

Това поведение е недопустимо. Излага себе си и колегите си пред външни хора.

Anonimen
Anonimen
11 ноември 2021 10:00
Гост

Тази е за уволнение.

Заки
Заки
11 ноември 2021 9:59
Гост

E, само със забележка ли ще се размине.

Тити
Тити
11 ноември 2021 10:08
Гост

И тя сега ще си разплете чорапите.