Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди повторния отказ на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев (пълния текст на решението виж тук).

През 2019 г. Панов поиска Ушев да бъде наказан във връзка с мерките за неотклонение на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. В края на 2018 г. Специализираният наказателен съд измени мерките на двете от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като постанови тяхното незабавно изпълнение. Спецпрокуратурата протестира и поиска спиране на незабавното изпълнение, делото отиде в АСНС, но понеже имаше съмнения за правилното му администриране, Лозан Панов назначи проверка. Тя беше извършена от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова и колегите ѝ Капка Костова и Галина Тонева. От доклада им стана ясно, че заседанието на 16 ноември 2018 г., в което съдия Иво Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Малко повече от час след това вече е постъпил протест с особено искане за спиране на изпълнението на определението на съдия Хинов. Около 13,30 ч. председателят на АСНС Георги Ушев е „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта „особеното” искане да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне.

В доклада на върховните съдии се заявяваше, че АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс, когато спешно спря изпълнението на определението на Иво Хинов, но ставало дума за инцидентен случай, а не за неправилна съдебна практика.

Съдийската колегия обаче отказа да образува дисциплинарно производство срещу Ушев и шефът на ВКС обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

На 2 април 2021 г. петчленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия и ѝ върна преписката (виж тук). Върховните магистратите изтъкнаха, че не е направен анализ на събраните доказателства и по-конкретно на всички факти и обстоятелства във връзка с твърдяното нарушение.

На 20 април 2021 г. обаче СК на ВСС отново отказа образува дисциплинарка и така Лозан Панов за втори път обжалва пред ВАС.

В жалбата си той заяви, че с поредния си отказ колегията е осуетила възможността да бъде проведена предвидената в закона процедура за разглеждане на основателността на направеното предложение. Според Панов липсват пречки да се образува дисциплинарно производство, доколкото предложението за това е допустимо и обосновано и съдържа подробни мотиви за конкретно изложени обстоятелства за извършени нарушения.

Тричленен състав на ВАС с председател Росен Василев и членове Сибила Симеонова и Александър Митрев (докладчик) отхвърли жалбата на Панов.

В решението си те сочат, че на 20 април 2021 г. Съдийската колегия е обсъдила отново предложението за образуване на дисциплинарка срещу Ушев и по време на дискусията съображения, че то е очевидно необосновано са изказали Георги Чолаков, Цветанка Пашкунова, Вероника Имова и Боян Магдалинчев.

„След подробни обсъждания от членовете на СК на ВСС се достига извод, че в конкретния случай очертаните в предложението факти и обстоятелства не сочат състав на дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал. 2 и 3 ЗСВ. Поради това предложението е прието за очевидно необосновано и не следва да се образува дисциплинарно производство. Прието е, че не е налице релевираното от председателя на ВКС неспазване на правилата по администриране на дела при подадено искане за спиране на изпълнение по реда на чл. 270 НПК. Направените от вносителя доводи и заключения не намират опора нито в законовата, нито в подзаконовата нормативна уредба. Това е така поради липса на ясни правила разписани в Глава двадесет и втора „Производство пред въззивната инстанция за проверка на определенията и на разпорежданията“, както и липсата на константна съдебна практика“, обяснява ВАС.

Освен това е прието, че няма данни председателят на АСНС да е засегнал основната роля на съда като независим и безпристрастен арбитър.

„Изложеното е мотивирало членовете на СК на ВСС да приемат, че направеното предложение от председателя на ВКС за налагане на дисциплинарно наказание е необосновано и да откажат образуването на дисциплинарно производство“, изтъква ВАС.

И заключва, че вторият отказ на СК на ВСС е приет от компетентен орган, в предвидената от закона форма, при спазване на предвидените в закона административнопроизводствени правила и в съответствие с материалния закон и неговата цел.

ВАС отхвърля тезата в жалбата на председателя на ВКС, че когато е сезиран с редовно от външна страна предложение за образуване на дисциплинарно производство, ВСС не може да откаже да го образува. „Правомощието на съответната колегия да не наложи дисциплинарно наказание, не препятстват възможността за извършване на преценка по обосноваността на искането, с оглед наличието на предпоставки за образуване на дисциплинарно производство“, пише съдът и сочи, че в този смисъл са и множество негови решения.

Върховните съдии подчертават, че образуването на дисциплинарка влече сериозни последици и възприемането на тезата на Панов, че ВСС е длъжен да го направи, ще засегне законови интереси на магистрата.

„Само при обоснованост с данни и факти, че евентуално е извършено нарушение следва да се образува дисциплинарно производство за налагане на някое от изброените дисциплинарни наказания“, заявява ВАС.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ха ха
Ха ха
02 август 2021 16:57
Гост

Мешерето на ДуПяСе-то защитило сспецмекерето! Някой учуден!?

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:16
Гост

Пий хапчетата, колега!

Пижо Пендин
Пижо Пендин
02 август 2021 15:59
Гост

Уши това му е прощалния подарък, надаше се той за по-голяма благодарност, ама покровителите му си заминаха. Сега полека-лека в канала на историята, като посредствен послушко и натегач …

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:15
Гост

Тя,па,една история на българската съдебна система. Като че ли Калпакчиев и Панов са се сражавали за свободата на България. Проявената форма на интересите в правосъдието просто има различно проявление при различните лобита. Ти просто симпатизираш на едното.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 август 2021 8:28
Гост

Ама от къдя на къдя „просто“ симпатизирам на някакво лоби? Не мога ли „просто“ да не ги харесвам и Ушев, и Калпакчиев, и Панов … Баси, колко е прост за вас животът, всичко ви е ясно 😉

съдия
съдия
03 август 2021 9:18
Гост

Добавям към групата и господин Влахов!

въпрос
въпрос
02 август 2021 12:29
Гост

В кое поделение Г. Ушев отслужи задължителната за неговия набор наборна военна повинност в казармата?

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:12
Гост

В поделение Болярово.

Spiro
Spiro
02 август 2021 11:35
Гост

Много жалко, че Панов не успя. Ушев трябваше да си понесе последствията.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 12:02
Гост

Жалко, че цялата правна общност у нас не успя. Доколкото не знам някой обикновен юрист, различен от ВСС, Гешевтурата, Цацаратурата и останалите калинки на ГЕРБ и ДПС, да счита поведението на Ушев за нормално.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:10
Гост

Аз считам поведението на Ушев за абсолютно нормално. Припомням , че председателя на СГС Топалов бе извикал в кабинета си съдия, който след проведения разговор се самоуби. Ето това не считам за нормално

въпрос
въпрос
02 август 2021 12:30
Гост

В кое поделение Л. Панов отслужи задължителната за неговия набор наборна военна служба в казармата?

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:11
Гост

Няма какво да понася и поведението му основателно не е за дисциплинарно производство.

Симо
Симо
02 август 2021 11:33
Гост

Ушев пак мина между капките. Това е нелепо просто.

Anonimen
Anonimen
02 август 2021 11:29
Гост

Е, не очаквах такова решение. Това никак не е справедливо.

Георги
Георги
02 август 2021 11:26
Гост

Въобще не ме учудва, че АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 11:31
Гост

И сега някой ако им направи забележка веднага ще ревнат, че им се нарушавала независимостта. Но някои хора бързат независимост с недосегаемост. А тези подлоги на мафията се смятат за най-недосегаемите и оттам са станали безумно нагли. Трябва обаче да се сложи край на това. Оставка на ВСС и Гешев, закриване на спецсъдилищата!

Позор, оставка, затвор!
Позор, оставка, затвор!
02 август 2021 10:51
Гост

Най-позорният ВСС в историята. Куклите на конци на Доган сарай са превърнали задкулисното влияние в норма в българската съдебна система.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 11:28
Гост

Слави ако остави Гешев на мира и не разпусне настоящия състав на ВСС, а вместо това го остави да избере новия председател на ВКС, аз отново излизам на площада!

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:47
Гост

Излез от сега, да се провериш даяниш ли на 41 градуса!

Ендев
Ендев
02 август 2021 10:48
Гост

Аз изначално не смятам, че Иванчева е толкова опасна.

Опасните
Опасните
02 август 2021 16:26
Гост

О, опасна е! За Гешев…

Demireva
Demireva
02 август 2021 10:48
Гост

Някой изненадал ли е?

Николина
Николина
02 август 2021 10:46
Гост

За какво изобщо протестираше спецпрокуратурата? Тя вижда вина и там, където няма таква. Иванчева мога да се подпиша, че и спретнаха такава атака, ама такава атака, че да не и се вярва. Защото не им разписваше разрешителните за строежи в Малдост. А там сега е апетитен район. И понеже не беше от никоя партия, нямаше и кой да я защити.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 10:45
Гост

Поредното доказателство, че от спецпрокуратурата и спецсъда няма никаква нужда.

Ян Богосян
Ян Богосян
02 август 2021 10:46
Гост

И аз така мисля.

Todorina
Todorina
02 август 2021 10:47
Гост

Тя изпълнява политически поръчки, нищо повече.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 19:49
Гост

И аз съм на това мнение- да се спре с политическите поръчки, за да може СГС да започне с финансовите поръчки.

Заки
Заки
02 август 2021 11:37
Гост

За това трябва да се закрият.

Ananieva
Ananieva
02 август 2021 10:44
Гост

Иначе кокошкарите ги ловите и им правите дела. Откраднал кола и айдее…а то не, че оправдавам краждбата на кола де, но като цяло едно е да крадеш кола, друго е да си присвоил 30 милиона и да няма дело срещу теб. Примерно говоря, не говоря контекрно за Ушев.

Todorina
Todorina
02 август 2021 10:47
Гост

Не, те ако те оберат някъде в чужбина, примерно в Гърция, се оказва, че тук ти налагат глоба. Не знам за какво точно според държавата си виновен, но глобата ти е наложена. А да не говорим и за това, че в Гърция могат да ти праснат и над 300 ЕВРО глоба пак за същото. Балканска бирническа работа!

Темелкова
Темелкова
02 август 2021 10:43
Гост

Еми явно няма да има дело

Чочо
Чочо
02 август 2021 11:40
Гост

Има още един шанс. Може да се обжалва пред петчленка.

Стоил
Стоил
02 август 2021 11:42
Гост

Съмнява ме да излязат с по- различно решение.