Върховният административен съд (ВАС) отмени наказание на съдия, заради неоправдано забавяне на дисциплинарното производство срещу него и липса на упражнен контрол на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) за бездействието на състава. Това става ясно от решение на тричленен състав на ВАС с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Десислава Стоева (докладчик), с което отменят наказанието „намаляване на заплатата с 10% за 6 месеца“ на Любка Голакова от Софийския градски съд (СГС).

Преди шест месеца със същите мотиви бяха отменени две наказания „забележка“, наложени от СК на ВСС на бившия вече съдия Методи Лалов.

През 2017 г. тогавашният председател на СГС Калоян Топалов поиска уволнението на Голакова (по онова време тя работи в Софийския районен съд) заради драстични забавяния по 696 дела за периода от юли 2011 г. до ноември 2016 г., като посочи, че към 10 януари 2017 г. общият брой на просрочените ѝ дела е 126. Топалов твърди, че е сезиран с акт от проверка на Инспектората към ВСС, извършена след сигнали от Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия.

Няколко дни по-късно и ИВСС внася предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Голакова за системно неспазване на сроковете и за действия и бездействия, които водят до неоправдано забавяне на дела, като се позовава на резултатите от същата проверка.

На 18 юли 2017 г. Съдийската колегия образува дисциплинарно производство като обединява двете предложения.

През октомври 2017 г. се сменя съставът на колегията и за членове на дисциплинарния състав са избрани Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров и Боряна Димитрова.

На 19 януари 2021 г. СК на ВСС прекрати дисциплинарката срещу Любка Голакова за забавянето на част от делата поради изтекла давност, но ѝ наложи наказание намаляване на заплатата за 126-те дела, просрочени към 10 януари 2017 г. Тя обжалва пред Върховния административен съд.

Тричленният състав на ВАС отменя наказанието като обръща внимание на сериозното забавяне на дисциплинарното производство срещу Голакова.

На 6 ноември 2019 г. е проведено последното заседание на дисциплинарния състав, след което според Закона за съдебната власт (чл. 319, ал. 1) той има 14 дни, за да приеме решение, с което установява подлежащите на доказване факти, изразява становище за обстоятелствата и правното основание за налагане на дисциплинарно наказание и предлага вида и размера на наказанието. Такова обаче е прието повече от година по-късно – на 24 ноември 2020 г.

Допуснато е процесуално бездействие, продължило повече от една година. Срокът по чл. 319, ал. 1 от ЗСВ е инструктивен и изтичането му само по себе си не е основание за отпадане на отговорността. Забавянето на производството обаче следва да бъде оправдано от гледна точка на нуждите на дисциплинарното производство за събиране на доказателства, изясняване на фактите, или да се дължи на обективни и непреодолими причини. По преписката липсват доказателства за наличието на обективни обстоятелства, налагащи или оправдаващи продължителното процесуално бездействие. Доказателственият материал е събран, включително по служебна инициатива, в рамките на производството преди провеждане на последното заседание на 6 ноември 2019 г. и обявяване на делото за решаване по същество“, изтъква ВАС.

И добавя, че според чл. 310, ал. 2 от ЗСВ дисциплинарката трябва да приключи до три месеца от образуването ѝ. А по производствата, които са с правна и фактическа сложност, съответната колегия може да удължи срока до 6 месеца. В случая такова решение на кадровия орган няма. Т.е. дисциплинарката е продължила три години, като решението е прието една година след последното заседание на състава, отбелязват върховните съдии.

Налице е забавяне на дисциплинарното производство, което компрометира принципите на бързина и ефективност при реализиране на дисциплинарната отговорност. Дисциплинарнонаказващият орган е следвало да упражни контрол и предвид констатираното бездействие на дисциплинарния състав за значителни периоди от време и неоправданото забавяне на производството, да предприеме необходимите процесуални мерки с оглед издаването на акт, в съответствие с целта на законовите разпоредби за носене на дисциплинарна отговорност“, категоричен е ВАС.

Той намира и друго нарушение, а именно че не е посочена и обсъдена формата на вината на съдия Голакова, не е обсъден и ползваният от нея годишен отпуск до 31 декември 2016 г. и отношението му към периода на извършване на нарушенията.

Същевременно върховните съдии отхвърлят много други възражения на Любка Голакова, свързани с началния момент, от който започва да тече 6-месечният давностен срок, с отказа на двама членове на дисциплинарния състав – Кояджиков и Мавров, да се отведат, като ВАС отбелязва, че няма данни те да са били пристрастни и че решението е на колегията, както и за неконкретизиран период на извършване на нарушенията.

Жалбоподателката е запозната с релевантния период предвид множеството изложени от нея аргументи във връзка с него. Поведението на жалбоподателката осъществява съставите и на двете визирани нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 1 и т. 2. Неправилно е възприето от Голакова, че процесният период 10 ноември 2016 г. – 10 януари 2017 г. не попада в обхвата на извършената от ИВСС проверка, респективно не следва да бъде ангажирана отговорността ѝ за извършените през него нарушения. Нарушенията към 10 януари 2017 г. са установени в рамките на проверката от ИВСС и са част от констатациите по акта за резултати от проверката, поради което същите са въведени като част от относимия период. Направените предложения за образуване на дисциплинарното производство изцяло се базират на посочения акт и също съдържат в себе си този период, включително в инкорпорираните в съдържанието им таблици за допуснати забавяния по делата“, посочва ВАС.

Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 17:49
Гост

Поредната издънка на ВСС. Да вземат всичките да подадат оставка

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:55
Гост

Хайде, става непостоянно действащ и аут. Това е

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:48
Гост

Този ВСС с нищо не помогна на системата, дори когато ножът е опрял до кокала. Но когато става дума за купон, веднага се организира. Срам

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 17:50
Гост

Или за кариерни бонуси. Първа топка са.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:10
Гост

Старият съвет беше погнал съдиите по списък. А новият ги мори с модел 4. Няма отърване

30 години ВСС
30 години ВСС
25 юни 2021 14:41
Гост

Да сте очаквали нещо различно?

urban
urban
25 юни 2021 14:57
Гост

Да, да се засрамят. Но сигурно съм наивен

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:08
Гост

Наивен си. Няма да се засрамят. Мислят си, че като са във ВСС са хванали господ за шлифера. А системата ври и скоро ще ги измете. Ако не тя, то НС 😊

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:53
Гост

В края на всеки мандат на ВСС лъсват напрегнатите отношения между отделни членове на ВСС. Това се проявява вече и при този. Т.е. те са наясно, че си тръгват предсрочно и хич не им дреме за съдиите

Позор
Позор
25 юни 2021 17:55
Гост

Да, нали не ги касае тях. Пълно безханерие.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 17:53
Гост

Не сте. Те са нагли и дебелокжи.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 17:52
Гост

Точно от този ВСС- твърдо НЕ.

перверзия
перверзия
25 юни 2021 14:32
Гост

Не е ли това перверзия – наказваш съдия, защото е забавил дела. Като гледам бая много! И след това самият наказващ орган бави собственото му дело! Тук да вземеш една сопа и да се чудиш по чия глава по-напред!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:12
Гост

И докато се натуткат, съдиите с години не получават ДМС. Някои може и заслужено, но практиката показва, че повечето неоснователно са лишавани

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:15
Гост

Да не споменавам, че с това забавяне на дисциплинарните производства каква превенция осъществява? Никаква

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 17:59
Гост

Забавяето води до много негативи. И то за съвестни и котектни колеги.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 22:57
Гост

Да си пишат навреме делста, за да няма дисциплинарки! Просто е. А не да търсят вината другаде- днес ВСС, утре МП.

LUTkq
LUTkq
27 юни 2021 22:58
Гост

Милите те, за ДМС – та реват!

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 17:57
Гост

Карай подред. Така със сигурност няма да изпуснеш някого.