Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което партия „Атака“ беше заличена от коалицията „Обединени патриоти“, в която са още ВМРО и НФСБ.

Заявление за изключване на „Атака“ от коалицията беше подадено от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, след като партията на Волен Сидеров отдавна не е част от управляващото мнозинство, в което останаха останалите две „патриотични“ формации.

От „Атака“ обжалваха решението на ЦИК, като в понеделник Сидеров и съпартийците му протестираха пред централата на комисията.

„Това е една много мръсна, много подла игра. Тя се разиграва от Каракачанов и Симеонов, но нали не си правим илюзията, че това е станало без санкцията на Борисов“, каза Волен Сидеров.

Днес върховните съдии отмениха решението на ЦИК, като напомнят, че коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ е регистрирана за предишните парламентарни избори от 26 март 2017 г. Сроковете за промени в състава на коалициите са изброени в чл. 144 от Изборния кодекс и могат да се правят до 35 дни преди вота. От ВАС подчертават, че в този срок, който отдавна е изтекъл, промени в коалицията не са правени и изборите, за които са били регистрирани „Обединени патриоти“ са били проведени преди 4 години.

Затова върховните съдии обясняват, че ЦИК не може да извършва сега промени в коалицията по реда на чл. 144 от Изборния кодекс. Според ВАС дори и заявлението на Каракачанов да е било подадено в срок, тоест преди изборите от март 2017 г., то пак би било неоснователно. Това е така, защото към заявлението трябва да бъде представено и решение за напускане на коалицията, каквото за „Атака“ липсва.

„Съгласно т.4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, решенията на коалицията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на ПП „Атака“ за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й – НФСБ и ВМРО“, посочва ВАС, а решението му е окончателно и с него преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне.

За да се явят в коалиция само от две партии, ВМРО и НФСБ трябва да се регистрират отново в ЦИК до 17 февруари.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Серафим
Серафим
03 февруари 2021 14:02
Гост

Сидеров продължава да има поглед на луд.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 14:02
Гост

Какво значи „придължава“? То с годините няма да става по-добре

анонимен
анонимен
03 февруари 2021 14:01
Гост

Подписът на Сидеров е все още под коалиционното споразумение. Каракачанов какво иска

Englishman
Englishman
03 февруари 2021 13:59
Гост

И ОП с ВМРО и Симеонов и Атака няма да влязат пак в парламента. А и да влязат за мен ще са една безгласна буква, както е сега Марешки. На следващи избори ептен няма да влязат

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 14:00
Гост

Ооооо. ти им дай да се намъкнат сега за още 4 години. Пък дори да е с цената никога повече да не влизат в парламента, не в управлението. В парламента да не влизат никога вече ВМРО и другите

waistermajn
waistermajn
03 февруари 2021 14:01
Гост

Хайде бе. То ВМРО съществува от години, като субект, но чак сега намазаха Каракачанов и онзи очилатия да се домогнат до власт и пари. А Каракачанов от години бленуваше да стане министър на нещо и да има власт. Още, когато се напиваха на Пиротска в кръчмата Айнщайн.

Албена
Албена
03 февруари 2021 13:56
Гост

Сидеров за къде се слага? Иска пак да е представен парламентарно, защото падат добри пари от това, нали? Да де ама времената са други и няма как да се домогне до власт. А и няма вече инциденти с цигани, които да убиват българи, както беше в Захарна Фабрика през 2007 година и от където Сидеров тръгна с партията си.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 13:57
Гост

Да, но в същото време докато все пак още имаме здрав разум и не даваме на националистически партии да ни управляват, със засилващата се вълна мигранти от Африка и Азия (Не знам какво ги бърка примерно в Конго или Ангола. Там война няма, но те твърдят, че бягат от войната и мизерията) може Европа да се вгледа пак в националистическите партии. Там се надява Сидеров да хване декиш.

Englishman
Englishman
03 февруари 2021 13:59
Гост

Да. В Рим на централната гара е пълно с негри, които са млади и не правят нищо. Същото се случва и в Берлин. Интересно, но в Барселона не са толкова много. Обаче истината е, че Сидеров се надява на пари от Русия. Не му е пукало никога толкова много за България и дали ще се справи с бежанците или не. Той какъвто е пияндурник, винаги може да се оттегли в някоя хижа в планината и да не се занимава с никой в София. Зора му е да му влизат едни пари от Русия и да се прави, че тук върши… Покажи целия коментар »

Велизар
Велизар
03 февруари 2021 13:55
Гост

Всичко при ОП е така. Караници, спорове по медиите.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 13:55
Гост

Няма как ОП да си решат сами да изключат някого. Нормално е да се допитат и до него и да се случат нещата по по-адекватен начин.

Адвокат
Адвокат
03 февруари 2021 13:43
Гост

Спряха му парата от Масква на Воленчо, всичките тези на снимката ще трябва пак да търсят нещо на частно.

SIxtoR.
SIxtoR.
03 февруари 2021 13:40
Гост

Преди поне имаше съдии там, колкото и спорна да е тази практика, поне от такива абсурди би бил освободен ВАС. Не, че казусът е много натовраващ.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
03 февруари 2021 13:38
Гост

Какво излиза сега, правното ниво на ЦИК е колкото на човека от БИЛЛА.

хахахаха
хахахаха
03 февруари 2021 13:38
Гост

тая снимка цепи марка