Върховният административен съд отмени окончателно възможността на шефовете на горски стопанства да забраняват ползването на дивеча за една година, ако ловните дружинки не изпълняват договора си. Тя беше регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (чл. 30, ал. 1).

Разпоредбата беше атакувана в съда от прокуратурата.

ВАС я отменя като посочва, че забраната за ползване на дивеча е принудителна административна мярка, а те трябва да бъдат уредени в закона, а не в правилник (пълния текст на решението виж тук). „Принудителната административна мярка „забрана за ползване на дивеча“ в конкретен ловностопански район е установена в подзаконов нормативен акт – правилник за прилагане на закон, а законова правна норма, която да установява възможността за упражняване на конкретната принуда не съществува“, заявяват върховните съдии.

„Обстоятелството, че отношенията между отговорния директор и съответното сдружение се уреждат с договор, не изключва възможността на овластения от държавата представител, натоварен с охраната на обществения интерес в сферата на стопанисване и опазване на дивеча да упражни властнически правомощия, като ограничи обхвата на правата на ответната по договора страна“, посочва ВАС.

И обяснява в решението си, че принудителните административни мерки са инструмент на държавата за обезпечаване на законосъобразното осъществяване на определени правоотношения чрез налагане на държавната принуда. „Тъй като мерките се изразяват в едностранно неблагоприятно засягане на правната сфера на засегнатия правен субект и са свързани с ограничаването на права и налагане на задължения, принудителните административни мерки следва задължително да бъдат нормативно установени. Съобразно чл. 23 от ЗАНН вида им, начина на приложение, органите, които ги налагат и реда за тяхната обжалване следва да се уредят в закон или указ. Първичната уредба на принудителни административни мерки в подзаконов административен акт е недопустима“, заявяват върховните съдии Ваня Пунева (председател), Таня Куцарова, Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Владимир Първанов (докладчик).

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
13 февруари 2019 14:36
Гост

Приблемът е, че шефовете на ловни стопанства разрешават нелегален лов, а не, че забраняват.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 14:25
Гост

Адмирации за решението.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:26
Гост

Жалко. Но съм съгласен с ВАС, че тези мерки трябва да бъдат уредени в закона.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:28
Гост

Би трябвало сега да променят закона. Защото е редно да има санкции за ловните дружинки, ако не изпълняват договора си.