Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане първата група жалби срещу заповедта на правосъдния министър Цецка Цачева, с която се обявява конкурс за 75 нотариуси.

Общо 14 действащи нотариуси я атакуваха в съда, но засега дела са образувани по жалбите на 12 от тях.

Шест от производствата бяха обединени в едно. Днес по тях състав с председател Ваня Пунева и членове Жанета Петрова и Искра Александрова (докладчик) излезе с определение. С него той оставя без разглеждане жалбите на нотариуси от Айтос, Гоце Делчев, Балчик, Павликени, Чирпан и Тутракан.

Основната причина за това е, че ВАС приема, че като действащи нотариуси те не са адресати на заповедта за конкурс, тя не създава права и задължения за тях и не засяга техни права или законни интереси. „Оспорената заповед не предизвиква промени в правната сфера на действащите нотариуси“, пише ВАС. И заявява: „От обстоятелството, че действащи нотариуси оспорват откриването на конкурс за заемането на места в района на съда, в който и те вече действат, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, който не е равнозначен на защитен от закона правен интерес“.

Съдът коментира правния интерес на всеки от нотариусите, оспорили заповедта на Цецка Цачева. Като например отхвърля твърдението на този от Айтос, че тя засяга правото му на труд, като подчертава, че запълването на вакантното място в района ще доведе до по-конкурентна среда, което е в обществен интерес.

Определението на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда.

Подадените 14 жалби са причината заповедта на Цачева все още да не е публикувана в Държавен вестник. От датата на обнародването ѝ ще започне да тече едномесечният срок, в който кандидатите за нотариуси трябва да подадат документи за участие в конкурса.

Първоначалните намерения на министерството бяха да обяви 92 свободни места за нотариуси, но след над 50 възражения, броят им намаля до 75.

Вакантните позиции са в 57 града. Най-много – пет, са в София. По двама нови нотариуси се търсят в Ардино, Варна, Видин, Горна Оряховица, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Тополовград, Търговище и Ямбол (виж всички тук).

След като изтече едномесечният срок за подаване на документи, ще започне проверката им, а на кандидатите, които са пропуснали някои от тях, ще бъде даден 7-дневен срок за отстраняване на нередовностите. Едва след изтичането му министърът на правосъдието ще обяви окончателния списък на допуснатите до участие в конкурса.

Той се състои от писмен и устен изпит, като първият вече е насрочен за 4 ноември 2018 г. Кандидатите могат да използват нормативни актове и съдебна практика на хартиен носител.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
26 юни 2018 16:23
Гост

Само 2 места за Варна ли решиха да отпуснат? Крайно недостатъчни са.

шлосер
шлосер
26 юни 2018 16:28
Гост

Само преди 3-4 месеца избяга човек от Варна към жълтите павета, чрез ВАС. Щото климътът във Варна бил кофти-така пише в мотивите на решението-кофти морски бриз, трудно се диша във Варна. Защо да се отпускат повече места за Варна, като после по тъч линията ще кацнат в София-чрез съда?

Очевидец
Очевидец
26 юни 2018 16:41
Гост

То климатът в Русе е още по-кофти, ама колегите не драпат към столицата. Въпрос на чест и достойнство.

степенуване
степенуване
26 юни 2018 16:23
Гост

Нагъл, по-нагъл, щемпелмейкър.
Това оспорване е такъв позор и срам, че повече от товна няма накъде!

Петров
Петров
26 юни 2018 16:22
Гост

От всякъде се вижда, че жалбите са неоснователни. Дори да обжалват резултатът ще е същия.

Anonimen
Anonimen
26 юни 2018 16:12
Гост

Естествено, че нотариусите имат икономически интерес в случая. ВАС постъпиха много правилно.