Касиране на изборите за кмет на София няма да има. Върховният административен съд (ВАС) днес отхвърли окончателно жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова.

От ВАС съобщиха, че са оставили в сила решението на Административен съд София – град (АССГ), който не откри нарушения по време на вота в столицата.

И двете инстанции решиха, че оплакването на Манолова за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции е неоснователно. По време на делото беше изследван в детайли процесът по преброяване на гласовете, съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на „Информационно обслужване“ и не бяха открити нарушения.

Едно от оплакванията на Манолова беше свързано с преброяването на недействителните бюлетини, но още АССГ прие твърдението за хипотетично и недоказано. Оказа се, че недействителните бюлетини за Манолова са малко над 900 и броят им няма как да доведе до промяна в изборния резултат, защото Фандъкова спечели с над 20 000 гласа повече от бившия омбудсман.

Що се отнася до подадените сигнали за белязване на бюлетини, за купуване на гласове, организиран и контролиран вот, съдът отбеляза, че липсват данни за образувани досъдебни производства, както и доказателства за масово купуване на гласове.

„При липсата на доказателства за действително масово купуване на гласове в изброените СИК, съдът не намира, че е възможно да се установи такова опорочаване на подадени действителни бюлетини за спечелилия кандидат, което да преодолее разлика от над 20 000 гласа“, се казваше в решението на съдия Галин Несторов от АССГ.

Манолова обжалва решението, но върховните съдии са категорични, че то е обосновано и правилно, а подадената жалба е неоснователна. Според ВАС първата инстанция е изследвала задълбочено фактическата обстановка, анализирала е събраните доказателства и правилно е приела, че няма основания за отмяна на изборните резултати в София.

„Изводите на АССГ са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства. Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане и приключване на избора на кмет на Столична община. При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от АССГ не се установени визираните от касатора нарушения“, се казва в окончателното решение на ВАС.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
......
......
04 юни 2020 14:06
Гост

Ядката беше в първа инстанция. Ако бяха попаднали на състав, който да разпореди пълно повторно броене на всички подадени бюлетини във всички секции, не се знаеше какво щеше да стане. Но при тази „удобна подложка“ на АССГ, как да не го оставиш в сила, особено пък като е улучен и „правилния“ изход на делото :))) Някой изобщо вярва ли в административното правораздаване?

Кирил
Кирил
04 юни 2020 13:51
Гост

АССГ не бил установил визираните от касатора нарушения. Тези съдилища са за закриване.

Гери
Гери
04 юни 2020 13:50
Гост

Много жалко. Все таях надежда, че Данчето няма да си доизкара мандата.

Фал след фал
Фал след фал
04 юни 2020 13:49
Гост

Е, щом данните са от системата на „Информационно обслужване“, няма повече какво да говорим.

Агов
Агов
04 юни 2020 12:56
Гост

При липсата на доказателства за действително масово купуване на гласове в изброените СИК, съдът не намира, че е възможно да се установи такова опорочаване на подадени действителни бюлетини за спечелилия кандидат, което да преодолее разлика от над 20 000 гласа“

То за купуване на гласове НИКОГА няма доказателства. Всички сте едни черва..

Жоро
Жоро
04 юни 2020 13:46
Гост

За пореден път губя вяра в българското правосъдие.

Mariq
Mariq
04 юни 2020 12:55
Гост

Точно за Манолова исках да гласувах. Преди изборите ме отказа предизборния и щаб от някакви псевдо протестиращи, които всъщност са момченца пищящи за власт

Каменов
Каменов
04 юни 2020 12:55
Гост

Сега оня „протестър’ Никола Вапцаров да иде да мие улици !

Любенова
Любенова
04 юни 2020 12:54
Гост

Лошоото е, че Манолова може и тя да е пазарувала гласове с пари на Божков

Ники
Ники
04 юни 2020 13:47
Гост

По-лошото е, че Фандъкова е вече втори мандат.

Popоv
Popоv
04 юни 2020 12:54
Гост

Сетили се да кажат, че кмета официално е кмет. Излагация.

Халев
Халев
04 юни 2020 12:52
Гост

Нормално и правилно решение. Ако Фандъкова бе купила вот, то и Манолова направи това.

Занев
Занев
04 юни 2020 12:51
Гост

Абе наистина ли ?

Халев
Халев
04 юни 2020 12:52
Гост

Е за какво да ги касира? Да спечели Манолова ли ?

Занев
Занев
04 юни 2020 12:53
Гост

Не аз питам наистина ли има такава новина? Смисъл това е новина, така ли? И като прибавим към това, че сега коронавируса попречил да се гледа делото „Чората“, какво излиза? Че съдъ ни е крайно оперативен.

Занев
Занев
04 юни 2020 12:53
Гост

Моля ви. Това не е сериозно…