Смъртта на Камен Ситнилски сложи край и на съдебната сага с наложеното му приживе дисциплинарно наказание.

Петчленен състав на Върховния административен съд обезсили решението на тричленния състав, с което бе потвърдено решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарното освобождаване на Камен Ситнилски и прекрати делото поради неговата кончина.

Съгласно чл. 227 ГПК, приложим на основание чл.144 АПК, когато страната умре или юридическото лице престане да съществува, производството по делото продължава с участие на правоприемника. В случая е настъпила смърт на страна по делото.

Касационният жалбоподател Камен Ситнилски е починал в хода на процеса. Приемството в процеса е допустимо, когато е допустимо приемството в спорното материално право. Спорното материално право в настоящия случай има личен характер – следва ли или не Камен Ситнилски да носи дисциплинарна отговорност, респ. да му бъде наложено дисциплинарно наказание „дисцилинарно освобождаване от длъжност“ в качеството му на изборен член на Висшия съдебен съвет. В това спорно материалноправно правоотношение не е допустимо приемство. На това основание не е допустимо и приемство в процеса“,

изтъква петчленния съдебен състав с председател Георги Чолаков, докладчик Светлана Йонкова и членове Надежда Джелепова, Захаринка Тодорова и Илияна Дойчева. Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

Камен Ситнилски бе уволнен от Висшия съдебен съвет на 13 март 2014 г. Решението бе взето с 16 гласа „за“, пет „против“ и трима „въздържали се“. До него се стигна, след като на 26 юли 2013 г. петима членове на съвета – Ясен Тодоров, Галя Георгиева, Каролина Неделчева, Димитър Узунов и Даниела Костова, внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Повод за това станаха изтеклите записи на разговори между Ситнилски, колегата му в съвета Румен Боев и други магистрати, в които се обсъждат изборите на членове на ВСС от прокурорската квота.

Спорен остана въпросът с колко гласа се освобождава член на ВСС. Според изтъкнати юристи тази тема не би трябвало да предизвиква разногласия – необходими са поне 17 гласа. Но членовете на съвета бяха на друго мнение. Дори тогава те измислиха нова правната теория „двуфазност на процедурата“ – първо член на съвета се уволнява, това решение минава през съд и ако се потвърди, чак след това се взимало решение за прекратяване на мандата на въпросния кадровик.

Първият тричленен състав на ВАС с 2 на 1 гласа обяви решението на съвета за нищожно именно с мотив, че са необходими 17 гласа „за“, но петчленният състав на ВАС с председател Боян Магдалинчев (по онова време зам.-шеф на ВАС, сега член на съвета) постанови, че кадровиците се освобождават от длъжност като останалите магистрати, т.е. с обикновено мнозинство, и върна делото на нов тричленен състав за произнасяне по съществото на дисциплинарното производство срещу Ситнилски.

Вторият тричленен състав вече потвърди уволнението, гласовете отново бяха 2 на 1, като докладчикът Николай Гунчев бе на мнение, че не е доказано Ситнилски да е нарушил Етичния кодекс на магистратите.

Делото отново се озова при петчленен състав на ВАС, който в края на 2015 г. спря производството, след като бе поискано тълкувателно решение по въпроси за дисциплинарните производства – дали ВАС може многократно да връща ВСС на поправителен и дали вносителите на предложения може да участват и в дисциплинарните производства.

През април м.г. Камен Ситнилски почина. Година по-късно Общото събрание на Първа и Втора колегия на ВАС отговори отрицателно на двата въпроса от тълкувателното дело и през лятото на тази година делото по жалбата на Ситнилски бе възобновено, за да приключи безславно сега.

 

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
dakava5845
dakava5845
26 юли 2023 13:14
Гост

I was actually reading your post and found some really interesting information. The thing is quite clear that I just want to thank for it.
Myeclass Login

naroyif871
naroyif871
13 април 2023 6:58
Гост

Good post, Here we will provide you with interesting content.Emory Patient Portal Login