Конституцията не задължава Върховния административен съд (ВАС) да разглежда като първа инстанция делата срещу актове на Министерския съвет и министрите.

Това становище изрази днес мнозинството във Висшия съдебен съвет. То ще бъде представено по конституционното дело, което беше образувано по искане на Пленума на ВАС. Върховните съдии искат КС да разтълкува чл. 125, ал. 2 от основния закон, която гласи: „Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона“.

На заседанието на Пленума на ВСС днес председателката на правната му комисия Цветинка Пашкунова представи два варианта на становище, което да вземе съветът по конституционното дело. „Първият е в подкрепа на тълкуването, че ВАС е родово компетентен да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актовете на МС и министрите“, посочи тя. И обясни, че аргументи в подкрепа на това разбиране може да бъдат намерени при историко-правния анализ на вече отменените Закон за ВАС и Закон за административното производство, както в действащия Административнопроцесуален кодекс. „Освен това в йерархията на държавните органи ВАС е на нивото на МС“, каза още Пашкунова и допълни, че подобна теза е в подкрепа на принципа равенството на гражданите и правото на защита на техните интереси. Този вариант на становище беше подкрепен само от петима членове на ВСС, като единствено Лозан Панов посочи, че това е неговата позиция.

Останалите 15 съдебни кадровици подкрепиха тезата на Пленума на ВАС, че всъщност Конституцията не задължава върховния съд да е първа инстанция по делата срещу актове на министри. Като председателят на ВАС Георги Чолаков изрично посочи, че няма да участва в гласуването, тъй като е инициатор на искането до КС.

Тезата на върховните съдии, която днес беше възприета и от ВСС, е, че по Конституция основната задача на ВАС е да осъществява надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. Тази си функция върховният съд изпълнява като действа като касационна инстанция и приема тълкувателни решения.

Коментирайте

avatar