Ще могат ли затворниците да правят секс с партньорките си без свидетели и без камери в помещенията за удължено свиждане? На този въпрос ще отговори тричленен състав на Върховния административен съд в едномесечен срок. Днес ВАС обяви за решаване делото, образувано по жалба на 15 затворници, мнозинството с доживотни присъди за убийства, и партньорките на трима срещу заповед, според която интимните свиждания се провеждат в присъствието на надзиратели и се следят с камери.

Заседанието днес се проведе в Съдебната палата, а не в сградата на ВАС, където няма конвойна и няма как да се гарантира сигурността. В залата обаче присъстваха само 10 от 15-те лишени от свобода. Двама от тях бяха с блузи с надпис „Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг„.

Както „Лекс“ писа, жалбата е от името на затворниците Светломир Нешков, Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси, Марио Пеев, Мирослав Събев, Ангел Велков, Енчо Енчев (бивш полицай), Митко Харакчиев, Юлиян Зашев, Назъм Азис, Йордан Петров, Здравко Петров, Халил Хасан, Александър Джунджуров, Антонин Влаев и жена му Галина Влаева, както и Валя Петкова, приятелка на Нешков и И.Борова – интимна партньорка на друг. Но кои точно 10 лишени от свобода присъстваха в залата не стана ясно, защото заседанието се проведе при закрити врати.

От определението на тричленния състав на ВАС с председател Галина Христова и членове Таня Куцарова и Аглика Адамова (докладчик) стана ясно, че съдът служебно е решил делото да се гледа при закрити врати, защото присъстващите затворници са с присъди за тежки престъпления. Това се прави и с оглед защитата на живота на страните по делото, сигурността на присъстващите и осигуряване на реда в залата.

ВАС разпореди затворниците да бъдат в залата без белезници на ръцете. Прангите на краката им обаче останаха.

Заседанието продължи близо два часа. По неофициална информация всеки един от присъстващите затворници е изразил мнението си защо не трябва да има камери и надзиратели в помещенията за интимни свиждания.

Затворниците се жалват от заповед на директора на ГДИН, с която са лишени от уединение при въпросните удължени свиждания. Според заповедта те са за срок до 4 часа и представляват поощрителна мярка. В заведенията от закрит тип и поправителните домове се провеждат в помещения, при възможност оборудвани със системи за видео-наблюдение и мероприятието протича в присъствието на надзиратели.

Според лишените от свобода тези условия нарушават основни техни права и тези на семействата и близките им. Твърдят, че са нарушени чл. 3 и чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека, тъй като са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот. Казват и че има нарушение на международни актове за защита на личните данни.

Административен съд София-град отхвърли жалбата на лишените от свобода срещу заповедта на директора на ГДИН, защото тя е издадена заради констатирана липса на конкретна регулация на интимните свиждания. Наред с това АССГ посочи, че удълженото свиждане е „с характер на награда и се предоставя именно с цел поощряване на лишените от свобода и гарантиране на техните права на лични контакти с близките и семейството“.

Първоначално в състава на ВАС бяха Аглика Адамова, Жанета Петрова и Светлана Борисова. Но на 13 март т.г. последните две си направиха отвод, защото са участвали „в предходно разглеждане на споровете за подведомствеността и допустимостта на производството“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 март 2019 12:47
Гост

Опре ли ножът до кокала, всеки се сеща за Европейската конвенция за защита правата на човека.

Fake
Fake
15 март 2019 12:45
Гост

Кви са тия жени дето се навиват да правят секс с тези изверги?

Анибал Лектър
Анибал Лектър
15 март 2019 12:48
Гост

Сигурно и те са същите-сродни души.

Анонимен
Анонимен
15 март 2019 12:41
Гост

Да им имам проблемите.

Иванчев
Иванчев
15 март 2019 12:46
Гост

Не се впечатляват от факта, че условията в килиите им са нечовешки, или, че храната е ужасна, обаче камерите са голяма пречка за тях.