Нови конкурси не могат да бъдат обявявани, докато не изтече 9-месечният срок, в който се повишават магистрати, класирани под чертата. Това заяви тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в решение по дело за отказ на Съдийската колегия да обяви нов конкурс.

Делото във ВАС е образувано по жалба на Атанас Атанасов, който е наказателен съдия в Софийския градски съд. Тя е срещу решението на СК на ВСС от 4 февруари 2020 г., с което кадровиците оставиха без уважение искането му за обявяване на конкурс за апелативните съдилища. Атанасов се позовава на чл. 256, ал. 2 от АПК и оспорва бездействието на съвета по поставения от него въпрос.

На 4 февруари т.г. кадровиците разгледаха писмо на Наказателната колегия на Върховния касационен съд, в което се настояваше да бъде обявен конкурс за повишаване, независимо от това, че все още не е изтекъл 9-месечният срок от приключване на предишния, в който при освободени места се повишават магистрати, класирани под чертата (чл. 193, ал. 6 от ЗСВ). В дневния ред на същото заседание беше и искането със сходен характер на съдия Атанас Атанасов от СГС – той настояваше да бъде обявен конкурс за повишаване в апелативните съдилища.

Но тогава мнозинството прие, че трябва да се изчака изтичането на 9-месечния срок преди да бъде обявен нов конкурс, защото той няма да приключи по-бързо отколкото процедурата по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. Освен това, според решение на Конституционния съд тази разпоредба е част от цялата конкурсна процедура, има императивен характер, а и биха се нарушили права и възможности за кариерно израстване на магистрати, ако тя не бъде спазена.

Искането на Атанасов пък беше отхвърлено с аргумента, че все още не е приключил конкурсът за повишаване в апелативните съдилища, обявен през 2018 г. Тогава обаче беше обявен конкурс само за две места в наказателните отделения – по едно във Варна и Бургас, а не и за Софийския апелативен съд. Кадровиците посочиха още, че все още не е приключен и този за повишаване в Търговската колегия на ВКС.

В жалбата си до ВАС срещу отказа на колегията, Атанас Атанасов посочи, че по закон кадровият орган има задължението да провежда конкурси за повишаване и преместване. Той напомня, че според ЗСВ, когато конкурсите за по-горестоящите съдилища не приключат до три месеца, СК на ВСС трябва да обяви такъв за по-ниските по степен съдилища. „Това правило не е обусловено от конкурсната материя, за която е бил обявен неприключилият конкурс за по-висшестоящия съд“, изтъква Атанасов, имайки предвид конкурса за ТК на ВКС (виж повече тук).

В жалбата си той заяви и следното: „Неприключването на предходен конкурс не е пречка за обявяване на конкурс за повишаване на освободили се впоследствие длъжности в същите по степен органи на съдебната власт. Напротив, нормите на чл. 188, ал. 1 и чл. 189, ал. 1, изр. 3 от ЗСВ установяват задължения за СК на ВСС да обявяват конкурси за повишаване за всички свободни длъжности в съдилищата поне веднъж годишно. В този смисъл следва да се вземе предвид и че обстоятелството, че не е приключила процедурата по назначаване на всички предвидени за заемане с конкурса, обявен с решението на СК на ВСС на 8 май 2018 г., длъжности в съответните апелативни съдилища, не препятства обявяването на конкурс за свободните към подаване на заявлението ми длъжности в тези съдилища, които по едни или други причини не са били обявени за заемане с посочения конкурс. Така например, с конкурса, обявен с решението на СК на ВСС на 8 май 2018 г., са предвидени за заемане общо две свободни длъжности за съдия в Наказателно отделение, съответно по едно в Апелативен съд-Варна и в Апелативен съд-Бургас. Лишено от правна и житейска логика е съждението, споделено от СК на ВСС, че едва след приключване на този конкурс могат да се обявят конкурси за повишаване на свободните длъжности в останалите апелативни съдилища, наказателни отделения“ (виж повече тук).

Тричленен състав на ВАС с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев (докладчик) и Десислава Стоева отхвърля жалбата като казва, че до изтичането на 9-месечния срок в чл. 193, ал. 6 ЗСВ нови конкурси за заемане на свободните места за върховно и апелативно ниво не трябва да се обявяват.

За да приемат това, върховните магистрати изцяло стъпват на Решение №12 от 27 юли 2018 г. на Конституционния съд (пълния му текст виж тук). КС беше сезиран от петчленен състав на ВАС с искане да обяви за противоконституционен чл. 193, ал. 6 от ЗСВ.

Конституционните съдии обаче отхвърлиха искането като аргументите им за това са подробно изложени от ВАС, за да обосноват отхвърлянето на жалбата на Атанас Атанасов.

Конституционните съдии са посочили в решението си, че нормата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ не може да бъде разглеждана и оценявана по друг начин, освен като своеобразно продължение на една легитимна конкурсна процедура. Тя идва да удовлетвори евентуално възникнала в 9-месечен срок от приключване на предходна конкурсна процедура обективна потребност от заемане на овакантена длъжност в орган на съдебната власт. Възприетото от законодателя разрешение е предпоставено от легитимна и конституционно оправдана цел – да се предвиди надежден и работещ механизъм за преодоляване на евентуални кадрови дефицити в системата на съдебната власт.

Действително конкурсите за повишаване или за преместване в орган на съдебната власт са път за кариерно израстване на съдиите, прокурорите и следователите като едно от специфичните проявления на правото им на труд. Кариерното израстване обаче не може да се третира нито като конституционно право, нито има приоритет пред необходимостта своевременно да се запълват освободени места в органите на съдебната власт, защото поначало защитата на правата и свободите на всички членове на обществото предполага създаването на такава законова уредба, която да гарантира всички аспекти на ефективното и безпрепятствено функциониране на съдебната власт. Ето защо кариерното израстване не може да бъде защитено като самоцел, и то от характер да дерогира целия комплекс от нормативно скрепени средства, развиващи конституционните основи на съдебната власт“, изтъква ВАС, цитирайки решението на КС.

Нататък върховните съдии посочват, отново използвайки аргументите на КС, посочват, че правната възможност за участие в конкурс няма конституционен ранг, тя е обвързана от предпоставките, визирани единствено в закона, включително по критерия време, и се отнася за всички. Централизираният модел на конкурсите, наред с последователността на обявяването и провеждането му от най-високо към най-ниското ниво в съдебната система, води до извода, че възможностите на съответната колегия на ВСС да обявява конкурси за всеки отделен случай на възникнала кадрова необходимост и по всяко време, са силно редуцирани, като е очевидно, че чл. 193, ал. 6 от ЗСВ се вписва в модела на конкурсното начало, заложен в ЗСВ, казват върховните съдии.

ВАС заключава, че с тези мотиви на КС се преустановява всяко съмнение за действието на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, и в частност за това, че неприключилите процедури по тази разпоредба са пречка за обявяване на нови конкурси, защото междувременно освободените длъжности попадат в обхвата на този текст от закона и остават за заемане по този ред до изтичане на 9-месечния срок.

Съществуващата нормативна уредба (чл. 188, ал. 1 от ЗСВ и чл. 189, ал. 1 от ЗСВ) установява механизма, по който Съдийската колегия на ВСС осъществява правомощието си по повишаване на съдиите, но законът не регламентира задължение на СК на ВСС всички обявени от административните ръководители на съдилищата предстоящи за освобождаване длъжности да бъдат обявени като свободни. Това е преценка по целесъобразност, която е функция на правомощието на колегията по „осъществяване на кадровата политика“ в съдилищата (Решение № 10 от 15 ноември 2011 г. на КС по к.д. № 6/2011 г.)“, посочва ВАС и отхвърля жалбата на Атанас Атанасов. Решението е окончателно.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кирчева
Кирчева
23 декември 2020 12:37
Гост

В търсене на правилната система трябва да се мине през някакви издънки, няма как

Нешев
Нешев
23 декември 2020 12:36
Гост

Да се почерпят сега по повод решението и завършилата работна година с по марципан.

Манолас
Манолас
23 декември 2020 12:36
Гост

Преди Коледа решили да поработят, а ?

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 13:05
Гост

Учудващо за тях.

Деница Р
Деница Р
23 декември 2020 12:35
Гост

Хубаво е, че са взели някакво решение, защото се получаваха доста прецеденти

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 13:06
Гост

Напълно правилно решение.

Borislav Bo.
Borislav Bo.
23 декември 2020 12:35
Гост

Дано след това решение тези парадокси изчезнат

Златимир
Златимир
23 декември 2020 12:35
Гост

Защо ли не са седнали по-рано да обмислят тия неща, а са чакали.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 13:07
Гост

Българинът прави всичко в последния момент. Манталитет.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 13:08
Гост

Като гледам днес какви опашки са пред магазините, свят ми се извива.Все едно ще се яде за последно. А и не можаха ли толкова да си напазаруват по-рано.

Папи
Папи
23 декември 2020 12:34
Гост

Убеждавам се, че тези хора нямат идея как да си структурират работата.

Златимир
Златимир
23 декември 2020 12:34
Гост

Аз започвам да се замислям дали това не е част от проблема им да се бавят дела с години. Нещо случило се през 2010 да има решение през 2020та примерно

ЕДже
ЕДже
23 декември 2020 12:33
Гост

И какво излиза? Че при училищата има по-ясно структуриран метод за провеждане на конкурси за приемане на ученици отколкото при съдии и изобщо прависти и хора с магистратури!

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 13:09
Гост

Парадокс, но факт!

Nikolov
Nikolov
23 декември 2020 12:33
Гост

Да, има логика

Анонимен
Анонимен
27 декември 2020 20:58
Гост

Ха, и каква е логиката – че ВСС може да обявява конкурси последователно само за ВКС и ВАС, а за другите нива – когато си поиска. Това става и на практита – в момента е обявен нов конкурс за ВКС, след приключване на предходния, като междувременно за апелативните съдилища не е обявен такъв. На всичкото отгоре този състав на ВАС пряко казва, че по свое усмотрение ВСС може да обявява когато си поиска конкурси за свободните места, т. е., на тях могат да бъдат безсрочно командировани съдии….